Svep: Generalstrejk i Hongkong – polisen in med tårgas

Text: Ebba Blume

Bild: TT

Lundgren avgår som EU-parlamentariker

Efter den femåriga mandatperioden avgår Peter Lundgren (SD) som EU-pralamentariker, rapporterar P4 Jönköping.  Som skäl anger Lundgren att uppdraget är påfrestande med mycket arbete hemifrån, långt från familjen. Att det några dagar före valet avslöjades att Lundgren tafsat på en kvinnlig partikollega under en fest har inte påverkat beslutet, uppger Lundgren.

Sabuni förespråkar kärnkraft

Mindre politiskt käbbel och mer optimism och tilltro till teknikens möjligheter. Den taktiken vill den nya L-ledaren Nyamko Sabuni använda för att göra Liberalerna till klimatparti, meddelar hon för Expressen. Sabuni, som säger sig ha fått upp ögonen för miljöfrågan i sin roll som hållbarhetsdirektör på ÅF, vill se en satsning på kärnkraft. Att avveckla reaktorer är att gå bakåt, menar hon.

"Hur bra biobränslen än är kommer de aldrig att vara så fossilfria som kärnkraft" , säger hon.

Kashmir fråntas delvis självständig status

Kashmir, som hittills har haft ett visst självstyre när det gäller frågor som inte rör försvars-kommunikation och utrikespolitik, berövas sin status som delvis självständigt område, uppger AFP.

Utan förvarning har Indiens regering dragit tillbaka de särskilda privilegier som Kashmir har i Indien. Tillgång till telefon och internet i Kashmirdalen uppges ha stängt och lokala ledare i Kashmir ska ha satts i husarrest.

Generalstrejk i Hongkong

Den generalstrejk mot Fastlandskonas inflytande i området som regimkritiker i Hongkong utlyste på måndagen väntas slå hårt mot Hongkongs ekonomi. Strejken kommer efter en helg med våldsamma gatuprotester, som polisen besvarat med tårgas. Under måndagen deltar både offentliganställda och anställda inom näringslivet i strejken; busschaufförer, cafébiträden såväl som  banktjänstemän och medarbetare vid flera flygbolag. Flygningar ställs in, kollektivtrafiken väntas ligga nere och 82 personer ska hittills ha gripits. Den Peking-stödda Carrie Lam har fördömt protesterna i landet, som hon menar undergräver lag och ordning. Lam avfärdar de krav som strejkarna ställer på hennes avgång, rapporterar Reuters.

Gärningsman kan utlämnas till Mexiko

Mexikos chefsåklagare överväger att inleda en process med utgångspunkt att masskjutningen i El Paso i Texas var ett terrordåd. Den 21-årige man, som dödade minst 2o människor, kan begäras utlämnad till Mexiko, rapporterar Reuters. Sex av de som sköts ihjäl på stormarknaden Walmart i El Paso i lördags var mexikaner, och tidigare hade ett manifest om en "latinamerikansk invasion av Texas" publicerats på ett internetforum. FBI utreder händelse som terrorism. Brottet betraktas som ett hatbrott och åklagaren har uppgett att han kommer att yrka på dödsstraff.

På söndagen bröt skottlossning även ut i nöjesdistriktet Oregon District och nio människor miste livet. I detta fall dödades skytten av polis.

Kulturminister blir mammaledig på deltid

Efter att ha fött en dotter har kulturminister Amanda Lind (MP) beviljats "delvis frånvaro" under sina första månader med barnet. Lind kommer att ersättas av sin statssekreterare vid de tillfällen då hon inte kan närvara, skriver kulturministern själv på sitt Instagram-konto.

Debatter: 

Regeringen måste sätta fart med att ersätta en föråldrad biobankslag med modern lagstiftning som inte hindrar viktig, medicinsk forskning, skriver företrädare för Biobank Sverige på DN Debatt. 

SvD Debatt skriver riksdagsledamot Maria Nilsson (L) att förnyade initiativ krävs till fred i Ukraina och att EU, i stället för att vänta på Donald Trump, bör agera för att ge nytt liv åt Minskprocessen. Att se Trump som ett offer för omständigheterna är en problematisk inställning, skriver Maria Nilsson som en replik till ett tidigare debattinlägg av forskare Jens Stilhoff Sörensen.

Bristande rörlighet på bostadsmarknaden skapar inlåsningseffekter som drabbar i synnerhet unga. Bostadsmarknaden bör därför låsas upp, bland annat genom reformer i hyressystemet och en översyn av kreditrestriktionerna, skriver företrädare för Sveriges Byggindustrier, Mäklarsamfundet, Fastighetsägarna och Bostadsrätterna på DI Debatt.