Daniel Suhonen sviker förorten

Text: Fokus | Andra kammaren

 

Förortskramaren Suhonen har blivit Söderhipster. Foto: TT

Det har varit mycket Suhonen den sista tiden. Reformisternas »programförklaring« i veckan blev en PR-triumf och rejält omskriven och Suhonen och tankesmedjan Katalys twitter och Facebookkonton har gått varma. Fast en sak kring Daniel Suhonen har tilldragit sig betydligt mindre uppmärksamhet. Men när Andra Kammaren griper in…

Suhonen har länge positionerat sig som en vänsterröst som själv har rötterna i Stockholms typiska arbetarförorter. Men har nu anslutit sig till det verkliga Stockholmsklegget.

»Jag har alltid bott i förort; 21 år i Västertorp, 3 år i Hässelbystrand, nu 11 år i Skärholmen. Jag har alltid trivts väldigt bra«, skrev han i en krönika i Dagens Samhälle 2015 och berättade om en kväll på krogen:

» ’Jag bor i Skärholmen’, säger jag. ’Men du har det ju bra’, säger kulturradikalen framför mig chockad och jag vet inte om jag vill klappa till hen eller bara svepa vinet och dra därifrån.«

Men förortsrebellen har blivit lattereformist. Flyttlasset från Skärholmen gick redan i början av 2018. Dessa dagar hittar vi Suhonen bland Söders numera övergivna surdegar där han smälter in lätt bland de andra skäggen. Nya bostaden finns nära Mariatorget, och har obligatoriskt mäklarkontor och sushibar i bottenvåningen. En takvåning, att döma av bilderna från Reformisternas sammankomster.

Men han bor kommunalt, i allmännyttiga Stockholmshem, i ett relativt nybyggt hus. Det var på sin tid (2014) omskrivet för vilka höga hyresnivåer det kunde bli i nyproduktion. Och dyrt är det, en tvåa på 45 kvadrat kostar 11 140 kronor i månaden och en fyra på 95 kvadrat 18 692 kronor i månaden.

Själv har han ironiserat över sammansättningen av Söders befolkning. I en krönika 2017 skrev han om hur han en morgon mötte »en stor fet råtta som stirrade på mig utanför porten« i Skärholmen. Och fortsatte: »På Södermalm anmäldes enligt den borgerliga draken (Mitt i-tidningar) 87 råttiakttagelser, i Skärholmen bara 8. Här (Södermalm) bor också journalisterna och de myndighetspersoner som ska granska statistiken«, skriver han.

I valet 2014 blev Socialdemokraterna det största partiet i hans gamla bostadsområde med 58,1 procent av rösterna. I nya stadsdelen blev Socialdemokraterna det största partiet med 19,1 procent av rösterna 2014.

Men rösten från proletära Skärholmen har tystnat, och Söderskägget tagit vid.

* * *

Vänsterfästen utan färg

Valvaka 2018 på Färgfabriken. Men var höll Hultqvist till?

Apropå frispel på vänsterkanten. Försvarsminister Peter Hultqvist har gjort sig ett namn i socialdemokratin som rörelsens kanske mest lojale medlem. Han var en av många SSU-ledare som på 70-80-talet höll partiet rent från »trottarna« som försökte infiltrera rörelsen. Men nu undrar vi om den där bilden verkligen stämmer.

I en artikel i Dala-Demokraten skriver nämligen Hultqvist om sitt medverkande i något vi bara kan tolka som en klassisk fraktionsbildning. Årets valvaka säger den gode Hultqvist sig ha tillbringat på Münchenbryggeriet, när resten av socialdemokratin befann sig på Färgfabriken i Liljeholmen. Där träffade Andra Kammaren bland annat på hans egen försteombudsman i Dalarna, Evin Cetin, »Hulken« är som bekant S distriktsordförande där.

Om sin kväll någon kilometer därifrån, skriver Hultqvist i D-D:

»Stämningen är på topp« och »Seger, är känslan«.

Vi är inte dummare än att vi kan identifiera en utbrytarfalang när vi ser den.

Vet Löfven om detta? Vet Daniel Suhonen?!

Och vilka var de andra rebeller som bidrog till »toppstämningen« på Münchenbryggeriet?

Var du på Hultqvist hemliga utbrytarfest, tipsa oss!

* * *

M-ropen skalla, vovvar är balla!

 

Vi blev uppriktigt sagt lite förvånade. Att Ulf Kristerssons och Birgitta Eds hundvalp fått ett så pretentiöst namn som »Winston«, när traditionen i partiet, som vi har förtsått det, är att döpa hunden efter pressekreterare (kallade just presshundar av vissa journalister).

Vi tänker så klart på Anna Kinberg Batras lilla vovve Bodil, som hon och maken David kan ses valla i Nacka med omnejd. Den fick sitt namn i samband med att M-pressisen Bodil Sidén valde att gå när Anna Kinberg Batra annonserade skärpningar i migrationspolitiken.

Ulfs pressis sitter visserligen snällt kvar vid partiledarens sida, men visst vore Niklas ett bra namn på en Welsh springer spaniel?

* * *

Persson tyngst som vanligt

Obs! Frontlastaren på bilden gjorde inte jobbet.

Bor man på landet gäller det att vara förberedd på snökaoset. Det var Göran Persson. Han har 7,5 kilometer väg att röja, och berättar för Andra Kammaren att det inte några som helst problem för storbonden. Persson har nämligen en Volvo L45 i garaget, utrustad med en rejäl snöplog. Plogen är ledad så att ex-statsministern kommer till ordentligt i svängarna. Den är också tung, vilket tydligen är ett måste.

– Alldeles för många plogar, och det kan man se här på landet, med för lätta maskiner. Då får man inte bort snön, säger tungviktaren Persson.

* * *

S-petning inför Europavalet

Anna Maria Corazza Bildt blev som bekant petad som Europarlamentariker när Moderaterna tog sin lista inför vårens val. Det skedde under buller och bång. Betydligt tystare har det varit om att S sparkar en av sina sittande Europaparlamentariker. Aleksander Gabelic stod i valet 2014 på sjätte plats, men kom in som femtenamn och parlamentariker när Jens Nilsson från Östersund avled förra året. Nu är han ersatt på femte plats av Evin Incir, framtidslöfte inom S.

Att hon liksom LO:s kandidat Johan Danielsson skulle få en hög position förutspådde Andra kammaren redan i oktober förra året.

Aleksander Gabelic var tidigare riksdagsledamot och ordförande i svenska FN-förbundet, och är inte speciellt nöjd med att ha petats ned till 16:e plats.

»Tyvärr finns inte mitt namn på valbar plats, vilket jag hade önskat (Från i dag 5:e plats till 16:e plats, S har 5 mandat). Känns märkligt då alla nuvarande byts utom en. Mina erfarenheter från riksdag, FN-förbundet och mångårigt arbetet för mänskliga rättigheter är värdefulla i europaparlamentet«, skriver han själv.

* * *

Ett felriktat slagskott

Inte rätt plats för vapenprotest. Foto: TT

En demonstration riktad mot svensk vapenexport till Turkiet tog rejält fel på måltavla i förra veckan. Gruppen som organiserade protesten i Linköping tog sikte på Saab. Olyckligtvis hamnade de på Saab Arena i stället för försvarskoncernen Saab:s anläggning i staden. Budskapet var att Sverige ska sluta sälja vapen och militärt material till Turkiet. Och de protesterade till dess att Linköpings HCs klubbdirektör kom ut och undrade vad de hade emot dem..

* * *

Lika som bär

Kulturprofil 1 (Lena Andersson) och Kulturprofil 2 (Jean-Claude Arnault) Foto: TT

* * *

S-pojk med sving

Jesper drar igång vid pianot. Kanske passade vinnarlåten från 1966 in i reportoaren: Nygammal vals?

När partistyrelsen i Socialdemokraterna hade internatmöte förra helgen var det samtidigt första omgången av uttagningar till »Mello«. S-ledningen var inte sämre än att de ordnade sin egen melodifestival. Vid pianot satt partiets eget svar på Robert Wells, Jesper Eneroth, som är S-gruppledare i kyrkomötet och som sådan sitter med i partistyrelsen. Och pappa Tomas Eneroth, nu infrastrukturminister, sitter i samma styrelse.

En S-ledare har faktiskt stått på scen under en Melodifestival – Mona Sahlin. 1969 var hon med i barnkören som uppträdde tillsammans med Jan Malmsjö i låten »Hej clown«, skriven av Benny Andersson och Lasse Berghagen. Låten kom på andra plats, men först efter utslagsomröstning mot vinnaren »Judy min vän« med Tommy Körberg.

* * *

Fotfolket spelade handboll på elitnivå

Nyligen skrev vi om idrottsministrar och politiker som varit elitidrottare. Den legendariske lokalreportern Bo Adriansson inkom med några fler som han menar bör finnas med i skaran:

»Jag läste med förtjusning er genomgång av idrottsengagerade politiker. Låt mig komplettera listan med fyra statsministrar.

Ingvar Carlsson spelade juniorfotboll i Elfsborg. Mycket tungt enligt min åsikt , medveten om att delikatessjäv kan anföras. (Jag är medlem i IF Elfsborg). Carlsson har också varit engagerad i döttrars och barnbarns idrottande och tjänstgjort som speaker i Nybodahallen i Tyresö. Ena dottern, Pia Carlsson-Törnqvist, har spelat 45 landskamper i handboll. Andra dottern, Ingela Carlsson, är styrelseledamot i Elfsborg.

Thorbjörn Fälldin spelade fotboll i Ramviks IK. Tung center, tror jag faktiskt.

Olof Palme var i sin ungdom sportjournalist på Svenska Dagbladet.

Fredrik Reinfeldt har spelat basket i Tensta Tigers.

Till sist lite extra information om Stig Bertilsson. Han spelade fotboll i tur och ordning Södra Hären IF,Vårgårda IK och Hols IF. 2006–2013 var han ordförande i IFK Vänersborg med elitserielag i bandy. 2014 valdes han till ordförande i Svenska Bandyförbundet. Vid årsskiftet tillträdde han som kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.«

Väl rutet Bo.

* * *

MP-kaos i björkarnas hemstad

Miljöpartiet i Västerbotten och Umeå är partiets motsvarighet till vad Hjalmar Mehr kallade Stockholms arbetarekommun: »helvetets förgård«. 2017 togs Miljöpartiet i Västerbotten Umeå-avdelningen över av en tillfällig central styrelse. Långt tillbaka har partiet haft Umeåavhopp till S av två ledande företrädare. Nu har två andra ledande MP-politiker tagit sin politiska tillflykt till Moderaterna.  I höstas valde en tidigare MP-gruppledare, Alireza Mosahafi, att byta från Miljöpartiet till Moderaterna.

Nu berättar Anders Ågren, M:s gruppledare, att de gjort en ny värvning från MP. Helvetet tycks, så att säga, bara ha börjat.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]