Kanonkarriär: Vägen ligger öppen från politiken – till ett välbetalt jobb på Saab

Text: Andra Kammaren

Bild: TT

Öst-Gösta med sikte inställt på försvaret. Foto: Flickr

Nej, vi är inte synska, men bli inte förvånad om det dyker upp en ny kille på Saab:s public affairs- eller pressavdelning någon gång om typ två år.

Alla tecken står i alla fall rätt för att Gösta Brunnander, 32 år nästa lördag, och ny politiskt sakkunnig på försvarsdepartementet, går samma väg som många av sina föregångare.

Östgöten (Saab i Linköping!) Brunnander lockades bli ombudsman på SSU i Göteborg, fortsatte som pressis på förbundskontoret och stegade efter valet 2014 in som pressekreterare hos dåvarande framtidsminister Kristina Persson (no action!), och samma jobb hos först gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (som fick avgå) och sedan finansminister Magdalena Andersson, och sedan Stefan Löfven.

Men nu lämnar han alltså den gamle vapensmeden för att bli sakkunnig på försvarsdepartementet.

Några år där (efter valet 2022?) och sedan kan vägen ligga spikrak till den välfyllda (och välbetalda) PA- och PR-avdelningen på Saab, för så säger oss historien. (Som pressis hos Löfven har han 50 500 kronor i månaden).

Ta Sebastian Carlsson som var pressis hos Reinfeldt som nu är presschef på Saab. Eller Helen Lindstrand som i tio år jobbade åt olika S-ministrar och sen gick till Saab (nu på SKR).

Och var blev det av M:s tidigare kommunikationschef Pär Henriksson? Jo, Saab. Wille Berksten var en av Stefan Löfvens närmaste medarbetare. Gissa var han jobbar nu. Eller Fredrik Hassel, tidigare politiskt sakkunnig (S) för på försvarsdepartementet, samma sak. Eller Petter Larsson som var pressis hos Anders Borg. Ja – Saab. Eller Ann Wolgers också hon hos Löfven. Och så skulle vi kunna fortsätta ett tag…

Birksten och Löfven i regeringsplanet. En Saab-kärra utgår vi ifrån. Foto: TT

Finns det inget skrivbord ledigt på Saab framåt 2022 eller 2023 kan han rikta blickarna mot främst lobbybyrån Rud Pedersen, där finns ex-försvarsministrar från Sverige, Norge och Finland. Ingen dansk dock, inte ännu, men en stjärnbeprydd dansk militär däremot.

Fast ett varningen ord är på sin plats. Börja inte försvarslobba för tidigt, på insidan. En av Peter Hultqvists tidigare pressekreterare, Marinette Nyh Radebo (som var det före nuvarande Tuff-Toni Eriksson) gjorde misstaget att både lobba mot och jobbat åt ministern. Så hade hon heller ingen tung bakgrund från intrigerna i ungdomsförbunden. I dag är hon på Rekryteringsmyndigheten som fick ta över uppgiften från den med det mer uppfordrande namnet Pliktverket.

"Låt daghemskön svälla, vi vill bygga B3LA", skojade de unga socialdemokraterna i Trollhättan (flygmotorerna!) när den planerade föregångaren till JAS 39 Gripen diskuterades. Här just en JAS. Foto: TT

* * *

Margauxgate i Party-KD: Ebba Ella…

7,8 procent i Novus septemberundersökning är kanske inget att festa över, men festandet dominerade över det mesta för KD i veckan, trots utspel om hemspråksundervisning och allt möjligt. Ebba Busch kramades och dansade i trängseln, och det gjorde även KD-regionsrådet Ella Bohlin och Ebba fixade hemskjuts åt kompisen Margaux som fått i sig lite för mycket.

Ella Bohlin var mer ångerfull än sin partiledare. Skärmdump AB.

* * *

Snabbkurs för P4 Extra: Lindh och Lind. Foto: TT

Vi hörde hur…

Titti Schultz i veckan presenterade kulturminister Amanda Lind som Anna Lindh under ett inslag i P4 Extra.

* * *

Bilden tagen vid annat tillfälle. Foto: TT

Vi såg hur…

Tidigare finansminister Anders Borg och frun Dominika Peczynski tog båten Sjögull ut till Waxholm och trakterade sig med stor rågbrödsmacka med leverpastej, smörgåsgurka och grönsaker, Dominika tog en mer vegetarisk macka och paret drack till det vitt vin. Allt uppges ha gått lugnt till, trots skärgårdsvindarna under färden.

* * *

Men en smocka för Reinfeldt

Visst är det en blåtira som pryder den förre statsministern tillika M-ledarens nylle? Vi noterade blemman när Fredrik Reinfeldt dök upp i morgon-tv för att dela med sig av sina insikter kring Donald Trumps sjukdom och hur den påverkar presidentens valkampanj. Intressant. Men mer spännande skulle vara att få veta vem som nitade Fredde. Är det möjligen hans och sambon Robert Alenius treåring som varit i farten. Pappa Fredrik är ju inte direkt känd som en hetsporre, men mamma Roberta. Ojo, många på Radiotjänst skakade i knäna efter att hon i ett samtal med SR vräkt ur sig att hon skulle skära ballarna av myndigheten och ”mörda någon” på Radiotjänst. Det efter en rätt så harmlös granskning av statsministerns tv-licens.

Vi förutsätter att smockan med andra ord ständigt hänger i luften hos familjen Reinfeldt/Alenius (och hoppas att vi inte ska behöva sjunga i falsett framöver efter denna vilda spekulation).

* * *

Åtta gånger åtta för ny grön ledare?

Hon är snaggad, svart och av judisk härkomst – och vi tror inte att svenska Miljöpartiet hittat något motsvarande i sin jakt på ett språkrör.

Annamie Paul är till skillnad från i Sverige inte språkrör utan just partiledare.

Henne långvariga företrädare, Elizabeth May, fick i senaste valet 1 189 607 röster eller 6,5 procent. Det gav bara gröna partiet tre mandat. Så det där med enmansvalkretsar är nog inget som Mp kommer att gå in för.

Annamie Paul är advokat från Toronto, och andra generationens invandrare med föräldrar från Karibien.

Hon är heller inte helt bortkommen när det gäller Europa eftersom hon varit rådgivare i Internationella domstolen i Haag och i Kanadas representation i EU.

Men det krävdes åtta omröstningar för att få fram en ledare. Vi får se om Miljöpartiet med lika många kandidater får en lika omfattande process på kongressen i januari.

Och varför är hon snaggad? För att använda mindre kemikalier till hårtvätt? Nej, inte alls.

– Jag vet inte varför min man och jag tyckte att det var en bra idé att skaffa barn när vi båda studerade. Men han sa: "Låt oss skaffa barn. Vi har inga pengar. Jag bor i New York, du bor i Princeton, jag har två års studier kvar, du har ett. Låt oss skaffa barn”.

– Min son föddes mellan mitt första och andra år av forskarutbildningen. En sen kväll tidigt på hösten, med ett spädbarn att hand om, tittade jag på mitt hår och tänkte på hur många timmar det tog mig att ta hand om det. Och jag insåg: Något måste bort. Det kunde ju inte vara barnet - det finns regler om det. [skratt] Det kan inte vara mina studier. Så det uppenbara var mitt hår. Det är verkligen hela historien, det var så enkelt, berättar hon för Macleans.

Åtta som ville bli det i Kanada.
Åtta som vill bli det i Sverige. Illustration: Skärmdump Svenska Dagbladet.

Sedan tidigare fanns Jagmeeth Singh, partiledare för NDP, de kanadensiska socialdemokraterna. Han är född i Kanada men av indiska föräldrar.

På något sätt känns Kanadas partier mer färgstarka.

* * *

Isabella Lövin är uppskattad i S-kretsen. Foto: TT

Apropå att Isabella Lövin avgår så sägs det att den större regeringspartnern S kanske är den som kommer att sörja henne mest. Ofta sägs Lövin ha stött S-ståndpunkter i det interna arbetet ända tills någon av medarbetarna har påtalat för henne att MP tycker något annat.

* * *

Svenska media invaderar USA

I början av hösten skrev vi om de inställda pr-resorna till USA.

Media gör dock en helt annan smittbedömning och har eller kommer att skicka horder av folk till USA de sista veckorna före valet. TV4 skickar dit 10 personer, Aftonbladet 8, och att krigsreportern Magda Gad på Expressen redan är där räknas väl fler gånger om?

Hur många DN har där har vi inte koll på, men vi noterar att om Karin Eriksson eller Björn af Kleen skriver något ska det alltid kompletteras av en analys av Martin Gelin, eller tvärtom i ett slags triangelspel.

Om det finns en lucka och plats på planet skulle vi rekommendera DN att skicka dit sin reporter Claes Svahn, tillika landets ledande UFO-expert. För närmare ett livs levande UFO än Trump kan man väl inte komma?

Nu väntar vi oss att media gör en åtminstone proportionellt lika stor satsning på parlamentsvalet i Nya Zeeland nästa lördag, där Jacinda Ardern (bilden), den nya stjärnan i den internationella politiken söker nytt förtroende. För övrigt undrar vi var Gamla Zeeland ligger...

* * *

I fädrens spår för framtids segrar

Ben Harper, som till Kanadas förre premiärminister Stephen Harper, är en i raden av politiska barn som kliver i föräldrarnas spår. Han har just fått jobb hos Albertaprovinsens premiärminister Jason Kennedy (nä, ingen sån Kennedy). Och premiärminister i Kanada, Justin Trudeau, är som till Pierre Trudeau, tidigare premiärminister. Det politiska arvet tycks universellt.

* * *

Illustration på Facebook.

Beckmans besvärliga bojkott

Den åsiktsrike moderate riksdagsledamoten Lars Beckman manade i veckan till bojkott mot Hemköp. Detta efter att de sagt sig fundera på att införa ett slags bonus-malussystem, som skulle gynna hållbara livsmedel och missgynna rött kött.

Skulle Hemköp även inkludera Cola i det negativa inser man att Beckman ligger risigt till.

Men hur var det med bojkotten? Det visade sig att på hemorten Gävle finns det ingen butik att bojkotta. Slag i luften Lars?

* * *

Moderaternas krav på sänkt skatt får däremot genast en anhängare i M-riksdagsledamoten Edward Riedl, mesta bilanhängaren i riksdagen och mesta användaren också.

Och som inte minst verkar tillbringa oerhört mycket tid på vägarna eftersom han tar bilen till jobbet i Stockholm - 63 mil enkel resa. Fast inte just nu, när kortet är indraget för fortkörning. Vad offrar man inte för att delta i en votering?

* * *

På något sätt känns det svarta hålet i Malmö lättare att förstå än det Nobelprisbelönta. Men vem vet, löser det sig i Malmö kanske någon kan få "Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne".

* * *

Så här ser en dödssynd ut i rörelsen: Att bland ihop Stockholms stad med "lenet", Stockholms län. Ett sådant misstag kan skapa fiender för livet.

* * *

Lika som bär

Jessica Rosencrantz, riksdagsledamot (M) och partiet miljö- och klimatpolitiska talesperson, och Kayleigh McEnany, pressekreterare i Vita huset och talesperson åt Donald Trump. Foto: Riksdagen och TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!