Vågade Victoria

Text:

 Vid drottning Victorias begravning i januari 1901 intog en stilig, mörk herre en framträdande plats i följet, men bara några timmar senare hade han förskjutits från noblessen och avskedats från sin tjänst vid hovet.

Mannen var den indiske muslimen Abdul Karim, drottningens närmaste vän och förtrogna under hennes sista år i livet. Han kom som en »gåva från Indien« för att servera vid drottningens guldjubileum 1887 och på bara ett år hade han blivit en mäktig figur inom hovet där han undervisade drottningen i urdu och indisk politik varje dag.

Det brittiska imperiet låg på sin absoluta formtopp och drottningen var en ambitiös elev. Även om det inte finns belägg för sexuella förbindelser mellan de tu var förhållandet mycket intimt, enligt författaren Shrabani Basu som hittat tidigare opublicerade dagböcker och brev. Det var Karim drottningen vände sig till först i alla frågor och trots hans enkla, borgerliga bakgrund hade han tillträde till de mest exklusiva kretsarna och slutna rummen vid hovet.

Drottning Victoria hade ett par år tidigare retat omgivning­en med sitt förhållande med den skotske betjänten John Brown (som filmades i »Mrs Brown« från 1997). Men med Karim var indignationen omåttlig.

Efter drottningens död förvandlades Abdul Karim till paria. Han glömdes bort och hon fick det eftermäle alla förknippar med den viktorianska eran: sträng moralism och kyskhet.