Oemotståndlig rubrikhjälpare

Text: Leif Holmkvist

Bild: Anders Hofgren/IBL BildbyrÂ

Namnet var förstås oemotståndligt för en rubriksättare: »En Hielte som räddar Stampen«. Fabian Hielte, vd och storägare i Ernström & Co, var den som samlade ihop investerare för att rädda hustrun Harriets morbror Peter Hjörne från konkurs.

Det var andra gången han räddade släkten ur ekonomisk knipa, men då gick han under medieradarn. Redan 2011 tvingades Stampen trotsa släktbeslutet att inte sälja det anrika GP-huset. Platzer, hälftenägt av Ernströms, köpte kåken för 450 miljoner kronor. Fabian satt i styrelsen och efterträdde 2013 pappa Eric som ordförande.

42-årige Fabian Hielte är släkten Hjörnes skyddsängel och en av Göteborgs mest uppvaktade och aktiva affärsänglar. Han försöker nu förvandla gamla ärvda pengar från byggmaterial och fastighetsdrift till nya vinster i startup-sektorn.

Nästa år fyller Ernström & Co 100 år. Av grundaren Ivar finns bara efternamnet kvar, snart tog släkten Hobohm över och patriarkerna Albert och Gerhard styrde i 70 år. Arvet gick till barnen Christian, Agneta och Susanne, som blev chefredaktör på GT som Bonnier köpt av Hjörne. Agneta och Eric Hieltes son Fabian styr imperiet sedan tio år och är gift med Harriet Cobbold, dotter till författarinnan Marika Cobbold som är Peter Hjörnes syster. Harriet är skådespelare och på Stadsteatern spelas pjäsen om Peter Hjörnes ekonomiska haveri. Göteborg är litet.

Ernström & Co är i dag ett investmentbolag som satsar på industri i Ernströmgruppen, fastigheter och aktier i Ernström Kapital och nya satsningar i Ernström Finans. Omsättningen var i fjol 2,2 miljarder kronor och vinsten efter finansnetto 686 miljoner. Bland nysatsningarna, där gammelmediet Stampen är en udda fågel, finns Collector, Apotea, Spotify, Springfield, Wint, Izettle, Zalster och Backing Minds.

Fabian Hielte grundade karriären med examen i filosofi vid Stockholms universitet påbyggd med den för företagsarvingar nästan obligatoriska Handelshögskolan. Han jobbar hårt och är aktiv i olika befattningar i ett 30-tal bolag. Han beskrivs som anspråkslös och spelar gärna ner sin egen roll. Sedan fru Harriet och de två barnen flyttade tillbaka till London tillbringar han mycket tid på flygplan. Hans kontaktnät med den nya generationens entreprenörer är vidsträckt. Han samarbetar med stora delar av Göteborgs finanselit som fastighetskungen Erik Selin, entreprenören Joachim Berner, en gång Hjörnes påläggskalv, eller investerarräven Rolf Lundström.

Ekonomi

Ingen sorg i Trelleborg |  Johan Andersson, vd Mellby Gård

Spelmiljardär med patos | Fredrik Wester, vd Paradox Interactive

Framtidens matriark | Caroline Berg, ordförande Axel Johnson

Tar klubban | Katarina Martinsson,, ordförande Lundbergstiftelsen

Alla makthavare hittas här.

Text: Leif Holmkvist

Bild: Anders Hofgren/IBL BildbyrÂ