Knäck i lurarna

Text:

Den som vill slå vad om vilken årets julklapp blir bör lägga en peng på något elektroniskt. Av de 24 gånger som Handelns utredningsinstitut, Hui, på fullt allvar spått vilken klapp som ska bli mest köpt har det varit ett hårt paket hälften av gångerna. Som videokamera, mobil, tv-spel, platt-tv eller surfplatta. En riktig högoddsare är kläder. Ett enda år, 2003, gick Hui på det spåret och trodde stenhårt på mössan. Vurmen för mat märks inte så ofta. Fyra gånger – men bakmaskinen är en klassiker.

Nonsens och en ickenyhet, kan tyckas, men för detaljhandeln är julhandel på blodigt allvar. Försäljningen i december, inklusive mellandagsrea och nyårsköpen, är den viktigaste på hela året.

År efter år spås nya rekord för julhandeln men i år ser det klart dystrare ut. En än mer taskig europeisk kris som sätter fart på varslen här hemma kan förstöra årets köpfest. Att julen 2012 också är riktigt arbetstagarvänlig med många lediga dagar gynnar resebranschen och inte detaljhandeln. Blir dessutom drömmen om en vit jul just bara en dröm, ser det riktigt dystert menar Hui och tror på en försiktig ökning av julköpandet på 66 miljarder kronor, ett lyft om 1,5 procent jämfört med förra året. Utslaget på alla drygt 9 miljoner svenskar innebär det ett köpsnitt på nästan 7 000 kronor per person.

Men. Låg ränta och inflation, liksom det faktum att svenska konsumenter gärna shoppar mat och sportgrejer i osäkra tider, ger ändå detaljhandeln hopp.

Årets julklapp? Då är man tillbaka i det trygga elektronikspåret. På åländska spel-bolaget Paf, Play among friends, pågår vadslagningen för fullt. Favorit är hörlurarna men smarta telefoner, kaffemaskin och motionsutrustning ligger också bra till. Bubblaren är en donation till ett gott ändamål.