Skäggen erövrar politiken

Text: Andra kammaren

Hanif Bali (M), Ali Esbati (V), Jimmie Åkesson (SD), skäggtrenden är blocköverskridande och växande. Foto: Nycklar & kort, Riksdagen

Skäggen tar över i svensk politik. Var fjärde ledamot av riksdagen har i dag skägg eller mustasch.

Nu är det dags att tala ur skägget, inledde Jan Björklund (L) 2015 års Almedalstal och kom faktiskt med talets stora nyhet. Partiledaren överraskade genom att bära ett semesterskägg som med små liberala ansningar tycks ha överlevt. Kanske föll han helt enkelt in i en politisk trend.

2009 hade 44 riksdagsmän skägg eller mustasch, före valet 2018 var det 61 med skägg eller mustasch, men efter valet 2018 har det ökat till 73 ledamöter med skägg eller mustasch. Lägg till det 13 ledamöter med halvskägg där bärarens skäggidentitet är något oklar, har det glömt att raka sig i några dagar eller avser de att låta det växa.

Men 86 med hel- eller halvskägg gör att ledamöternas ansiktsbehåring har mer än fördubblats mellan 2009 och 2018. 24 procent av alla ledamöter i dag har skägg/ mustasch.

Alla minns vad Håkan Juholt sa när han presenterades som partiledarkandidat: Mustasch det har bara jag, Saddam Hussein och Leif »Loket« Olsson. Ja, det var då det.

Nu anar vi en otålighet hos läsaren. Vilket parti har flest skägg?

Jo, Kristdemokraterna där hela 40 procent av ledamöterna har skägg. Lite otippat kanske.

På delad andraplats kommer Centerpartiet och Sverigedemokraterna med 32 procent, sedan Vänsterpartiet med 28 procent, Liberalerna med 25 procent och Socialdemokraterna med 20 procent.

 

Inför Miljöpartiets kongress 2007 skojade MP Malmö till det. Efter all medieuppmärksamhet kring »skäggen« i partiet satte kongressdelegationen på sig lösskägg eller -mustasch. I dag är en av dessa fejkskägg partiets gruppledare i riksdagen (Maria Ferm), en miljöminister (Karolina Skoog) och en partiets förre partisekreterare (Ander Wallner). Foto: MP Malmö

Där man annars pratat mest om »skäggen” är i Miljöpartiet som en beteckning på de traditionella miljöpartisterna, de där »fundos« som krävde att räntor skulle avskaffas och medborgarlön införas. Men i dag är faktiskt MP sämst på skägg – bara 12 procent. Moderaterna är också skäggmoderata – bara 17 procent. Med det tydligaste undantaget och den kraftigaste ansiktsbehåringen i sin riksdagsgrupp genom Hanif Bali som har ett riktigt knollskägg.

Vi kanske hastigt börjar närma oss förhållandena runt förrförra sekelskiftet. Bara sju procent av ledamöterna i andra kammaren år 1894 saknade då skägg. Då saknades också kvinnor, vilket starkt kan ha bidragit till skäggdominansen.

DT Foto: TT

Hår spelar en stor roll i politiken. Se bara hur Donald Trump underhåller de hårtestar som döljer hans flint. En skäggig eller flintskallig amerikansk president är – i dag - näst intill en omöjlighet. Den tidigare republikanske vicepresident Dick Cheany brukade skoja om att han aldrig kunde betraktas som en framtida utmanare om presidentposten – han var ju flintskallig.

Man får gå tillbaka till 50-talet för att hitta en skallig amerikansk president. Men Dwight Eisenhower kunde luta sig på meriterna som krigshjälte. Dessförinnan får man gå ända tillbaka till 1881 och James Garfield för att hitta en skallig president. Fast han sköts efter bara några månader.

Skägg är lika otänkbart. Men så har det inte alltid varit. Under åren 1861 – 1912 bar alla amerikanska presidenter skägg eller mustasch utom en.

[caption id="attachment_511248" align="alignnone" width="500"] Jimmie Åkesson före skägget och Eskil Erlandsson med närodlat hår. Foto: Andra Kammaren   [/caption]

[caption id="attachment_510668" align="alignnone" width="302"] och Eskil Erlandsson med närodlat hår. Foto: Andra Kammaren[/caption]

* * *

Lika som bär

 

[caption id="attachment_511249" align="alignnone" width="750"] Björn Borg och Lars Trädgårdh. Foto: TT[/caption]

 

* * *

 

Fotomontage: Andra Kammaren   

Den politiska dominoteorin och Södertälje

En liten rekryteringsannons i veckan var just en sådan som kan sätta fart på förflyttningarna i det politiska systemet. Så här ser den politiska dominoteorin ut: att Socialdemokraterna i Södertälje söker en politisk sekreterare kan i slutända betyda att det behövs en ny målare på en byggfirma och att en landshövding utnämns. Allt hänger ihop, flyttas någon från ett jobb till ett annat för det med sig en massa följdverkningar.

I avvaktan på en regering är det bra exempel på dominoteorin. Om det blir en mitten- eller alliansregering ska raskt runt 22 statsråd utnämnas, lika många statssekreterare och 150 – 200 politiskt sakkunniga plockas fram. Med en S-ledd regering kan många förutsättas vara kvar, men det finns redan nu tomma skrivbord i övergångsregeringen.

Varför har då Södertälje en central roll i detta Jo, Södertälje stadshus är politikens svar på fotbollens Brommapojkarna. Stället där unga talanger fostras till framtida stordåd. En plantskola för kommande uppdrag.

  

Inte så många vet vem Tim Mårtensson, 27, är i dag. Men vänta bara. Att vara politisk sekreterare i stadshuset i Södertälje är bara första station på en lång politisk resa. där han mycket väl kan bli ett politikens svar på Albin Ekdal. Allmännyttans samlingsorganisation Sabo:s vd heter sedan två år Anders Nordstrand och var tidigare vd på Västerås kommunala bostadsbolag Mimer. Men det som fick rekryteringsgruppen att ropa »honom ska vi ha« var förmodligen när de fann att han tidigt i sin karriär varit politisk sekreterare (S) i Södertälje.

Det jobbet är en genuin språngbräda.

Fråga Anders Lago, tidigare ks-ordförande (S), i dag förbundsordförande i HSB. Eller Jöran Hägglund (C), tidigare partisekreterare och statssekreterare, i dag landshövding i Jämtland. Eller Gunnar Axén (M), tidigare riksdagsledamot och ordförande i socialförsäkringsutskottet (och socialförsäkringsutredningen), nu konsult. De har varit politisk sekreterare i Södertälje.

Det har Evin Cetin också. Hon helgarderar nu karriären, både som försteombudsman för S i Dalarna, och som advokat. Eller Ingela Nylund Watz, som var finanslandstingsråd (S) i Stockholm 2002–2006 och i dag är riksdagsledamot. Eller Toni Eriksson, i dag kommunikationsdirektör på Försvarets materielverk, FMV, eller Thomas Johansson, som har samma jobb på SOS Alarm.

Ännu längre tillbaka, på 70- och 80-talet, fanns Sten Olsson, senare biträdande partisekreterare och statssekreterare, i dag fastighetskonsult, och Anna-Karin Berglund, i dag drottning i pr-branschen, som kommunalrådssekreterare som det hette då i Södertälje.

»Se Sundbyberg och sedan dö, möt våren i Södertälje«. Tommy Waidelich ihop med Carin Jämtin och Jonas Nygren (som båda märkligt nog inte verkar ha jobbat i Södertälje). Foto: TT

Bland de nuvarande kommunalråden i Södertälje har Elof Hansjons (S) och Håkan Buller (S) haft det jobbet liksom kommunstyrelsens Ewa Lofvar Konradsson (MP). Det har också Gabriella Gjerswold, i dag kanslichef (MP) i Stockholms stadshus. Minns ni Tommy Waidelich (S), som var Håkan Juholts ekonomiske talesperson och mångårig riksdagsledamot? Lite anonym nu, men gissa hur det började – jo, som politisk sekreterare i Södertälje. Den självutnämnde ordningsmannen i det debattindustriella komplexet, Andreas Henriksson, nu på Realtid, har också haft jobbet. Det har även Cinnika Beiming, tidigare riksdagsledamot och nu vd för Stockholms idrottsförbund. Den senare för övrigt gift med Odd Guteland, statsministerns presschef, vars syster, Jytte Guteland, var SSU-ordförande och i dag sitter i Europaparlamentet. Båda från politikens Södertälje. Olov Lindqvist, var politisk sekreterare (L) i staden, och tog sig ända in i AIK:s huvudstyrelse.

Jöran Hägglund, landshövding i Jämtland, som genom att som partisekreterare sälja Centertidningar gjorde Centerpartiet till världens rikaste parti. En av dem som skolats i Tälje. Ej att förväxla med KD-Göran Hägglund. Foto: TT

Börjar ni tröttna? Ja, säkert men vi är inte klara ännu. Politisk sekreterare var aldrig Nisha Besara, i dag vd för Unga Klara och tidigare ledarskribent på Aftonbladet, eller Annica Dahl, i dag statssekreterare (S), men både har haft politiska uppdrag i Södertälje kommun. På tjänstemannasidan har Håkan Sörman, tidigare vd för SKL och landshövding i Jönköping, jobbat som stadsdirektör, och Lena Erixon, i dag generaldirektör för Trafikverket, har jobbat som ekonomichef då. Stadsdirektör var också Ingemar Skogö, senare generaldirektör och landshövding i det brandskattade Västmanland. Och Kristoffer Thamsons (M), i dag trafiklandstingsråd i Stockholms län, tog sina första politiska steg i fullmäktige i Södertälje. Hans politiska mentor där, Catharina Elmsäter-Svärd, blev så småningom infrastrukturminister och var ett tag partiledarkandidat M efter Reinfeldt. Fast i dag har hon fått ett ännu tyngre uppdrag – det som ordförande i Södertälje SK.

Minister med ansvar för jordbruket blev Annika Åhnberg 1996 till 1998, då (S), men från början invald för (V) som riksdagsledamot 1988, men har numera svikit Södertälje för Ystad.

– Det här är bland det roligaste jag har gjort. Som att hamna i en blandning av »House of Cards« och »Spin City«, sa Tim Mårtensson till Länstidningen i Södertälje när han började i stadshuset.

Och vi politiska nördar med författarambitioner går genast igång på att skriva manus till en tv-serie i 6 – 8 avsnitt med namnet »Spin Södertälje«. Skådespelaren Adam Pålsson borde funka i huvudrollen som en nutida politisk sekreterare med maktambitioner. Vi ringer Netflix på en gång.

Blir det succé kan Södertälje dra växlar på saken och starta ett lekland för barn som tidigt visar politiska ambitioner med namnet »Tims tricks«. Fem-sexåringar kan där drillas i politiska knep som debatteknik, kongressmygel och att upprätta medieplaner samt svara med lagom mängd fluffluff på reporterfrågor.

Tilläggas kan att södertäljegänget försöker träffas en gång om året, passande nog under Almedalsveckan. Då är ju den politiska klassen ändå där.

* * *

Så var det dags igen för en politisk selfie för historieböckerna. Nåja, kanske inte ändå. Men rätt kul är den, inte minst med tanke på att det tycks ha varit SR:s Fredrik Furtenbach som lurat TV4:s Ulf Kristoffersson att vända linsen mot sig själv, i stället för KD-ledaren Busch Thor, allt medan Fredrik en smula hånfullt förevigade ögonblicket på Twitter. Kommentaren »föräldrafritt« summerar stämningen väl i riksdagen dessa dagar.

Apropå historiska selfies glömmer vi aldrig denna av DN:s Mats J Larsson (gäller att prioritera vad som ska rymmas i bildrutan). Den fick 1 600 retweets när det begav sig och utnämndes till.. det årets mest episka selfies, eller nåt sånt.

Eller vad sägs om denna! När folk i stugorna fortfarande knappt visste vad ordet betydde tog Alliansen denna historiska selfie av borgerlighetens lyckligaste kvartett. Se så gulliga de var, medan de fortfarande utgjorde regeringsunderlag ihop.

* * *

Sverigevänner – fast inte i garaget

Stuttgartfabriken i arbete för leverans till SD. Foto: TT

Sverigedemokraterna kör helst tyskt eller tjeckiskt. Bara en Volvo (nåja, kinesiskägt men svensktillverkad) finns bland de åtta partibilar de förfogar över. Aktuellt i politiken har undersökt partiernas bilinnehav, och som spekulerar i att med runt 20 nya miljoner per år efter valresultatet kommer inte allt gå till att anställa personal utan också till att utöka partiets bilpark.

Det här står i SD-garaget i dag:

Volkswagen Tiguan 2016

2 st Skoda Octavia 2017

Skoda Kodiaq 2.0 TDI 2017

Hyundai Tucson 2016

BMW 318 D 2017

Mercedes Benz C 220 D 2016

Fast de har nyligen gjort sig av med en Volkswagen Passat 2.0 2016 och en Skoda Octavia 2015

* * *

 

På gala med dekolletage. Foto: TT

Bröstsupport i högerns högborg

En dryg vecka i Tel Aviv, sedan fick det vara nog med gullandet för Anders Borg och Dominica Peczynski. Men väl hemma från smekmånaden (hmm..) så började baksidan med att gifta sig i offentligheten att göra sig påmind. På Facebook skrev Dominica om allt hat hon utsatts för efter bröllopet: »Till exempel (ett av många) får jag ett meddelande från en för mig fullständigt främmande kvinna som av någon anledning känner sig manad att trycka till mig. Det lyder som följer:

»Beklagligt, att du inte var anständigt klädd, när du gifte dig. Urringat passar inte en fin brudklänning, det borde någon ha upplyst dig om. Du liknar mer en pinuppa än en fin brud. Hälsn. M.«

Det dröjde inte länge innan supporten kom i kommentarsfältet. En av de som gillat vad han såg på bröllopet var centerpartisten Fredrick Federley:

»Det var en ljuvlig urringning! Jag tog ju bild på dekolletaget!«, skrev han.

»Det är också underbart att du kan stava till dekolletage. Det är det inte alla som kan (följt av pussmunnar och hjärtan)«, svarade Peczynski, och fick genast svar på nytt:

»Så gay jag är älskar jag bröst!«

* * *

Vem sa att det inte finns äldre i riksdagen? (från Altinget)

* * *

Hägglund slipar saxen

Ulf Kristersson fokuserade efter statsministeromröstningen på vad nobbandet av honom innebar för alliansen. »Tror det gör många alliansväljare besvikna«, sa han.

Alliansmedgrundaren Göran Hägglund tycktes å sin sida ta det hela med ro. Kort efter att omröstningen var avslutad rekommenderade han riktigt spännande läsning. Eller var det möjligen en varning inför nästa talmansrunda?

* * *

Mellan talmansrundorna

Även om landet saknar regering behöver också en talman koppla av. Andreas Norlén gjorde det förra lördagen tillsammans med gamla MUF-gänget i Östergötland från 80- och 90-talet. Han fick högst troligen en rad förslag om hur det prekära läget bör lösas. Fast alla med tonvikten i ett parti – M.

 

* * * * * *

»When they go high, we go low«, för att travestera Michelle Obama.

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]