Larmar och gör sig till

Text:

Den senaste tiden har våra föreställningar om gott och ont ställts på ända. Sveriges Radio drog till med följande rubrik: »Forskare: Mycket mjölk ökar risken att dö i förtid«. Och förra helgen publicerades en debattartikel i Svenska Dag-bladet med rubriken «Ekologisk odling – vägen till svält«.

Mjölk är alltså livsfarligt och konsumenterna bör genast bojkotta ekomat för att rädda världen. Fast är det så enkelt?

Läser man studien så ställer sig forskarna betydligt mer avvaktande till sina resultat än vad rubrikerna låtit påskina. De menar att det kan finnas ett samband mellan mjölkdrickande och en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men eftersom det finns en risk för felkällor samt att man inte vet något om orsakssambandet, bör resultaten tolkas försiktigt.

När det kommer till ekomaten är de olika forskarlägren betydligt mer hårdnackade. Professorerna från Sveriges lantbruksuniversitet som knåpade ihop debattartikeln är bombsäkra: Ekologisk odling reducerar skörden kraftigt och kan därför inte försörja en växande befolkning. Ekomat är heller inte hälsosammare eller bättre för miljön. Inte helt oväntat fick de mothugg. Från Naturskyddsföreningen, Krav, Organic Sweden och en hel drös med kollegor från SLU.

Skulle ekokritikerna trots allt vinna slaget om hur maten bäst bör odlas, behöver de ekologiska matproducenterna knappast sörja.

I USA, mattrendernas Mecka, är nämligen ekomaten på frammarsch. I fjol ökade försäljningen med 11,5 procent jämfört med året innan. Därför ska nu Wal-Mart, landets största lågpriskedja, utöka sitt ekologiska sortiment rejält. Dessutom lovar man att varorna kommer säljas till samma pris som de ickeekologiska.