Tar klubban

Text: Leif Holmkvist

Katarina Martinsson och Louise Lindh är systrarna som inte har särskilt mycket gemensamt med Östermalms många andra tvåbarnsmammor. De är Sveriges verkliga finansprinsessor, med vardera 10–12 miljarder på fickan och ett växande företagsimperium att ta hand om.

Farfar Lars Erik Lundberg ärvde 1944 en skoaffär i Norrköping, men skodde sig på att bygga och förvalta fastigheter i medelstora städer. Sonen Fredrik tog över företaget 1981 och flydde landet 1985 av skatteskäl. Hans döttrar, då sex och fyra år, gick i schweizisk skola, lärde sig åka utför och kom åter till Sverige först 1993. De sattes i Enskilda gymnasiet och blev där goda vänner med de verkliga prinsessorna. På vintrarna tog de företagets jetplan till skidbackarna i österrikiska lyxorten Zürs.

Båda systrarna läste sedan på Handelshögskolan och Louise tog i fjol över vd-stolen i det helägda fastighetsbolaget. Både hon och systern sitter sedan länge i Lundbergföretagens styrelse. Ingen av dem har varit särskilt publika och har av affärspressen kallats »systrarna Garbo«.

Läs mer: Veckans Fokus: Förvärva, ärva – och hoppas inget kärvar (Maj 2017)

Katarina Martinsson jobbade efter examen en tid på reklambyrån StoråkersMcCann, men flyttade sedan till New York. I mars 2009 gifte hon sig i Zürs med Carl, son till advokaten Thomas Martinsson. Ingen kan beskylla systrarna för att stila med sin burgna bakgrund. I stället beskrivs Katarina Martinsson som en glad lax, lättsam och social. Hon har flera styrelseuppdrag i Lundbergföretagens intressebolag och utsågs nyligen till ordförande i stiftelsen.

Svensk Damtidning har aldrig fått göra hemma hos-reportage hos Martinssons. Nu blir det tvärtom, Katarina köpte nyligen Aller Medias hus på Tysta gatan, Svensk Damtidnings gamla redaktion, för rekordpriset 125 miljoner kronor.

Fredrik Lundberg fyller 67 nästa år. Efter SCA-debaclet för två år sedan har han flyttat fram positionerna i Handelsbanks­sfären och krattat manegen för sina döttrar. Det är nog snart dags för Katarina att stämpla in på kontoret.

Läs mer

Läs mer: Veckans Fokus: Förvärva, ärva – och hoppas inget kärvar (Maj 2017)

Anders Billing: Med Lundbergs in i evigheten (2013)

Ekonomi

Ingen sorg i Trelleborg |  Johan Andersson, vd Mellby Gård

Spelmiljardär med patos | FredrikWester, vd Paradox Interactive

Framtidens matriark | Caroline Berg, ordförande Axel Johnson

Oemotståndlig rubrikhjälpare | Fabian Hielte, vd Ernström & Co

Alla makthavare hittas här.

Text: Leif Holmkvist