I gryningens timma

Text:

Bild: scanpix

Den 21 november i år. Inte förrän den dagen kommer mannen som går under namnet »Gryningspyromanen« förlåta samhället för de brott han menar har begåtts mot honom. Det har han själv sagt till polisen. Men ingen vet vilka brott han menar, eller vad som kommer att hända nu på söndag då datumet infaller.

Nyligen släpptes han fri efter att ha anhållits misstänkt för att ha satt fyr på en väderkvarn från 1800-talet i Skivarp utanför Ystad. Några timmar före branden ska han ha lyckats fly från polisens bevakning vid två tillfällen. Men som så många gånger tidigare ansågs inte bevisen räcka till för att häkta honom.

Samtidigt har Skånepolisen meddelat att de inte längre kommer bedriva dygnet runt-bevakning av mannen. De har helt enkelt inte råd längre, pengarna är slut. Anledningen är en annan gärningsmans härjningar i Skåne den senaste tiden. Skottlossningarna i Malmö har tagit hårt på resurserna. Förståeligt, men kanske inte helt vältajmat.

De senaste anklagelserna mot »Gryningspyromanen« lyder olaga hot, ofredande, narkotikabrott och snatteri. Han ska bland annat ha förklarat för de poliser som tidigare skötte 24-timmars­bevakningen att de var svin och sedan hivat en förpackning fylld med kiss mot dem.

För de dåden ska han upp i rätten den 29 november. ­Frågan är vad som händer innan dess. Blir det en förlåtelse eller något betydligt värre?