Konsten att tävla i konst

Text:

Bild: Scanpix

I den rafflande spurtstriden i olympiska femmilen förra veckan var det kampen om sekunderna som avgjorde medaljplaceringarna. När norrmannen Petter Northug hjältestakade sig över mållinjen var det inget snack om att han kört hem guldet.

Kan tyckas vara en självklarhet, men tänk om hans stavföringsteknik hade tagits med i bedömningen. Ja, eller om Wassberg på sin tid fått avdrag för sitt istappsskägg.

För vän av ordning med en mer preussisk syn på det här med sport frågar sig gärna vad grenar som konståkning, simhopp, gymnastik och dressyr egentligen har i OS-sammanhang att göra.

Det har visserligen varit ännu värre. Vid OS i Stockholm 1912 ingick för övrigt »sporter« som arkitektur, konst och litteratur.

Nu för tiden kan man märkligt nog till och med »tävla« i idéer. Just nu pågår riksmästerskapen i Ung Företagsamhet, finalisterna får komma till Stockholm i maj när SM-tävlingarna hålls.

Att värka fram bästa idén handlar det också om när vårens säsong av »Draknästet« drar i gång på SVT nästa onsdag 17 mars.

Redan i morgon är det dags för finalen i Melodifestivalen, men tänk om den gick ut på att framföra en låt så bra som möjligt. Det kunde sitta ljudtekniker och mäta exakt hur många hertz för högt eller lågt artisterna tar det trestrukna c:et. Närmast vinner, som i boule.