Tåget nästan alltid billigare än flyget

Inrikeståget är billigare än flyget i nio av tio fall, enligt en färsk sammanställning.

Text: Martin Nilsson / TT

Bild: TT

I sammanställningen har över 22 000 biljettpriser under åtta veckors tid i december och januari jämförts där Ekot tittat på biljetter utan incheckat bagage men med ett handbagage.

I sammanställningen har resor från nio orter till och från Stockholm, bland annat Malmö, Luleå och Östersund jämförts och tågpriserna utkonkurrerar flyget på samtliga sträckor. Även om man tittar på den enskilt billigaste flygbiljetten varje dag och om man skulle resa utan handbagage är tåget fortfarande billigare sju gånger av tio.

KTH :s järnvägsgrupp, som gör marknadsjämförelser av tåg- och flygresor, på uppdrag av Transportstyrelsen, har gjort en liknande bedömning. Oskar Fröidh som är järnvägsforskare på KTH menar att det är först vid de längsta inrikessträckorna som flyget kan konkurrera prismässigt.

– Det kommuniceras att det är dyrt att åka tåg, och det kan ju stämma att tågpriserna gått upp under året, eftersom det är många som reser och man inte har utökat antalet avgångar i motsvarande grad, säger han.