Jimmie Åkessons drar in miljoner på sitt ”extraknäck”

Text: Andra Kammaren

[caption id="attachment_613423" align="alignnone" width="582"] Asp & Lycke kränger Jimmie Åkessons böcker. [/caption]

Sverigedemokraterna har framgångar i opinionen. Partiledaren Jimmie Åkesson har också framgångar som affärsman – hans bolag Asp & Lycke ger ut hans egna böcker och skivor med hans band Bedårande barn. Valåret 2018 omsatte bolaget 1,7 miljoner, varav 1,2 miljoner i vinst.

Tidigare år har förlaget haft en betydligt mindre omsättning, under 2017 var den 490 000 kronor och under 2016 var den 457 000 kronor. Under båda åren gjorde man ett resultat på 264 000 kronor.

Jimmie Åkessons bolag säljer "Jimmie-merch"

Men förutom Åkessons egna böcker, ”Satis Polito” och ”Tio år som partiledare”, gav Asp & Lycke också ut ”Det moderna folkhemmet–En Sverigevänlig vision”, skriven av Åkesson, men som användes som ett slags programskrift under valrörelsen och såldes på partiets möten och på webben. De säljer också CD med Åkessons band Bedårande barn.

Möjligen kan man förvånas över att priset hos Asp & Lycke är lägre på ett signerat ex av ”Tio år som partiledare” (250 kr), än det osignerade (318 kr).

 Intäkterna gav ett lyckosamt år

Intäkterna i Asp & Lycke gör att valåret 2018 också var lyckosamt för Jimmie Åkessons privata del. AB Asp & Lycke omsatte 1 762 000 kronor, och hade en vinstmarginal på över 70 procent. Rörelseresultatet 1,259 miljoner stannar kvar i bolaget där Jimmie Åkesson och sambon Louise Eriksson är styrelseledamöter.

[caption id="attachment_613424" align="alignnone" width="510"] Från SD:s hemsida.[/caption]

Kutym bland partierna (undantaget V) är att förutom riksdagsarvodet, i dag på 68 400 kronor i månaden, ge partiledarna ett tillägg så att de kommer upp i minst samma månadslön som statsråd, i dag 139 000 kronor. Vad SD betalar Jimmie Åkesson framgår inte av partiets redovisningar. Men 2018 arvoderade de ”styrelse samt vd” (läs: partiledare) sammanlagt 3 579 000 kronor.

Jimmie Åkessons lön

Taxerad inkomst för Jimmie Åkesson var 1 283 900 kronor för år 2018, vilket ger en månadslön på 107 000 kronor.

Vänsterpartiets avgående ledare Jonas Sjöstedt har 66 900 kronor i månaden som partiledare. Men efter skatt och V:s särskilda partiskatt har han en nettolön på 29 000 kronor.

Stefan Löfven                                         179 000 (statsministerarvode)

Ulf Kristersson                                       176 000

Ebba Bush Thor                                     139 000

Isabella Lövin och Per Bolund            139 000 (statsrådsarvode)

Nyamko Sabuni                                     130 000

Annie Lööf                                              126 000

Jimmie Åkesson                                    107 000

Jonas Sjöstedt                                       66 900

Medellön för arbetare                           28 600

Källa: SvD augusti 2019/Fokus/Medlingsinstitutet

* * *

[caption id="attachment_613426" align="alignnone" width="188"] Hårt tryck på doftgranar i SD-butiken. Skärmdump: SD[/caption]

SD:s reklamprylar görs i Kina

ADBO Sverige AB, som är SD:s helägda reklam- och presentbyrå, hade också ett hektiskt valår 2018. De sålde 459 209 artiklar och 8, 7 ton godis. Valåret omsatte de 42,7 miljoner, men gjorde bara 53 000 kronor i vinst. Fast på tillgångssidan finns 4,7 miljoner.

ADBO Sverige AB. Av årsredovisningen framgår att bolaget i november 2018 skickade två representanter till Kina för att etablera direktkontakt med fabriker. ”På detta sätt har vi lyckats sänka vissa inköpspriser till bibehållen kvalitet. Denna investering kommer att synas redan under 2019”, skriver man.

* * *

KD-äpplet faller långt från päronträdet

[caption id="attachment_613420" align="alignnone" width="493"] Nike Örbrink. Foto: KDU[/caption]

Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU ska utse en ny ordförande på sitt riksmöte i maj i vår. Storfavorit som Martin Hallanders efterträdare är Nike Örbrink, som nyligen meddelade att hon kandiderar: ”Om förtroendet ges, hoppas jag på att tillsammans med medlemmarna, få fortsätta utveckla vårat arbete för ett friare och tryggare Sverige!”, skrev hon på twitter.

Hon är i dag pressassistent hos Kristdemokraterna och förste vice förbundsordförande, kultur- och jämställdhetspolitisk talesperson KDU Sverige.

Hon har också beskrivits som en av thatcheristerna i KDU. Läs mer om det här.

[caption id="attachment_613421" align="alignnone" width="508"] Foto: KD[/caption]

På Twitter kommenterade hon också nöjt när hon nämndes som en av framtidens makthavare. Fast: ”Mamma tycker dock fortfarande jag borde bli musikalartist och pappa att jag borde bli mäklare. Man kan säga att politik är tonårsrevolten jag aldrig gjorde.”

Pappa, ja. Journalisten och mediechefen Mats Örbrink är definitivt ett päronträd i sammanhanget. Sina första nedslag som skribent gjorde han som redaktör för tidningen Rödluvan, organ för Röd Ungdom, som var ungdomsförbund för SKP, Sveriges Kommunistiska Parti. Och han var också inblandad i turerna i starten av Folket i Bild/Kulturfront.

SKP hade det revolutionära Kina och Mao Tse-Tung som förebild. Rödluvan skolade även andra som Carl Hamilton, krönikör och författare, Sigge Ennart, mångårig Aftonbladetchef, Ola Sigvardsson, nu Pressombudsman, Mikael Olsson, producent på Sveriges Radio, och Jörgen Widsell, senare chefredaktör för tidningen Z.

Mats Örbrink gick vidare till Aftonbladet där han var nattchef, blev programchef på TV3 och Femman, och inköps- och utvecklingschef på TV4.

[caption id="attachment_613422" align="alignnone" width="368"] Mamma Camilla Örbrink med Nike, då ett och ett halvt år. Skärmdump: Aftonbladet[/caption]

[caption id="attachment_613428" align="alignnone" width="401"] Pappa Mats. Skärmdump: Aftonbladet[/caption]

* * *

Ryska hästväljare

[caption id="attachment_613392" align="alignnone" width="564"] Skärmdump: Twitter[/caption]

Schacklegendaren Garry Kasparov fick nog av västerländska mediers analyser om att Rysslands regering avgång kunde leda till förändringar i landet. Bittert twittrade han:

"Det är en maffia-diktatur med Putin som bestämmer – med premiärminister Medvedev, Mishustin eller Putins häst."

I Sossesverige ryckte man frågande på axlarna. Särskilt bland den stadigt minskande skaran som brukade kallas "hästväljare": kärnväljare som skulle rösta på Socialdemokraterna om partiledaren så vore en häst.

Uttrycket spreds av journalisten Dieter Strand, som i sin tur hade hört det i brittiska Labour. Inte heller där gnäggas det särskilt mycket dessa dagar.

* * *

Apropå Putin..

[caption id="attachment_613385" align="alignnone" width="435"] Skärmdump: Twitter[/caption]

.. så vill vi dela med oss av det här inredningstipset till regeringen nu när Rosenbad renoveras.

* * *

Parlate con noi – Jan?

[caption id="attachment_613419" align="alignnone" width="445"] Jan Björklund laddar för Europa. Foto: TT[/caption]

Rom liksom Jan Björklund är att gratulera till utnämningen av ny svensk ambassadör i Italien. Att Marksgrabben kan engelska vet vi. Men hur är det med italienskan? För att underlätta för Björklund har vi sammanställt en liten italiensk parlör med några glosor han ofta använt som partiledare eller militär.

Marx comune - Marks kommun

Vaffanculo - helvete

Cazzo contrario - stridskuken

Termini puttana - ludermässigt

Accordo di gennaio - januariavtalet

Se stai pensando di votare liberamente - om du tänker liberalt rösta liberalt

Och så några användbara fraser:

Sono stato un ufficiale dell'esercito per dodici anni, durante l'ultimo decennio della guerra fredda. Il nostro compito era proteggere la Svezia dal comunismo sovietico. Ne sono orgoglioso.

- Jag har varit officer i försvaret i tolv år, under det sista decenniet av det kalla kriget. Vår uppgift var att skydda Sverige mot Sovjetkommunismen. Det är jag stolt över.

Senza la NATO, non è improbabile che oggi la Svezia sarebbe stata una sotto-repubblica sovietica.

- Utan Nato är det inte osannolikt att Sverige skulle varit en sovjetisk delrepublik i dag.

DN intervjuade i juni 2008 värnpliktiga som haft Björklund som befäl:

”Gå ut i skogen och runka upp stridskuken ordentligt,” uppger en värnpliktig för DN att Björklund ska ha sagt.

”Hans vanligaste ord var ”ludermässig”. Man såg ludermässig ut, var ludermässig om man rörde sig långsamt eller inte hade vikt upp kragen rätt”, säger en annan.

Björklund har erkänt, och ångrat.

– Jag kan inte utesluta att jag har sagt sådär. Jag skäms så jag rodnar över den jargongen, säger han i samma DN-artikel.

* * *

Nattliga politiska avgöranden

Den politiska debatten har plötsligt börjat utspela sig mellan 02.00 och 03.00. Gustav Fridolin (MP) jämför i en artikel i Arbetet den socialdemokratiska idédebatten ”med att stå nykter mitt i kökets 02:30-sludder på en fest för tillfälligt frigivna småbarnsföräldrar”.

Nyligen beskrev Mattias Karlsson (SD) närmandet mellan M, KD och SD med orden:

”Vi förstår att vi kanske inte är förstahandsvalet för M och KD, vi är väl snarare något slags kvart-i-tre-ragg.”

Vi förstår plötsligt varför den intensiva debatten om sommartid/vintertid uppstått. Om man tar bort tidsskiftningen på våren går hela det politiska livet miste om en timme då det verkligen händer saker. Å andra sidan väntar spännande höstar.

* * *

Sjöstedt på elefantbild

[caption id="attachment_613463" align="alignnone" width="500"] Jonas Sjöstedt (till vänster) på elefantutflykt i Kambodja 1982. Mats Erikson till höger. [/caption]

Jonas Sjöstedt avgår i vår och flyttar till Vietnam där hustrun är ambassadör. Men Jonas är hyfsat hemtam i "trakten". Mats Erikson, politisk sekreterare på LO och gift med utrikesminister Ann Linde, berättar på Facebook om en Asienresa 1982. Resan ledde för övrigt av Robert Rydberg, se nedan.

"Jag lärde känna Jonas 1982, på en resa till Sydostasien med svenska ungdomsorganisationer. Här rider vi elefant i Pnom Penh ? Jag representerade SSU, han Elevorganisationen".

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_613418" align="alignnone" width="516"] Robert Rydberg, kabinettssekreterare UD och tidigare Romambassadör, Mats Svegfors, tidigare landshövding, SR-chef och politisk redaktör SvD.[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]