Därför saknar vi »snapzenkandidaten«

Text: Andra Kammaren

Skärmdump: Youtube

I EU pratar alla om »spitzenkandidaten«. Vi skulle vilja ta tillfället i akt och lyfta fram kommissionens avgående »snapzenkandidat«: Jean-Claude Juncker.

Juncker valdes 2014 till EU-kommissionens ordförande efter en närmast kuppartad process från EU-parlamentet, som kom att kallas spitzenkandidat-systemet. Därefter har väldigt lite i medierna handlar om hans bevittnade slughet som en av EU:s mäktigaste, hans flaggskepp »Juckerfonden« eller arbetet med den sociala pelaren. Utan mer om vad han egentligen menade med att göra kommissionen »mer politisk« – och hans märkliga beteende.

Junckers politiska motståndare har pekat på ordförandens dryckesvanor. Och ofta har Juncker fått frågor från journalister om han har problem med spriten. Något han gång på gång har avvisat. I stället har det framhållits att kommissionsordföranden har problem med njursten och ischias. Och sviterna från en allvarlig bilolycka 1989.

»Dumma journalister ställer alltid samma fråga, även om den här frågan redan har besvarats«, röt han i en intervju inför EU-valet.

Men ärligt talat Jean-Claude, du har inte gjort det lätt för oss att inte köpa motståndarnas bild!

Ta bara de vid det här laget klassiska klippen från EU-toppmötet när Juncker delar ut örfilar till EU:s stats- och regeringschefer. Stefan Löfven fick en, Ungerns Victor Orban likaså – tillsammans med vad som liknar en Hitlerhälsning och tillmälet »diktatorn«.

Skärmdump: Youtube

En gång fick sig Silvio Berlusconi sig några ovälkomna klappar i skallen och vid ett omtalat Nato-toppmöte stapplade kommissionsordföranden runt så mycket att han fick ledas ned från scenen.

Ischias, säger ni..

När han å andra sidan ber Nigel Farage om en cigg, samtidigt som britten gör antydanden om kommissionsordförandens livsvanor, är det snarare tal om populistisk fingertoppskänsla. Liksom flera andra spontana kupper framför kamerorna som blir oförglömliga när kommissionen de närmaste fem åren ser ut att ledas av en tråkig tysk.

Eller? Framträdandet av Ursula von der Leyen i en här videon får oss att innerligt hoppas på fler skojiga kommissionsordförande-klipp!

* * *

Korvstoppning i Almedalen

Få saker signalerar förbrödring som en kokt i bröd, tydligen. Först ut (i modern tid i alla fall) att hylla korven i politisk mening var Annie Lööf. Året före valet 2014 bjöd hon hem Fredrik, Jan och Göran hem till föräldragården i Maramö för grillning. Det väl gick så där. Men draget var i teorin inte dumt, tyckte socialdemokratiska partistrateger som i en valfilm 2018 skickade Stefan Löfven till mojen för att köpa en kokt med bröd.

– Korven är en symbol för vanlighet. I synnerhet när vi talar om den industritillverkade korven, sa måltidsforskaren Richard Tellström till SVT.

Vanlighet alltså, inte det första man tänker på när Svenskt Näringsliv ordnar mingel i Almedalen. Men det här året, en tokblöt kväll i Visbygyttret, bjöd företagspamparna faktisk sina minglare på korv med bröd. När det kom till drycken visade organisationen emellertid att ränderna aldrig går ur: gästerna kunde få plastglaset fyllt med valfri dryck så länge det var vin, vitt vin – som en hommage till Henry Ford, månne?

Nåväl, alla på minglet såg fram emot en drabbning mellan M-profilen Hanif Bali och den inbjudne S-reformisten Daniel Suhonen. Den senare dök enligt uppgift aldrig upp, vilket nog inte gjorde Bali så mycket: han hade fått en idé! Någon dag senare föreslog han att M-bossen Kristersson skulle ta just en korv med Jimmie Åkesson.

Förbrödring, med ketchup och en klick Johnny's.

* * *

Hört i Almedalen:

»Jag hoppas att det var försvaret. Och inget annat«

Jonas Sjöstedt (V) försöker hålla pressträff i Almedalen men överröstas av jaktflyg som dundrar förbi.

* * *

Partiledarna promptar politiken

Promptern har intagit Almedalsscenen. Foto: Lars Ilshammar 

Vi måste våga börja prata om den. Promptern alltså. Den går inte att undvika längre.

När gjorde den entré i Almedalen? 2010 kanske? I så fall med KD-ledaren Göran Hägglund, som sedan höll fast vid den.

Vi talar alltså om telepromptern, en skiva vid sidan av talarstolen där någon i bakgrunden kan mata fram texten i talet så att talaren slipper stirra i manus hela tiden. Sedan länge använd i tv-sammanhang, i nordamerikansk politik, men ytterst sparsmakad i svensk politik.

Men något har hänt. Efter Göran Hägglund kom Ebba Busch Thor som KD-ledare, och även om hon ändrat på mycket i partiets framtoning är promptern stabilt kvar på KD-scenen.

Även om Per Bolund avstod i år förlitade sig Isabella Lövin förra året till en prompter milt maskerad intill ett mindre träd (leda tanken till en solcell kanske?). Annie Lööf testade det i talet 2017 och promptade i år, Jimmie Åkesson testade 2015.

Foto: TT

Ulf Kristersson hade det i talet 2018 men råkade ut för tekniskt trassel. I år gick det bättre. Föregångaren Anna Kinberg Batra promptade både 2016 och 2017.

Foto: TT

Jan Björklund gjorde det 2015 och 2016, men avstod 2017 och 2018. Det gjorde även Nyamko Sabuni i sitt första Almedalstal som partiledare.

I S-skolan kör man hårt med pappersmanus, både i Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons tal. I S-leden har man däremot testat ett annat typiskt amerikanskt grepp – bakgrundspublik.

Foto: TT

När Stefan Löfven talade i Almedalen 2013 var det på en utbyggnad av scenen framför en skara utvalda supporters. Första testet för partiet var i samband med Håkan Juholts installationstal 2011, men han hade inte bakgrundspublik i sitt enda Almedalstal samma år.

* * *

Kort sammanfattning av svensk politik:

Mårten Hemström är gruppledare för Liberalerna i Sala och Alliansförespråkare i regeringsfrågan, Sabuni-anhängare i sin twitterbeskrivning.

* * *

Hört i Almedalen:

»Hmm, om jag säger så här: jag har i alla fall inte gått med i något annat politiskt parti sedan 2014«

Före detta politisk tjänsteman i regeringen Reinfeldt på frågan om hen fortfarande är moderat.

* * *

Almedalsambassadören

Gotlands Tidningars förstasida 4 juli

Han smyger in lite diskret och sätter sig på en av de bakre bänkraderna och lyssnar intresserat på seminariet. Bara igenkänd av några få, ändå är han tidigare amerikansk ambassadör och statssekreterare i Obamaadministrationen. Fast i veckan skrev Gotlands Tidningar om honom.

2013 väckte det uppståndelse när dåvarande amerikanske ambassadören Mark Brzezinski kom till Visby och Almedalen. Han blev stormförtjust och återvände under sina kommande ambassadörsår.

Fast en annan amerikansk ambassadör hade alltså varit i Almedalen många gånger dessförinnan.

Jimmy Kolker jobbade på amerikanska ambassadens politiska avdelning i Stockholm på 80-talet och i den rollen åkte han till Visby och deltog i veckan första gången 1985, samma år hölls Olof Palmes sista Almedalstal. Den diplomatiska karriären gick vidare för Kolker med uppdrag i Storbritannien, Botswana och Danmark. 1999 utsågs han till amerikansk ambassadör i Burkina Faso och sedan Uganda. Efter 2005 återvände han till USA och ansvarade för arbetet mot hiv/aids på Unesco. När Barack Obama blev president blev Kolker statssekreterare på hälsodepartementet. De senaste tio-elva åren har han och hustrun Britt-Marie Forslund varit trogna Almedalsbesökare.

De träffades när hon var pressekreterare på Socialdemokraterna. Deras bröllop på 80-talet visade på en stor politisk bredd bland gästerna, där fanns både finansminister Kjell-Olof Feldt och Carl Bildts presschef och medarbetare Lars Christiansson.

Årets Almedalsvecka har inte haft besök av någon nuvarande amerikansk ambassadör, av det enkla skälet att posten har stått vakant ända sedan Donald Trump tillträdde i januari 2017. Enligt amerikansk praxis byts ambassadörerna ut vid presidentskiften, och ambassadörsjobben är inte sällan en förläning till de som bidragit ekonomiskt eller personellt till en vinnande president.

Läs också: Det ekar tomt – var är USA:s ambassadörer?

I de övriga nordiska länderna har ambassadörsposterna tillsatts.

PayPal-grundaren Ken Howery pekades av Trump ut som blivande ambassadör i Sverige redan i oktober förra året. Men inga besked har kommit om när han skulle tillträda.

Fast en amerikansk ambassadör fanns alltså på plats i Visby.

Mark Brzezinski (son till Zbigniew Brzezinski, säkerhetsrådgivare åt president Jimmy Carter)  på studiebesök på Systembolaget i Visby under Almedalsveckan 2014, visas runt av butikschefen Markus Wahlgren (för övrigt son till Svenska Spel-profilen Tommy Wahlgren).

* * *

Hört i Almedalen:

»Chefredaktör, lite oklart«

Medarbetare på Affärsvärlden anmäler sig i Almedalens presscenter, och uppger namn på de kollegor som ska ha ackreditering.

* * *

Lika som bär 1

  

Jan Jönsson, socialborgarråd L Stockholm, Rasmus Ejneberg, programledare SVT Stockholm. Foto: Skärmdump SVT Play

Lika som bär 2

  

Adam Hoffman, tidigare M-politiker och pr-konsult åt Kina i Almedalen, Erik Ullenhag, ambassadör och besegrad partiledarkandidat för L.

* * *

Nu tar Andra kammaren sommarpaus. Trevlig sommar!

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]