Las-förhandlingarna kraschade i natt – nu kliver politikerna in: »Ingen samsyn«

Text:

Bild: TT

Nej, det blev inget historiskt avtal gällande anställningsskyddet. Tanken var att man skulle teckna ett nytt huvudavtal som bestämmer spelreglerna och anställningsskyddet, likt det som tecknades i Saltsjöbaden 1938, vilket Fokus tidigare skrivit om.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv hade till midnatt den 30 september på sig att komma överens, men när klockan slog midnatt stod det klart att man inte var överens.

– Vi kom mycket långt, men vi kom inte hela vägen. Det är helheten det faller på, en samlad bedömning, säger Martin Dahl, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv till TT.

På den punkten är man överens. Så här säger PTK:s ordförande Martin Linder om de kraschade förhandlingarna:

- Vi har haft mycket bra och konstruktiva förhandlingar, men det gick inte att få en samsyn runt helheten, säger han utan att vilja gå in på detaljer.

Nu får i stället politikerna kliva in på banan. Det betyder att den tidigare ordningen, där facket och arbetsgivarna kommer överens om villkoren på den svenska arbetsmarknaden, ruckas. I botten finns en las-utredning med förslag som C och L backar med stöd att dessa förändringar i arbetsrätten kom man överens om i januariavtalet.

Från S-håll finns det däremot kritiska röster om att förslagen till stor del är till arbetsgivarens fördel. Kommer politikerna överens kan det leda till en regeringskris.

Men en som inte gett upp hoppet om att parterna ska enas är finansmarknadsminister Per Bolund. Under morgonen twittrade han ut att han vill ge mer tid för att parterna ska hitta en överenskommelse:

”Om parterna var mycket nära att komma överens måste de få mer tid. Jag och Miljöpartiet är beredda att arbeta för det. Den svenska modellen är värd en chans till!”