19 oförglömliga ögonblick i svensk politik

Text: Fokus | Andra Kammaren

Ingen regeringsbildning ännu och det politiska livet i limbo. I väntan på att nya, spännande saker ska hända kan det finnas anledning att komma ihåg gamla. Här är 22 höjdpunkter i svensk politik som aldrig blir gamla!

1. Eskil Erlandsson om bedömningarna av tidelag

2. Göran Persson och Carl Bildt duellerar om klassamhället

4. Riksdagsledamoten Hans Rothenberg (M) som politisk bartender

5. När du är obekväm på partiledarbesök – Reinfeldt har träffat en bonde

6. Klassiker från 2009 – ett unikt bevis på att Gunnar Hökmark har humor:

7. Valrörelsens stjärna (2006)

8. Eugene Bryssel stod för Miljöpartiets politiska EU-teater. Kanske inte Miljöpartiets mest lyckade drag i Europavalrörelsen 2009.

9. Göran Persson tycker synd om Carl Bildt

10. We shall overcome! i Rinkeby

11. Carl Bildt tar över som Expressenreporter

12. Jean-Claude Junker örfilar regeringsledare på toppmöte

13. »Du ska veta hut«

14. Anna-Marias kampanjteam sjunger upp sig

15. Håkan Juholt röjer upp

16. Bara i Skara

17. Stefan Löfven: »Hjälp jag har glömt namnet«

18. Stefan Löfven spelar sifferbingo

19. En ung Anders Borg vill ha full frihet (nej inte på det sättet!)

* * *

Dansk promenadvideo

 

Danska Liberale Alliance vill berätta att de sänkt skatter och brytt sig om företagarna i en video inför den kommande valrörelsen. Fast kulturminister Mette Bock, utrikesminister Anders Samuelsen och inrikesminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille från Liberale Alliance känner sig inte värst bekväma med att gå och prata samtidigt. Och vem ska egentligen prata som tvåa?

https://www.facebook.com/mette.bock.5/videos/338837046683154/

* * *

Suhonen-smygaren

Kristersson segar lite när han ska gå av Almedalsscenen. Foto: TT

»Ulf Kristersson är en bra kille, men han har en liten defekt, han är så lat«, skrev Daniel Suhonen på Aftonbladets ledarsida. Genast uppstod en debatt om huruvida Kristersson är lat eller inte.

En räcka M-företrädare fick rycka ut till hans försvar. Han är »en beslutsfattare som varken kräver mer eller mindre av medarbetarna än vad han kräver av sig själv«, sa Tobias Billström. »Gammalt skitsnack får nytt liv«, sa Beatrice Ask och alla blev genast nyfikna på det gamla skitsnacket. »Under året som gått har Ulf arbetat hårt«, sa Elisabeth Svantesson.

Även Tomas Tobé anslöt sig till M-kören: han »förbereder sig noggrant och med stor målmedvetenhet«. Till slut kom också en kommentar från gamle parhästen Anders Borg: »Han är en person som arbetar väldigt hårt«.

Bland sossar i övergångsregeringen fnissades det. Äntligen, sa en, kommer Kristerssons tidigare bedrifter till ytan. Sedan Sveriges Radios svartmålande av Ulfs tidigare bedrifter har det varit praktiskt taget omöjligt att ta upp hans bakgrund. Och inte minst denna beryktade sida hos M-ledaren.

Vi känner igen Suhonen-beteendet, han släpper en smygare som i en bisats för att få igång tvivel. Han gjorde samma sak i ett radiosamtal före valet då han först sa att Kristersson lät lite »träig«. Och sedan: »kanske är han trött, hehe«.

Det var, precis som Andra Kammaren påpekade när det hände, en uppenbar påminnelse om den borgerliga valförlusten för fyra år sedan. Inför valet spreds i sociala medier betraktelsen att Fredrik Reinfeldt, han såg allt lite trött ut..

Snacka om »nono« i partiet där den hurtiga företagsledartypen är kung. Enligt en del var attacken mot statsministern för fyra år sedan bidragande till att den kultur som senare växte fram partiblocken emellan digitalt, blev så hetsig.

Få blir väl förvånade över att det är just Daniel Suhonen som gång på gång river upp det såret. Och eftersom att det sannolikt inte är sista gången tycker den här kammaren att greppet nu ska få ett namn: »Suhonen-smygaren«

* * *

Lika som bär

          

August Palm, landsagitator                 Daniel Suhonen, landsagitator

 

Isländskt bakslag

Återigen är Håkan Juholt en besvikelse. Men inte bara för socialdemokratin den här gången, utan för hela Sverige. I veckan som gick gjorde sig den mustaschprydde sossen sig till ambassadör för svensk bakkonst. Stolt visade Juholt på Facebook upp alla isländska tidningar som skrivit om Kanelbullens dag, och hur han fått islänningarna att vilja resa till Sverige och fika. Ett ganska snyggt utspel signerat allas vår favoritambassadör.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1893126984101829&set=pcb.1893127064101821&type=3&theater

Men som att det inte vore nog med att Håkan på senare tid har dragit ner på skojerierna – som länge har varit en viktig källa till uppslag i Andra Kammaren – så felade han stort med bulleriet. Juholt bjöd islänningarna på köpebullar, och inte hembakade bakverk som sig annars bör på residenset.

På en Facebook-fråga om bullarna var hembakade svarade han:

»Nej inte dessa, det var ett samarbete med importören av Findus kanelbullar, men de vi bjuder på vid besök är hembakade.«

Inte. Ok. Håkan.

* * *

I förra veckans Andra Kammaren påminde vi om 70-talsspelet »Bilda regering«. När en sådan finns på plats kanske spelandet övergår i den här gamla favoriten: Minister i klister. Datering? Jo, 80-tal. Fast Ingvar Carlsson kallas S.Ula och Carl Lidbom för Carl T. Ramset….

 

* * * * * *

Du kan tipsa oss på Andra Kammaren: [email protected]