Svep: Vårdpersonal varnar för att liv är i fara

Text: Redaktionen

Bild: TT

Vårdpersonal som jobbar på Södersjukhuset i Stockholm slår larm om en ohållbar situation. Så illa att folk dör, rapporterar DN. Tidningen var med under socialminister Lena Hallengrens (S) besök på sjukhuset.

– Patienter dör, det händer inget ändå, säger en sjuksköterska på akuten till tidningen.

Hallengren poängterar att det är viktigt att vården fungerar, men att det är regionens ansvar.

Nazist åtalas för ofredande av debattörer

Han misstänks ha skickat hundratals meddelanden till opinionsbildarna Helle Klein, Maria Ripenberg och Anne Ramberg. I meddelanden ska det ha funnits grov antisemitism och nazistpropaganda. Rättegången mot mannen, som åtalas för ofredande och hets mot folkgrupp, inleds i dag.

– Det är både ett hot mot individer och ett hot mot oss allihopa eftersom de vill försöka montera ned öppenheten och modet att granska och yttra sig, säger Maria Ripenberg till Expressen.

Prins Harry: Hade inget val

Brittiska prinsen Harry berättar för första gången om uppgörelsen med det brittiska hovet. I ett känslomässigt tal vid en välgörenhetsgala, som lagts ut på hans instagramkonto, säger han:

– När jag miste min mamma för 23 år sedan tog ni hand om mig under så lång tid. Men medierna är en stor kraft. Och min förhoppning är att vårt gemensamma stöd till varandra kan bli ännu större, för det här är så mycket större än bara oss.

– Det fanns inte riktigt något annat val, säger han i talet.

Debatter:

”Kvinnors obetalda arbete ligger till grund för de stora vinsterna andra gör. Oxfam har räknat ut att det ekonomiska värdet av kvinnors obetalda hushålls- och omsorgsarbete uppgår till minst 100 biljoner kronor per år. För att få ett slut på den ojämna fördelningen krävs omfattande politiska åtgärder”, skriver Johan Pettersson, Oxfam Sverige, på DN Debatt.

”Stora strukturförändringar krävs i den svenska sjukvården för att fler ska få den vård de behöver i rätt tid. I Stockholm har vi gått före med dessa förändringar”, skriver företrädare för styret i Region Stockholm på SvD Debatt.

”Den växande klyftan mellan stad och land är en av svensk politiks stora ödes- frågor. Om mindre orter ska överleva måste de skapa förutsättningar för samma sorts kunskapskluster som driver tillväxten i storstäderna, men på egna villkor”, skriver Per Schlingmann på Di Debatt.