Tokigt, sa Tony

Text:

Bild: TT

Så har Tony Blair – nästan – bett om ursäkt för invasionen av Irak 2003 och – typ – erkänt att den gav upphov till Islamiska staten. Nu ska ingen skugga falla över den forna brittiska premiärministern, eller för den delen över hans amerikanska presidentkumpan. För vem i hela världen hade kunnat ana att det skulle gå fel när Tony Blair och George W Bush slog sina kloka skallar ihop efter terroristattentatet den 11 september 2001?

Logiken var ju glasklar.

Vi har just blivit attackerade av ett gäng religiösa saudiska fanatiker finansierade från och ideologiskt understödda av Saudiarabien – låt oss gå i krig mot den sekulära irakiska diktatorn Saddam Hussein. Så byter vi ut honom mot en sekteristisk shiitisk premiär-minister allierad med Iran (det land som, till skillnad mot Irak, faktisk var på väg att utveckla massförstörelsevapen).

Oj, nu blev visst Irak ett slagfält för missnöjda sunni-araber och en magnet för jihadister från jordens alla hörn. Det är bäst att vi låser in al-Qaida-krigarna tillsammans med revanschlystna generaler från Saddam Husseins armé. Attans också, nu bildar de en terrorgrupp tillsammans. Dags att dra härifrån, vi släpper ut fångarna och dumpar en bunt vapen så får den demoraliserade irakiska armén lösa problemet på egen hand. Hoppsan, soldaterna flyr visst hals över huvud och lämnar sina moderna amerikanska vapen och fordon till de framryckande islamistiska extremisterna.

Typiskt, nu har Islamiska staten tagit över stora delar av den kollapsade irakiska staten (och på köpet lika mycket av grannen Syrien).

Hur kunde det gå fel?