Svep: I dag röstar EU om framtiden för internet

Text:

Bild: Peter Endig/AP/TT

Parlamentet röstar om internet

I dag, runt halv ett, kommer EU-parlamentet att rösta om det så kallade copyrightdirektivet. EU:s syfte är att uppdatera upphovsrätten och stödjs av konstnärer, skribenter och musiker, skriver TT. Förslaget har också kritiserats av internetaktivister och IT-jättar.

– Nätet som vi känner det håller på att förändras, säger internetkännaren Emanuel Karlsten till Fokus.

Svenska politiker är emot

De flesta svenska EU-politikerna kommer att rösta nej till upphovsrättsdirektivet, rapporterar SVT. Framför allt är det artikel 11 och artikel 13 som mest problematiska.

– Det innebär censur och övervakning på ett oacceptabelt sätt, säger Jasenko Selimovic (L).

Även Fredrick Federley (C), Kristina Winberg (SD) och Soraya Post (Fi) är emot direktivet.

Amanda Lind (MP): Jag ska träffa Dramaten

Kulturminister Amanda Lind (MP) ska träffa Dramatens ledning efter dokumentären om Josefin Nilsson. Det skriver hon påFacebook på måndagskvällen.

”Imorgon kommer jag att träffa Dramaten och framöver även våra andra nationalscener. Jag kommer att fortsätta följa vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp. Jag kommer fortsätta kräva att nationalscenerna synliggör sitt arbete mot sexuella trakasserier”, skriver Lind.

Debatter 

 »Det är dags att slå hål på myten att det finns en gratisfil på internet. De föreslagna EU-reglerna för upphovsrätt är avgörande för att musiker, låtskrivare, författare och andra kulturskapare ska kunna försörja sig och få rättvis ersättning«, skriver Europaparlamentarikerna Jytte Guteland och Marita Ulvskog (S), på SvD Debatt.

 »Alkoholpolitiken fungerar dåligt. Konsumtionen har inte minskat och konsumenterna betalar inte för alla kostnader som drabbar samhället«, skriver nationalekonomen David Sundén på DN Debatt.

 »De svenska bankernas dominans i Estland hämmar konkurrensen, men de är likväl avgörande kuggar i landets finansiella maskineri. Alternativet – att ryska banker kommer in och tar över efter de svenska – vore långt värre, skriver Meelis Mandel, chefredaktör för Dagens industris estniska systertidning Äripäev«, på DI Debatt.