Albaniens oväntade turistambassadör: Göran Persson

Text: Andra kammaren

  
Skärmdump: Camp Nivica

Det är inte bara Torp och Stjärnhov i Sörmland som ligger den tidigare statsministern och bankordföranden Göran Persson varmt om hjärtat. Numera gör även Albanien det.

Albanien var länge det mest stalinistiskt rättrogna landet i Östeuropa under Enver Hoxhas ledning. Ingen skulle då kommit på tanken att semestra i Albanien – utom möjligtvis medlemmar i KPML (r) som reste dit på en och annan gruppresa.

Den store ledaren Enver Hoxha.

Den store ledaren Göran Persson. Foto: Statens porträttsamling

Men efter ett stormigt 90-tal där omvandlingen från kommunistiskt land krävde sina offer börjar nu landet få blickarna på sig. De som redan avverkat de ex-jugoslaviska republikerna och vars senaste resa kanske gick till Montenegro kikar nu på Albanien som nästa resmål.

Nu kommer knappast besökare till Camp Nivica mötas av Göran Persson som reseledare, men han har investerat i den albanska semesterbyn. Bakom satsningen finns också hans ”chef” på lobbyföretaget JKL, Anders Lindberg, som sägs ha goda relationer till styret i Albanien. JKL agerar nämligen rådgivare åt den albanska regeringen. Varför inte förena nytta med nöje?

Campen drivs av Lindbergs dotter Astrid Lindberg som på den minst sagt ofärdiga sajten poserar i bästa safari-outfit. Ingen överraskning då just Afrika och safari ligger JKL-basen Lindberg och hans familj varmt om hjärtat.

Frågan vi ställer oss är om vi någonsin får se Göran i göra solhälsningen, eller kylskåpssmidigt glida ned i "hunden" inom en snar framtid? Bildpengar utlovas.

Fritidssysselsättning för Göran att se fram emot utan marxistiska inslag. Skärmdump: Camp Nivicas hemsida

* * *

Oops, they did it again! 

I veckan bytte SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, namn till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, på sin kongress i Linköping. SKL blev de 2007 när gamla Kommunförbundet och Landstingsförbundet gick samman. Fast då fanns redan ett SKL.

Och kommun-SKL hade länge en namnfight med det andra SKL,Statens kriminaltekniska laboratorium, och förvirringen var stundtals stor i kring vilka som hade synpunkter på kommunala utjämningssystemet och vilka som till exempel provsköt revolvrar.

Men 1 januari 2015 bytte SKL (1 eller 2?) namn till NFC, Nationellt Forensiskt Centrum, NFC. Frid och fröjd på SKL? Nja, i takt med att landstingen bytte namn till regioner blev ju namnet allt mer missvisande. Och varför bytte de namn? Jo, dels skulle och kunde de ta på sig mer uppgifter på just regional nivå. Dels låter kanske landsting inte lika fräscht, associationerna går lätt till en urtvättad sjukhusskjorta.

Namnbyte till SKR alltså, och nu skulle väl alla kunna andas ut? Nja, det gamla SKL hade kanske inte tänkt på att SKR används som beteckning för Sveriges Kristna Råd, en samlrådsgrupp för de religiösa samfunden.

Visserligen hade de redan domänen skr.org så Nya SKR kunde lägga beslag på skr.se. Men nu finns alltså två SKR, ett för det värdsliga och ett för det andliga. Så när en förväxling är löst kanske en annan uppstår. Och vad säger SKR, Sveriges Konstföreningars Riksförbund, eller SKR, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, eller SKR, Sveriges Kemiingenjörers Riksförbund?

* * * 

När himlen – nästan – föll ned

”Om inte himlen faller ned” blir det ingen M-KD-regering efter valet, sa Ulf Kristersson i valrörelsen 2018. Riktigt så illa gick det inte, men nästan, under ett dramatiskt fullmäktigemöte i Eksjö nyligen. Mitt under ett interpellationssvar från kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (C) föll nämligen en takplatta ned i fullmäktigesalen. Lars Ugarph (M), i vanliga fall ersättare men denna dag som ordinarie ledamot, var ytterst nära att träffas av takplattan, men klarade sig med andan i halsen. Det rasande taket ska ha orsakat oro i fullmäktige, men mötet kunde fortsätta som vanligt efter ett kortare avbrott, rapporterar Höglandsnytt.

Men skulle ni besöka ett fullmäktigemöte i Eksjö och notera att många ledamöter oroligt tittar i taket så har ni här förklaringen.

 * * *

Höglandsnytt

Apropå Höglandsnytt måste vi (återigen) påminna om denna sajts förmåga att rubriksätta så att även en mindre nyhet blir ett scoop, samt göra det utifrån ett klassperspektiv. Som i deras nyhet från (!) Danderyd:

 

* * *

En kvarting till Bella

Fråga vilken moderat som helst som jobbat i landstingshuset i Stockholm, och de säger samma sak: jämför ALDRIG en fördyring för medborgaren med snabbmat.

De minns alla drevet mot tidigare finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M), som jämförde en SL-kortshöjning med ”tre chipspåsar”. Han fick löpa gatlopp för sitt uttalande i månader, något vi fick anledning att påminna om i oktober.

Den kunskapen delades uppenbarligen inte med Miljöpartiet medan partierna fortfarande var kontanta med varandra. I en intervju med Expressen gav MP-språkröret Isabella Lövin nyligen sin syn på höstens kompromiss om drivmedelspriser:

– När man pratar om en bensinskattehöjning låter det som att det skulle driva folk från hus och hem, men det är bara några kronor det är frågan om. En kvarts pizza i månaden, sa hon.

Planka.nu lanserade efter Rosdahls uttalande en sajt som visade vad olika saker hade för värde i chipspåsar. Inte minst Rosdahls lön: 33 551 påsar under året 2010.

Isabella Lövin tjänar 139 000 i månaden, eller 50 545 chipspåsar om året. Eller: 55 600 kvartspiazzor, enligt hennes egen definition. Vi hoppas att alla budgetrelaterade jämförelser hädanefter alltid görs utifrån Isabellas kvarting.

* * *

Europachefens ”svenska” bror

Hans-Holger Albrecht har numera goda Europakontakter. Foto: TT

I veckan stod det klart att Ursula von der Layen blir EU-kommissionens nya ordförande. Hon har en bror som gjort ett märkbart avtryck i Sverige. Hans-Holger Albrecht värvades av Jan Stenbeck till hans företag för att få styrsel på verksamheten sedan ett antal uppfinningsrika men inte alltid så administrativt ordningsamma gamla kommunister och medieprofiler bränt pengar som en Ferrari bränner bensin.

Hans-Holger Albrecht, började jobba för Stenbeckföretag redan 1997, blev sedan chef för det stenbeckska mediebolaget MTG 2000 och sedan telebolaget Millicom från 2012. Sedan 2015 leder han musiktjänsten Deezer.

Varken han eller storasystern är kanske så förtjusta i detta gamla klipp från tyska filmkanalen NDR i programmet Die aktuelle schaubude. Men vi bjuder så klart på det ändå.

Hans-Holger tar ton (längst till vänster i bild). 

Inte fått nog av tysk populärmusik? Då kanske det här inslaget från samma program kan ge dig en extraupplevelse.

* * *

Cykeln dominerar i Marksismen

Medborgarförslag i kommunerna kan handla om vad som helst. I just Marks kommun verkar cykelfantasterna extra aktiva med att lämna förslag. Vid sitt oktobermöte hade kommunfullmäktige att ta ställning till medborgarförslag om att utöka cykelparkeringen på Mor Kerstins torg, tydligare märka ut befintlig cykelparkering vid Demitz Optik, bygga en cykelparkering mellan Kinna bibliotek och kommunhuset i Kinna, utöka cykelparkeringen vid Kinnaström, bygga en cykelparkeringsplats vid Skrädderiet i Kinna, bygga en cykelparkeringsplats på stora torget i Skene, bygga en cykelparkering vid Coop i Skene, genomföra en ”standardhöjning” av befintliga cykelparkeringar i hela kommunen genom att komplettera dessa med cykelgarage, utöka cykelparkeringen vid lilla entrén på Kunskapens hus samt att bygga ut gång och cykelväg längs med Öresjövägen.

Kommunfullmäktiges svar? Jo, rubbet överlämnas till teknik- och servicenämnden för handläggning och beslut. Alla lär väl inte bli nöjda...

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund. Marksismen är, trots självsäkra uttalanden från den tidigare L-ledaren, en något oklar politisk inriktning.

* * *

Parlamentet drar i fält

Foto: Facebook

Och apropå Jan Björklund så stretar han på i hemvärnet. Som här med stf bataljonschef Mikael Tornving. Båda med erfarenhet från parlamentet, hur det nu kommer till användning i det frivilliga försvaret.

* * *

Lika som bär

 


Carl Bildts förre pressis Erik Zsiga, och centerpartisten Jonny Cato (om ett decennium eller så..).

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]