Svep: Bilbränder i Märsta – boende väcktes av explosion

Text: Redaktionen

Explosion och bilbränder i Märsta

Ett 20-tal bilar har under natten totalförstörts i flera bilbränder i Märsta norr om Stockholm. En explosion har även inträffat vid entrén till en frisörsalong i centrala Märsta, enligt TT.  Ingen ska ha skadats, och det är okänt om någon koppling finns mellan händelserna. Ingen person har gripits och polisen har inlett två förundersökningar; en om skadegörelse och en om allmänfarlig ödeläggelse.

Tvivel på att polis kan stoppa våldet 

Nyligen träffades politiker för att försöka komma framtill ett gemensamt åtgärdspaket mot våldet. Förhandlingar som snarare ledde till splittring. Nu visar en mätning får DN/Ipsos att 6 av 10 väljare tvivlar på att politikerna förmår göra vad som krävs för att stoppa dödsskjutningarna i Sverige. Minst tilltro till att politikerna kan lösa problemen har de som röstat på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Linde vill reparera Israel-relation

Utrikesminister Ann Linde (S) vill reparera den sargade relation med Israel som uppstått sedan den svenska regeringen erkände Palestina, uppger hon i SVT Agenda. Hon ser dock en tvåstatslösning som den bästa möjliga lösningen.

Krav på minister-avgång efter dåd i Paris

Sedan en anställd dödade fyra poliser i polishögkvarteret i Paris i torsdags kommer krav från oppositionen på inrikesminister Christophe Castaners avgång. Inrikesministern, som i morgon tisdag väntas bli utfrågad i parlamentet om händelsen, har dock inga planer på att avgå. Enligt åklagare ska gärningsmannen, som sköts i samband med händelsen, ha radikaliserats före dådet.

Gärningsmannen, som var dataexpert anställd hos polismyndigheten, ska ha känt frustration över att hans funktionshinder satte stopp för hans karriär. Enligt Le Monde ska mannen inför sina kollegor även ha uttryckt uppskattande ord om terrorattentatet mot tidskriften Charlie Hebdo för fyra år sedan.

Socialistpartiet störst i Portugal 

Som väntat blev Socialistpartiet med partiledare Antonio Costa största parti i valet i Portugal. Men partiet får inte egen majoritet, och förhandlingar om regeringsbildningen inleds nu med Vänsterblocket, rapporterar Ekot. Costa kommer även att inleda samtal med nya miljöpartiet PAN, som i valet gick från ett till fyra mandat och med lilla vänsterpartiet Livre, som fick ett mandat.

Rivaler kan styra tillsammans i Kosovo

De två stora oppositionspartierna; konservativa LDK och nationalistiska vänsterpartiet Vetevendosje ser ut att bli valtes vinare i Kosovo, rapporterar AFP. Det blir därmed första gången på 12 år som PDK inte får makten. PDK är det parti, som sammankopplas med gerillan, och som slogs för Kosovos frihet från Serbien på 90-talet.

Debatter: 

Standardiserade vårdförlopp förvärrar snarare än löser sjukvårdens problem. Det skriver flera specialistläkare inom urologi och gynekologi på SvD Debatt. 

Tanken med standardiserade vårdförlopp (som regeringen för fyra år sedan gav Socialstyrelsen i uppgift att skapa) var att bilda ett nästan "industriellt flöde", där patienter med ett visst symptom ska genomgå förutbestämda utredningar för att snabbt få diagnos, och, om det var cancer, få behandling snarast. Men vårdförloppet är ett exempel på politikers försök att "lappa och laga" i ställt för att skapa en fungerande cancervård, anser specialistläkarna bakom debattartikeln.

DN Debatt riktar oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) kritik mot att Stockholm stad årligen subventionerar flygtrafiken vid Bromma flygplats med. minst 50 miljoner kronor. Att skattepengar går till att göra flyget billigare än tåget är orimligt, menar hon, och anser att avtalet mellan regeringen och Stockholms stad bör rivas.

Varor från länder där klimatskador sker utan kostnad bör tillföras en koldioxidskatt, anser Håkan Pihl, docent i företagsekonomi och rektor vid Högskolan Kristianstad, i ett debattinlägg i Sydsvenskan. I ekonomisk vetenskap råder stor samstämmighet om att det enskilt viktigaste medlet för att minska klimatpåverkan är att skapa ett pris på koldioxidutsläpp, menar han.