Svep: Partierna som vill hyra fängelseplatser utomlands

Text: Redaktionen

Bild: Kriminalvården

Flera riksdagspartier sätter press på regeringen för att Sverige, i likhet med Norge, ska hyra platser på fängelser i andra EU-länder, rapporterar SR Ekot. Detta för att lösa den akuta platsbristen på svenska anstalter. Utöver SD vill även L och KD pröva detta. Justitieminister Morgan Johansson (S) är dock skeptisk och menar att det blir omständligt och dyrt. Även C och V är skeptisk till förslaget, och M tar inte ställning utan menar att det är en fråga för regeringen och Kriminalvården.

Politisk verkstad för C

Centern vill sätta press på förpackningsindustrin att ta ansvar för nedskräpningen och höja målen för återvinning av matavfall. Det berättar Centerledaren Annie Lööf i en intervju i DN. Annie Lööf vill driva igenom de nya förslagen inom samarbetet med regeringen. I slutet av september möts Centern i Karlstad för att hålla partistämma och staka ut vägen framåt, som enligt Annie Lööf nu präglas av sakpolitik och "politisk verkstad".

Brasilien nobbar miljonstöd 

Brasilien tackar nej till G7-ländernas erbjudande om hjälppaket på 20 miljoner dollar för att släcka bränderna i Amazonas regnskogar, rapporterar TT. President Bolsonaro ska ha uppmanat Macron att "ta hand om sitt hem och sina kolonier".

Rivaliserande partier i Italien nära överenskommelse

I Italien fortsätter under tisdagen förhandlingarna för en ny regering. President Sergio Mattarella ska hålla samtal med partierna Femstjärnerörelsen och vänsterliberala Demokratiska partiet (PD), rapporterar bland annat La Reppublica och The Guardian. De förr rivaliserande partierna ska nu försöka enas för att undvika ett nyval som högerextrema Lega verkar ha möjlighet att vinna. PD ska ha accepterat att Giuseppe Conte, som avgick förra veckan,  kan komma tillbaka som premiärminister. PD-ledaren Nicolas Zingaretti har tidigare dock lagt fram en rad krav inför eventuella förhandlingar, bland annat ett nytt förhållningssätt till migranter som söker sig till Italien, och att Italien förblir en "lojal" EU-medlem. Enligt uppgift från The Guardian tycks partiledarna dock vara nära en överenskommelse.

Debatter:

Regeringen måste ge mer stöd och förbättra lagstiftningen för att landets kommuner ska kunna öka sitt brottsförebyggande arbete.  skriver Anna König Jerlmyr (M), Jan Jönsson (L) och Erik Slottner (KD) på DN Debatt. Ordningsvakter bör exempelvis få utökade befogenheter, föreslår de.

SvD Debatt efterlyser riksdagsledamot Alireza Akhondi (C) en reformering av statliga Samhall. Privata företag har under många år klagat på en osund konkurrens från det statliga företaget. Riksrevisionen såväl som funktionsrättsrörelsen och städbranschen är kritisk mot Samhall, skriver han.