”Kulturprofilen” döms för två våldtäkter

Text:

Jean-Claude Arnault, även kallad ”kulturprofilen”, döms till två och ett halvt års fängelse för två fall av våldtäkt, meddelar hovrätten. Händelserna ska ha ägt rum under 2011. Hovrätten skärper därmed tingsrättens dom från i oktober i år då han dömdes till två års fängelse för ett fall av våldtäkt och friades för ett annat. Tingsrättsdomen överklagades av Arnault, åklagaren och den målsägande kvinnan. Arnault har suttit häktad sedan tingsrättsförhandlingarna avslutades i september och ska enligt beslut av hovrätten förbli häktad tills domen vinner laga kraft.

– Den här domen är också viktig, inte bara för min klient, utan jag är övertygad om att det är många kvinnor som fightas för de här frågorna och mänskliga rättigheter som i dag känner upprättelse, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz. 

Massi Fritz berättar vidare att hennes klient inte skulle ha vågat polisanmäla brotten om det inte var Me too-rörelsen och för den intervjun hon och 17 andra kvinnor gjorde med Dagens Nyheter i november ifjol.

Följ SVT:s livesändning från presskonferensen här.

Läs mer i Fokus om turerna kring kulturprofilen och Svenska Akademien:

Dags att öppna plånboken Akademien (21 juni)

Hakelius: Akademien under belägring (19 april)

Osund kultur (12 april)

Svenska akademien rundar skatten (23 november 2017)