Best of Jan Björklund!

Text: Andra kammaren

Aftonbladets partiledardebatt 2014:

Jan Björklund, Sveriges slugaste politiska räv, har till slut meddelat sin avgång. Äntligen, ropade de som utan framgång försökt ta sig till toppen i Liberalerna, för att inte tala om de som vänt sig mot Björklunds svek mot Alliansen för att ge Stefan Löfven möjlighet att bilda regering.

Andra, ja, främst Christer Nylander då, sörjer den store ledarens förestående frånfälle i politiken.

Andra kammaren förhåller sig opartisk i frågan. Men tycker ändå att det är lite tråkigt när politikens, inte bara slugaste, men kanske roligaste politiker lägger handskarna på hyllan. Vi har därför samlat en rad citat från olika debatter där Jan Björklund gett prov på sin retoriska förmåga. Högt och lågt:

Skärmdump: Youtube

I Aftonbladets partiledardebatt 2014 dundrade Jan Björklund mot sina motståndare på vänsterkanten i en fråga som engagerar både dem och Björlunds liberaler: Hur ska Sverige bli mer jämställt?

»Håll i hatten för nu ska jag säga något riktigt kontroversiellt: Det måste löna sig att utbilda sig i Sverige – även i yrken som domineras av kvinnor.« Länk

I samma debatt ställdes Jan Björklund mot väggen av Stefan Löfven i kärnkraftsfrågan, och gjorde allt för att vända sökljuset tillbaka mot S-ledaren. Men kanske ska medges att det inte var hans skarpaste motattack:

»Försök att trixa, försök att snacka, försök att dittelideutt och hittanochdittan« Länk

På ämnet jobbpolitik fortsatte L-ledaren, som nu var varm i kläderna:

»Om vi alla fattar att höga skatter på bensin leder till mindre bensin i Sverige och höga skatter på sprit till mindre sprit, till vad leder då höga skatter på arbete?« Länk

 

Skärmdump: Youtube

I valdebatterna 2014 var ett återkommande tema (vi återkommer till det längre ner) miljöpartisternas kolbit. I TV4:s partiledardebatt vände Björklund Åsa Romsons vapen mot henne själv.

»Åsa Romson, din kolbit, det är bra att du tog med dig den, för den kommer du att behöva när du ska stänga igen kärnkraften. Synd att du glömde att ta med den ryska gasledningen.« Länk

 

Skärmdump: Youtube

Attacker på miljöpartister blev något av en sport för Jan Björklund. I SVT:s partiledardebatt 2014 var det Gustav Fridolin som fick sina fiskar varma:

»Nu har Gustav Fridolin talat i 40 minuter och han har redan lovat ut utgifter för 40 miljarder. Men vänta bara, det är 90 minuter kvar. Det finns ingen som har så mycket pengar som du, det är högre lön, det är högre bidrag åt alla och alla ska jobba mindre. Du har en oändlig kassakista, Gustav Fridolin du är politikens pojken med guldbyxorna.«Länk

 

Skärmdump: Youtube

Men det var inte bara i TV som munlädret gick som varmast på Jan Björklund. Här från en riksdagsdebatt mot Stefan Löfven:

»Herr talman, statsministern, det finns två saker som saknas på svensk bostadsmarknad. Det ena är bostäder, det andra är marknad.« Länk

Partiledardebatt i SVT:

»Det är snart fler i Sverige som tror på utomjordingar än som tror på regeringens jobbpolitik.« Länk

Skärmdump: Youtube

Hånandet av S-MP-regeringens politik fortsatte. I ett tal i Almedalen sa en brunbränd Jan Björklund:

»För valet 2014 hade Sverige en utbildningsminister, nu har vi tre. På Utbildningsdepartementet finns det faktiskt numera fler statsråd än det finns idéer.« Länk

 

Slutligen två roliga från Björklunds partiledarkarriärs höst. Båda lite plumpa men rätt roliga attacker på statsminister Löfven i SVT:s partiledardebatt:

»Det du lovade i valrörelsen Stefan Löfven var 32 000 traineejobb. Det var din huvudgrej, du tog det på varenda valmöte, varenda debatt. Det har blivit några hundra efter två år. Har man den takten är ditt vallöfte uppfyllt om 150 år, det går faktiskt snabbare för en snigel att krypa ett varv runt jordklotet och då hinner den dessutom ta en fikapaus i Ulan Bator på 50 år.« Länk

Och:

»Stefan Löfven, du är inte Jesus.« Länk

* * *

Vi glömmer inte kolbiten heller!

Jo, vi kommer att sakna Gustav Fridolin också. Och vi saknar redan kolbiten. Den spelade en central roll i valrörelsen 2014 och språkrören vevade med den i tid och otid. Att ta med sig ett föremål i en debatt, papper, skyltar eller något annat är närmast en dödssynd i debatträning. Men MP hade inte gått den kursen, och ville ha med kolbiten överallt. Kolbiten fick till och med ett eget twitterkonto. Detta har dock inte varit aktivt sedan 2014…

Så här peppade MP-strategerna för kolbitens användning inför valdebatterna:

Kolbiten i MP:s valdokusåpa »Allt grönt«, här och här.

 

Men i valrörelsen 2018 dök kolbiten upp igen. Nu som »slagträ« i händerna på Annie Lööf. Men var det en kolbit eller fjärrkontroll? Robert Aschberg undrade:

Men vad hände med kolbiten? Var tog den vägen? Gustav Fridolin fick frågan i Almedalen 2016:

»Fysiskt tror jag den står i något rum någonstans, på någon av kanslierna«.

Ett svar som återigen väcker frågan om varför inte Sverige har ett politiskt museum. Kolbiten skulle ha en given plats där.

* * *

Arvtagarna som strider

 

Arbetets döttrar? Foto: S i Göteborg

Striden inom S i Göteborg skulle också kunna beskrivas som något av en släktfejd. För när den av den numera bortgångne starke man Göran Johanssons tidigare medarbetare Ann-Sofie Hermansson krävs på avgång, görs det av Görans dotter, Anna Johansson, ordförande i partidistriktet. I hennes styrelse sitter också Amanda Rud Pedersen, dotter till tidigare S-gruppledaren Annelie Hulthén. Bland de tidigare politiska sekreterarna fanns My Alnebratt, dotter till Kerstin Alnebratt, som var kommunalråd under Göran Johanssons tid fast som inte drog jämnt med honom. Fast hon har gett sig iväg till regeringskansliet i stället.

Tidigare ombudsmannen på arbetarekommunen i Göteborg, Rasmus Andersson, har en annan politisk kändis i släkten. Hans morbror var Ebbe Carlsson.

Rasmus Andersson. Foto: S i Göteborg 

* * *

Har du tråkigt? Gå en ledarskribentutbildning!

eller

Har du någonsin drömt om att vara Alice Teodorescu?

 

Varifrån kommer alla ledarskribenter? Alla tyckare och tänkare som breder ut sig på de tidiga sidorna i tidningarna? Jo, rätt ofta kommer de från de politiska sfärernas egna plantskolor och utbildningar.

I helgen är det sista ansökningsdag för de som vill gå Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola. De som går de ska besöka Svenska Dagbladet, Nya Wermlandstidningen, Smålandsposten och drillar i tv-övningar av Martin Borgs, tidigare digital valledare för M och dokumentärfilmare. Och kursen toppas med en resa till Riga. Bland föreläsarna finns också Torbjörn Elensky, PJ Anders Linder, Tove Lifvendahl och Per Gudmundsson.

Och det finns ett men – du måste vara allmänt borgerlig:

»Ja. Eftersom utbildningen enbart avser opinionsbildande texter. Som borgerliga räknar vi liberaler, kristdemokrater och konservativa av olika nyanser«, skriver de.

Kursen bekostas av Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för Mediaforskning med 1,5 miljon och övriga bidrag från Stiftelsen Fria Media i Jönköping. Deltagarna för pynta en tusing var.

Det får också deltagarna i Liberala skrivarakademin göra. Bakom dem står Ohlininstitutet, Liberal Debatt och Liberala Nyhetsbyrån i samarbete med MittMedia, som nu köpts av Bonnierkoncernen. Skrivarakademin kör tre helgkurser under våren och leds av Dalarnas Tidningars redaktör Gabriel Ehrling Perers och MittMedias opinionschef Anders Rönmark.

»Målsättningen är att deltagarna efter fullgjort program ska vara fullt rustade för vikariat på ledarredaktion«, skriver de. Fast folkvalda och pr-konsulter göre sig ej besvär med att söka.

På vänstersidan finns Aftonbladets skribentutbildning, där ett tiotal drillar varje år på rörelsens skola Bommersvik. Och LO står för pengarna, Aftonbladet för kursledare.

* * *

Var finns rojalismen bland dagen unga moderater? En tillbakablick avslöjar att det kungliga låg dåvarande MUF-arna varmt om hjärtat, och det fanns inte en yttring från kungahuset som inte borde värnas eller återinföras.

Här är några axplock från MUF-motioner 1985:

»MUF bör verka för att Sveriges fana och stora riksvapnet uppsättes i riksdagens plenisal«.

Sven Otto Littorin, E-distriktet. Senare partisekreterare och arbetsmarknadsminister.

»1974 begick palmevänstern den kanske värsta i en serie våldtäkter på det svenska kulturarvet – livdrabanterna avskaffades och konungen förvägrades sin symboliska plikt att utse regeringschef och hålla konselj«.

Stephan Dahlgren och Hans Wallmark MUF i Haparanda. Wallmark är nu moderaternas utrikestalesperson.

»För att stärka monarkin och den svenska nationalkänslan samt för att främja känslan för det svenska kulturarvet vore det ett minimikrav att alla svenska grundskoleelever skall kunna kungssången och den svenska nationalsången utantill«.

Jacob Broberg, M-distriktet, numera informationsdirektör på Cloetta

Och Mikael Rothsten från MUF i Oskarshamn ville att MUF skulle arbeta »för att prefixet Kungliga återinförs på våra myndigheter, ämbetsverk och beskickningar«.

* * *

Go Canada go! (Och Norden och Baltikum)

Foto: Kungliga svenska ambassaden i Kanada

Vi kan konstatera att den svenska ambassaden i Kanadas huvudstad Ottawa nu är aktiv igen. Förra talmannen Urban Ahlin är på plats sedan två veckor och hans första drag var – en skidtävling.

»I dag hade jag äran att få inbjuda alla tjänstemän med familjer från den nordiska och baltiska kretsen till skidmästerskap i residensets trädgård. Verkligen roligt att så snabbt få möta viktiga kollegor på ett väldigt avslappnat sätt«, skriver han på Facebook. Vann gjorde finska ambassaden.

Nu väntar vi bara på att han i likhet med ambassadörskollegan på Island, Håkan Juholt, sätter igång med bull- och kakbak också.

Apropå avslappnat sätt hittade vi en bild på en avslappnad Urban Ahlin från SSU-kongressen 1984. De på de bakre bänkraderna passade på att på ett mer avspänt sätt följa förhandlingarna.

Foto: tidningen Frihet

* * *

Lika som bär

 

[caption id="attachment_534267" align="alignnone" width="750"] Ole Gunnar Solkjaer (tränare Manchester United) och Charlie Gustafsson (skådespelare). Foto: TT[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]