Nazister ska ”avnazifiera” Ukraina

Putins menar att Ryssland måste ”avnazifiera” Ukraina. Kanske borde han sopa rent framför egen dörr.

Text:

Toppbild: Evgeniy Maloletka / AP

Toppbild: Evgeniy Maloletka / AP

I ett tv-sänt tal den 24 februari i år förklarade Rysslands president Vladimir Putin varför han valt att invadera grannlandet Ukraina. I åtta års tid ska det ukrainska folket ha fått utstå förnedring och folkmord orkestrerat av regimen i Kiev, som han uttryckte det. Därför skulle Ryssland nu avmilitarisera och ”avnazifiera” Ukraina.

Linjen att landet, eller åtminstone regeringen i Kiev, är nazistisk har sedan dess hållits konsekvent av det ryska propagandamaskineriet. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har till och med jämfört den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj med Adolf Hitler. Att Zelenskyj är jude, att hans släktingar dog i Förintelsen, och att hans farfar kämpade för Sovjet mot nazisterna under andra världskriget spelade mindre roll.

Ukrainas ökända Azovbataljon, numera Azovregementet, har förvisso kopplingar till nazismen. Bland grundarna finns flera framstående högerextremister och nynazister, och man har under kriget lockat till sig utländska rekryter med extrema åsikter. Men i stort haltar Putins påstående att Ukraina skulle vara en fascistisk stat.

Extra pikant blev det efter att Tysklands underrättelsetjänst BND i veckan granskade de ryska stridskrafterna. I en rapport konstaterar BND att stora mängder ryska högerextrema och nynazister anslutit sig för att strida mot Ukraina. Bland annat ska medlemmar ur grupperna Russian Imperial League och Rusich strida i landet. Båda genomsyras av en nynazistisk ideologi, och den sistnämnda ska ha gjort sig känd för sina brutala metoder i Donbass redan 2014. Gruppen har ett rykte av att ”aldrig ta några fångar”.

Det exakta antalet högerextrema soldater, och om de officiellt har anlitats av den ryska regeringen, är oklart. Men den tyska underrättelsetjänstens analytiker konstaterar krasst att den ryska militärens samröre med grupperna leder ”den påstådda krigsorsaken att ’denazifiera’ Ukraina in absurdum”. 

***

Toppbild: brand i en lägenhetsbyggnad i Mariupol efter beskjutning av en rysk stridsvagn 11/3.

Text:

Toppbild: Evgeniy Maloletka / AP