Avslöjar: Så lever S–aristokratparet på Öfvre Östermalm

Text: Andra Kammaren


Anna Hallberg och Anders Sundström, den nya sossearistokratin. Foto: TT

Det är nog som hans kusin, Bo Sundström i Bo Kaspers, sjunger i ”Vissa har det”: ”Det finns en speciell nivå, som bara vissa hamnar på”.

För med den senaste veckornas händelser har vi sett ett par ur den nya sossearistokratin ta plats på scenen på riktigt: paret Anna Hallberg, utrikeshandelsminister, och Anders Sundström, styrelseproffs och f d lite allt möjligt, bland annat näringsminister.

Naturligtvis blev det extra tydligt när Anna Hellberg tog plats i regeringen nyligen. Anna Who? Alla såg ut som levande frågetecken, och googlande gav bara svar om en poet med samma namn.

Anders Sundström blev landets yngsta kommunalråd i Piteå när företrädaren hastigt gick bort 1979. Där stannade han länge och växte i betydelse. 1994 gjorde han entré på nationella arenan som arbetsmarknadsminister och 1996 näringsminister.

Valet 1998 gick inte så bra, och Göran Persson ville toppa sitt lag. Han skulle ha superministrar och en av dem blev Björn Rosengren, som bidat sin tid som landshövding i Norrbotten, efter att tvingats avgå som TCO-ordförande 1994 efter de så kallade Tabuskandalen.

Att det blev Rosengren som blev superminister och inte Sundström gjorde den senare minst sagt putt. Som tröstpris fick han bli socialminister, men stannade bara 20 dagar på posten och drog sedan hemåt Piteå där han först blev vd sedan styrelseordförande på Sparbanken. 2004 blev han vd för Folksam, och sedan följde uppdragen som styrelseordförande i Coop/KF och Swedbank. Fast när Håkan Juholt tvingades avgå som partiledare fick Anders Sundström frågan om att ta över.

– Det sonderades en del, men min inställning var att partiet borde hitta någon ur den yngre generationen. Går man in som partiledare bör man ha ett tioårsperspektiv, har han själv kommenterat saken.

I hans ägarbolag Anders Sundström Invest finns samlade tillgångar på åtta miljoner, och under åren i näringslivet ska han dragit in 60 miljoner sammanlagt.

Paret Sundström/Hallberg flyttade 2016 ihop på Övre Östermalm, närmare bestämt på Grev Turegatan. Hur länge Anna Hallberg varit S-medlem känner vi inte till, men möjligen har hon tillhört den mycket sällsynta arten Danderydssossar. I elva år bodde hon i norra Djursholm, och när hon och dåvarande sambon sålde huset 2012 fick de 13,5 miljoner. Visserligen ägde Hallberg bara en fjärdedel av huset, men ändå….

Samma år sålde de sommarhuset på Skaftö i Lysekil för 4 350 000 kronor.

Men redan året blev längtan tillbaka till Bohuslän för stark, och hon slog till på ett hus i Hunnebostrand för samma summa, 4 350 000 kronor.

I våras, efter att ha slutat på Almi Företagspartner, startade hon bolag, Anna Hallberg AB, där hon knappt hann ta plats i sina egen styrelse förrän hon fick avgå efter regeringsutnämningen. Nu sköter Anders och hans son David den butiken.

Och när ministern är upptagen med sitt ägnar sig Anders åt att sitta i styrelsen för skogsbolaget SCA, hålla i klubban i Swedegas, numera ägt av australienska fonder, och att sitta i styrelsen för Peab-bröderna Paulssons Bjäre Invest.

Men en av Andra kammarens finare vänner säger sig också ha sett en skylt på en mycket exklusiv skottsk golfklubb med namnet ”Anders Sundstrom” ingraverat.

Då kan man verkligen snacka om ”en speciell nivå”.

* * *

Det var en Sundström, en Nordström och en batalj i Boden


Niklas Nordström och Anders Sundström, Norrbottenpolare sedan länge. Foto: TT

En av Anders Sundströms främsta anförvanter är den i dagarna omtalade Niklas Nordström, nyss avgången kommunstyrelseordförande i Luleå. Nordström skolades politiskt i Luleå och Norrbotten, där Sundström var ordförande i partidistriktet. Nordström blev sedan SSU-ordförande i riket. Det var han 1995–99. Samtidigt skulle Sundström dra sig tillbaka som distriktsordförande och lanserade Nordström som sin efterföljare.

Det blev en hård strid i partiet, eftersom Björn Rosengren samtidigt varit landshövding i Norrbotten, och tagit rörelsen med storm, och såg till att ha en fot kvar i länet efter att han blev ”supernäringsminister” 1998.

Det slutade med Bataljen i Boden där årskongressen 17–18 april 1999 valde Rosengren till ordförande, med 56 procent av rösterna mot Nordström 44 procent.

Nordström riktade åter blicken mot Stockholm, efter en tid som oppositionsråd i Nacka gick han till pr- och lobbyföretaget Prime. I december 2010 uppdagades det så kallade Primegate, där Prime fått miljonbelopp från Svenskt Näringsliv för att påverka S i mer näringslivvänlig riktning.

2014 vände han åter till Luleå och blev kommunalråd. 2017 tyckte han att kommunens holdingbolag Luleå Kommunföretag AB behövde en mer professionell styrning. Och – naturligtvis – gick frågan om att bli styrelseordförande till… Anders Sundström.

– Med sin gedigna erfarenhet både från näringslivet och från kommunal verksamhet kommer Anders Sundström att förstärka Luleå kommun på ett ovärderligt sätt, sa Nordström till lokaltidningen.

Så bli inte förvånad om Niklas Nordström efter att ha slickat såren till exempel dyker upp i ett gruvprojekt. Kaunis Holding AB, äger och driver gruvan i Kaunisvaara i Tornedalen. Anders Sundström har investerat miljoner i gruvan och är även ordförande för Kaunis Holding och mån om de sina.

* * *

 

Vice statsminister, partiledare och hotellstädare


Mona Sahlin jobbar på dottern Jennys hotell. Skärmdump: TV4.

Vad gör Mona Sahlin numera? Jo, jobbar en del på hotell visar det sig. I veckan var Mona Sahlin och dottern Jenny Sahlin med i Malou von Sivers förmiddagsprogram på TV4. Dottern driver hotell i Hultsfred, och morsan Mona är där titt som tätt och rycker in där det behövs, i köket, städar eller står i receptionen. Mer tveksamt om hon kan eller vill befatta sig med några av de ekonomismå sysslorna.

Hotellet verkar i alla fall gå hyfsat och har ökat omsättningen med cirka 60 procent sedan Jenny Sahlin med sambo tog över 2013. Trots att Hultsfredsfestivalen nu är borta har hotellen i trakten en tillströmning av besökare till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby två mil norrut.


Skärmdump från hotellsajten. 

* * *

Republikanska förnedringen

Så mycket Juholt, så mycket annat viktigt att skriva om. Men det finns några saker från Islandsambassadörens gångna vecka att avhandla. Under tre dagar hade Håkan kronprinsessan Victoria på besök.

Om det lade han ut bilder, i massor, i sitt Facebookflöde till följarnas stora glädje. Nåja, inte allas. I ett inlägg dök en annan Andra Kammare-kändis upp: Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström, före detta pressekreterare åt Bosse Ringholm samt deckarförfattare (om det har vi skrivit, dock inte massor).

Bergström tog tillfället i akt och drog en lång harang om monarkins orättvisor och att ”prinsessor hör hemma i sagornas värld”. Diplomaten Juholt svarade artigt. Att just de frågorna inte stod på dagordningen det här besöket.

Men Ulf körde på, och fick till slut Juholtisterna mot sig. Turistguiden Jakob Jonsson, tydligen också republikan, tyckte att Bergström skulle ta och ställa sig på sin tvållåda någon annanstans, ty inläggen var ”inte bara opassande, det är plumpt och främjar på intet sätt dina eller andra republikaners ståndpunkter.”

Om det hade Ulf Bergström mycket att säga. Håkan Juholt desto mindre.

En annan sak vi noterade var att de blommor ambassaden smyckat residenset med vid kronprinsessans besök hängde med vid hela fem bjudningar. Fem! Vem har sagt att gamla sossar inte fattar det här med hållbarhet?

Det sista vi noterade var den här snubbens frilla (superövertydlig pil så att ni sliter er från Håkans nuna). Garanterad vinnare när den isländska vintern snart drar in.

* * *

Anders Borg, senast sedd på Kommunals skatteseminarium i veckan. 

Tidigare finansministern, numera finanslobbyisten Anders Borg har skaffat skägg. Meddelas endast på detta sätt.

Politiska skägg har vi för övrigt vi en hel del att säga om, vilket du så klart vill fördjupa dig i här.

* * *

Arbetarskydd

Att ta över socialförsäkrings- och pensionsfrågorna kräver tydligen viss skyddsutrustning. Skärmdump: Facebook.

* * *

Fack, vad fel det blev

Men nya regeringskollegan Eva Nordmark verkar dröja sig kvar vid gamla jobbet som TCO-ordförande. I alla fall enligt veckans Journalisten.

* * *

Avdelningen: Kändisar vi inte hade räknat med skulle dyka upp i politiska kampanjer

Pamela Anderson gjorde sig känd som utvikningsbrud i Playboy och sin medverkan i tv-serien Baywatch. Pamela, som kommer från Vancouver i västra Kanada gör nu ett inhopp i landets valrörelse som pågår fram till valet på måndag. Här hjälper hon Bridget Burns, kandidat för de gröna i östra Vancouver, att dela ut veganska måltider  och få folk att registrera sig för att rösta.


Skärmdump: Macleans.

* * *

Lika som bär

Marcus Berg, anfallare landslaget i fotboll, Erik Slottner, borgarråd för KD i Stockholms stad.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]