Skoj på kristdemokratiska

Text:

Två saker har kristdemokraterna uppnått på sina sju år i regeringen: avreglerat apoteken och skrotat fastighetsskatten. Det måste anses skickligt om man betänker att partiet endast pratar för sisådär fyra, fem procent av landets befolkning.

Fastighetsskatten – omhuldad av en annan minoritet, de skolade ekonomerna – var en långkörare i svensk politik och finansiär av en del välfärd och annat, men har nu förpassats till en orealistisk dröm endast önskad av den svagt samkörda koalitionen mellan vänsterpartister och handelshögskoleprofessorer. Går ej återställa, säger samtliga pragmatiker. Grattis Göran Hägglund!

Apoteksmonopolet, däremot, tycks vara på god väg att återinföras. Av sig självt. I veckan köpte Kronans Droghandel – eller Oriola-KD, som den Finlandsbaserade firman bakom skyltarna med det svenska sigillet heter – upp kedjan Medstop. I ett nafs bytte 65 apotek ägare. Och marknaden blev alltmer oligopolartad. Nu finns det tre aktörer med över 250 apotek vardera. Och så några pyttesmå som väntar på att bli uppköpta.

Frihetsreformen, påhejad och utskälld av ideologer från vardera håll, är så att säga på väg att reglera sig själv. Eventuellt har utvecklingen något att göra med att regeringens krav från 2009, om att vissa, mindre lönsamma, apotek på landsbygden inte får läggas ner, slutade att gälla från och med denna månads inträde.

I stället har regeringen infört ett stöd till de apoteken. Inkonsekvent, kan någon tycka – kristdemokraternas poäng var ju att apoteken skulle få en fri marknad – men ganska humoristiskt, av samma skäl: »En fri marknad – få aktörer och stora subventioner« kan Göran Hägglunds slogan lyda inför valet.

Han är ändå utnämnd till regeringens roligaste.