En lösning över blocken: S+M

Text: Fokus | Andra Kammaren

Här ser ni gänget som kan ha kommit fram till en rak tysk spellösning, inte 4-4-2 utan samverkan S+M . De har i alla fall goda ingångar till både S och M.

På bilden från mitten och vänsterut: Mats Bergstrand (tidigare DN debatt, nu pr-konsult JKL), Sven-Eric Söder (tidigare kanslichef Socialdemokraterna och statssekreterare, i dag GD för Folke Bernadotteakademin), Dan Svanell (presschef för Juholt och otaliga ministrar, i dag pr-konsult Hallvarsson & Halvarsson), Ulrica Schenström (presschef och stabschef hos Reinfeldt och otaliga ministrar, i dag pr-konsult Hallvarsson & Halvarsson), Hans Lindblad (statssekreterare hos Anders Borg, i dag generaldirektör Riksgälden), Per Ola Bosson (M-strateg, nu pr-konsult JKL), Jan Larsson (valgeneral S 2014, nu vd Yrkesakademin), Anna Helsén (presschef hos Göran Persson, nu pr-konsult JKL), Håkan Jonsson (statssekreterare L, i dag pr-konsult Hallvarsson & Halvarsson) och sist, men inte minst, Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister.

Nu ska de bara förankra sin lösning hos Kristersson och Löfven. Och möjligen Andreas Norlén….

* * *

[caption id="attachment_500407" align="alignnone" width="500"] Fiskmåshögern i full frihet på valaffisch 1979[/caption]

Fiskmåshögern kommer tillbaka

»C och L ska lyssna på sina väljare, inte på fiskmåshögern«, var rubriken på en DN-ledare i veckan. Varifrån fiskmåsen i rubriken kom var inte helt klarlagt mer än att DN konstaterade att »Det bedrivs en skränig kampanj från höger för att C och L ska bryta mot löftet att inte luta sig mot SD«.

Fast Moderaterna har definitivt ett fiskmåsförflutet. I moderaternas reklam under 70- och 80-talet fanns det nästan alltid en mås som flög omkring på himlen. Fanns inte den med kunde den ändå anas genom att en ljusblå himmel ständigt fanns med som bakgrund.

Den som släppte loss fågeln (fåglarna) var Kreab-grundarna Peje Emilsson och Jan-Erik Ander. Peje Emilsson hade varit i New York och köpt Richard Bachs bok »Jonathan Livingston Seagull« som kom 1970. Boken hade blivit en bestseller i USA, och pr-byrån Kreab som jobbade både åt SAF (nu Svenskt Näringsliv) och M såg till att den blev utgiven även i Sverige

Berättelsen om den individualistiska måsen passade in i valbudskapet och användes av Moderaterna första gången 1979. Fast ungdomsförbundet MUF hade släppt loss måsen dessförinnan.

Men i en moderatkommun flyger måsen vidare. Och var – om inte i Täby, som är Sveriges mest privatiserade kommun.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_500201" align="alignnone" width="690"] Luka Modric och Bosse Parnevik som Olof Palme, Foto: TT[/caption]

 

* * *

Studenterna på Uppsala universitet har tröttnat på valrörelse och talmansrundor.

 

* * *

Press-Nises fick plats på bänken

Erik Nises, pressman hos Stefan Löfven, kandiderade själv till fullmäktige i Borlänge för S. Och fick 50 fler personröster än han räknat med.

»Jag blev väldigt glad över att jag fick 54 personkryss i kommunalvalet i Borlänge. Det låter kanske inte så mycket men eftersom jag är nyinflyttad och faktiskt bara hade räknat med morsan, brorsan, Ida och min moster så blev jag glatt överraskad«, skriver han på Facebook.

Inför valet skrev han »Jag lovar att vaka som en hök över att medborgarnas gemensamma tillgångar används på det sätt de önskar om jag får en plats i fullmäktige«.

Nu räcker det bara till en ersättarplats. Men någonstans ska ju även en hök börja sin färd.

[caption id="attachment_500197" align="alignnone" width="358"] Erik Nises gör tummen upp för 54 personröster.[/caption]

 

* * *

[caption id="attachment_500198" align="alignnone" width="552"] Birgitta Ed och Ulf Kristersson kopplar av i trädgården (från M:s valfilm)[/caption]

 

Eftervalstress? Inte alls

Efter valet och den oklara valutgången är naturligtvis alla partiledare fullt upptagna med att förhandla med varandra varje vaken stund på dygnet. Tror man. Men nej. I förra veckan anlände Birgitta Ed och Ulf Kristersson till ett boksläpp för en bok om Kina (som de båda har stort intresse av) och stannade från 17-tiden till bortåt 23.00. Hem till Strängnäs efter det. Så även en statsministerkandidat verkar kunna ta det lugnt ibland.

* * *

Middag med Shejken

Ni minns väl Sven Otto Littorin, en tidigare M-höjdare? Vad han egentligen gör nu är väl lite oklart, men vi vet i alla fall att han ska på middag med »gröne shejken« Abdul Aziz bin Ali al Nuaimi. Fast att lansera arbetslinjen i Förenade Arabemiraten torde inte vara temat för middagen. Möjligen gästarbetarlinjen….

* * *

Avtäckt och avskedad med Ahlin

Björn Söder var andre vice talman men fick inte bli det denna mandatperiod. Men samma dag som han röstades bort avtäcktes ett porträtt av den avgående talmannen Urban Ahlin. Denne hade för första gången föreslagit att också de andra talmännen skulle vara med på porträttet. Så som Fokus krönikör Erik Fichtelius konstaterar, blev Söder avtäckt och avskedad på samma dag.

Notera för övrigt att Urban Ahlin är klädd på samma sätt som på porträttet. Porträttlik med andra ord. Bo Larsson är konstnären bakom talmanstavlan.

Just nu, i de pågående sonderingarna, fruktar många att den nuvarande talmannen också ska orsaka en talmanstavla, dock inte i olja.

* * *

Uvell-gulag

En twitterstorm utbröt i veckan efter att den eldfängda högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell publicerat denna tweat om kommunismen. Många förundrade sig över att bilden visade ett tydligt utmärkt gulag, förunderligt nog dessutom med latinska inte kyrilliska bokstäver. Och de som närstuderat bilden anser dessutom att grodan Kermit är placerad i barnvagnen som passerar ut.

Weidmo Uvell försökte täcka över med att hon gillar Kermit och bytte profilbild, men familjen Uvell såg dessutom till att reducera antalet följare på Twitter och Facebook.

* * *

Du kan tipsa ledamöterna av Andra Kammaren: [email protected]