Svep: »Mycket nej – men ingen säger vad man ska göra«

Text:

Bild: Wiktor Nummelin/TT och Frank Augstein/AP/TT

EU-minister: »Bollen ligger fortfarande i London«

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) är inte förvånad över att det brittiska parlamentet sa nej till Mays EU-avtal. Det säger han i en intervju med Ekot.

– Det är en allvarlig situation. Det är mycket nej i den här diskussionen men inte så många som säger vad man ska göra i stället, säger Dahlgren, enligt Omni.

Han menar att bollen fortfarande ligger i London då parlamentet i dag ska rösta om de ska lämna unionen helt utan avtal, en så kallad hård brexit.

Lövin: »Mina tankar går till offren och de anhöriga«

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) kommenterar flygolyckan i Etiopien som dödade 157 människor. Bland de fyra svenskar som dog var en medarbetare på SIDA.

− Jag har med sorg och bestörtning tagit del av det tragiska beskedet. Mina tankar går till offren och de anhöriga, och kollegorna på Sida, säger Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Björklund kommenterar L-krisen

Liberalernas partiledare Jan Björklund hade »gärna sluppit” skandalerna kring EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl. Det säger han i SVT:s intervjuserie »Mats möter«. Han säger även att partiets vikande opinionssiffror beror på regeringsbildningsprocessen.

Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund meddelar även att han inte tänker ställa upp i EU-valet.

– Vi har inte fått prata politik egentligen som parti på ett halvår och vi ser fram emot att få göra det nu i EU-valrörelsen,

Debatter

Kristdemokraterna är oroliga över att EU kommer att få mer kontroll över välfärden. »Kristdemokraterna går till val på ett EU som håller rätt fokus. Ett EU som fortsätter stärka Europas konkurrenskraft och som bär ledartröjan vad avser klimatomställningen. Men också ett EU som låter makten över svensk välfärd vara kvar i Sverige«, skriver partiledaren Ebba Busch Thor, Sara Skyttedal och David Lega, på DN Debatt.

»Jag accepterar inte partistyrelsens avsättande av förstanamnet på EU-listan (…)Då inga nya uppgifter framkommit kring Cecilia Wikström så ser jag ingen anledning att ett nytt partiråd skulle behöva komma fram till ett annat ställningstagande än det som samma partiråd helt nyligen gjort«, skriver Jesper Brandberg (L), på SvD Debatt.

»Motstånd mot digitalskatten äventyrar svensk ekonomi«, skriver Torsten Fensby, jurist och skatteexpert med mångårig bakgrund inom OECD, på DI Debatt.