Löfven nobbade Björn – men vem får frågan?

Text: Andra kammaren

Löfven nobbade Björn – men vem får frågan?

[caption id="attachment_526206" align="alignnone" width="750"] Åsa W, Åsa E, To be or not Tobias?    [/caption]

Det här är helgen då inga hugade S- eller MP-kandidater stänger av telefonen. Minst tre statsrådsposter ska tillsättas, förmodligen blir det fler. Även om spek är en av våra favoritsporter ska vi inte brista ut i en total ministerlista.

Men om man ser till vad som redan saknas verkar det påkallat att utse en »sjukvårdsminister«. Sjukvården och vårdköerna var en stor fråga i valet, men har vilat lite under fyra månader av regeringsförhandlingar. Men det kommer tillbaka, garanterat. Annika Strandhäll är tyngd av pensioner, socialförsäkringar och LSS-frågan och behöver någon på socialdepartementet som kan frågorna.

Den snabba och enkla lösningen är att Helene Hellmark-Knutsson flyttas dit. Hon kan frågorna, och var bland annat oppositionslandstingsråd i Stockholm. Okänd som minister, men högre utbildning och forskning är inga publikknipande frågor. En annan »snabb« lösning är att jobbet går till Anders Henriksson, erfaret landstingsråd i Kalmar med facklig bakgrund på LO.

Andra tänkbara:

Vivianne Macdisi, Landstingsråd i opposition i Uppsala, utbildad kläddesigner och jurist som sitter i partistyrelsen. Sticker ut på hennes CV: Varit ordförande i Laboremus, S omhuldade studentklubb i Uppsala. Regeringsutredare av hur samspelet mellan hälso- och sjukvården och sjukförsäkringen kan förbättras

Anna Nergårdh, har redan till uppgift att leda en utredning om hur en omstrukturering av det svenska hälso- och sjukvårdssystemet ska genomföras. Okänd partihemvist, men har definitivt haft regeringens förtroende. Läkare i grunden som vart chefsläkare på Södersjukhuset och varit biträdande landstingsdirektör i Stockholms läns landsting.

Åsa Kullgren var utredare i Nya apoteksmarknadsutredningen, och har varit landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland. Leder nu utredning om hälso- och sjukvårdens krisberedskap. Bakgrund i S studentförbund.

Bostadspolitiken är ett annat område där det kan bränna till framöver. Lövpaktens ord om friare hyressättning har redan satt känslor i svallning. Och bostadsköerna växer bland dem som inte har råd eller inte får låna till bostadsrätt och villa. De flesta uttryckte förvåning redan 2014 när MP fick området.

Jonas Nygren ledde under sin tid som ks-ordförande i Sundbyberg en kraftig expansion av bostadsbyggandet, och är i dag kanslichef på Hyresgästföreningen. Även om han inte skulle bli minister kommer han få central roll i frågan framöver. Branschens egen favoritminister, enligt en undersökning Fastighetsvärlden gjorde 2015, är Lennart Weiss, i dag kommersiell direktör på Veidekke. Han ledde också S arbetsgrupp kring bostadspolitiken.

[caption id="attachment_526147" align="alignnone" width="171"] Johan Persson i naturen. Foto: Kalmar kommun[/caption]

Ska man tro ryktena kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht få mer tid över till bastubad hemma i Haparanda framöver. Möjlig som efterträdare är Johan Persson, ks-ordförande i Kalmar som ger partiet lokalt drygt tio procent mer än i riksdagsvalet. Han ledde Landsbygdskommittén häromåret och är ett namn som också skulle få tummen upp i Centerkretsar.

Andra som det (S)nackas om:

- Åsa Westlund, som tidigare var Europaparlamentariker och nu sitter i riksdagen. Kunnig på miljöpolitik och kan EU-frågorna. Bakgrund som studentförbundets ordförande och sambo med Aftonbladets Anders Lindberg.

- Åsa Eriksson, riksdagsledamot från Västmanland och tidigare kommunalråd i Norberg. Har prövats i kris, när Norberg drabbades hårt av skogsbranden 2014 och flyktingvågen 2014-15 när kommunens befolkning ökade med nära 30 procent på kort tid.

- Ebba Östlin, ks-ordförande i Botkyrka som varit regeringsutredare kring segregationen i skolan. I Botkyrka har man igång ett långsiktigt arbete för att bryta också boendesegregationen.

- Tobias Baudin, Kommunals ordförande, sägs var bland de som håller extra koll på telefonen de kommande dagarna. Lövpaktens skrivningar om arbetsrätten kräver nog någon på insidan av regeringsarbetet som väger upp den i mångas tycke ensidiga arbetsgivaranpassningen.

 

* * *

Apropå statsråd. Åsa Regnér var barn-, äldre- och jämställdhetsminister i Löfvens första regering. Hon lämnade det för att bli biträdande högsta chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women. Men när hon utnämndes till statsråd höjde möjligen en och annan motalabo på ögonen. De kände mest till Åsa (då Pettersson) som ung och käck MUF-are.

* * *

Det har varit kiv och liv i veckan om Vänsterpartiets möjligheter att påverka den överenskommelse som S-MP ingått med C och L. Eller egentligen om deras möjligheter att alls agera politiskt parti. Lövpakten gick ut hårt redan i inledningen:

 

Fast… det kanske hade glömt det redan vid punkt 28. Den handlar om de föreslagna höghastighetstågen mellan de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. I valet 2014 var både de rödgröna och Alliansen överens om det. Men när Sverigeförhandlingen kom med sitt förslag om lånefinansiering av en utbyggnad 2017 backade M och L, och S har sedan dess dragit ned på utbyggnadstakten. I stället för att bygga banor för tåg som går upp till 320 km/h ska de nu klara max 250 km/h.

Men Lövpakten kan ge regioner och kommuner längst sträckorna nytt hopp:

»Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm, Göteborg, Malmö och regioner och städer längs med och i anslutning till banans sträckning bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer« , heter det i dokumentet.

Och de främsta förespråkarna, C och MP, får med sig de två andra partierna på att försöka lösa finansieringen i en stor överenskommelse. Men också – hoppla – Vänsterpartiet:

* * *

Vad ska överenskommelsen heta? Lövpakten hävdar vi på Fokus (Löfven, Lööf, Björklund och Lövin), JA, Januariavtalet, menar Löfven och tyckte det lät positivt. Bland främst moderater dök JÖKen upp tidigt, kanske lanserat av de som själva läst Juridisk översiktskurs. Men sedan kom Moderaternas sambandsman Mikael Sandström med en variant på det:

 

* * *

Hubertusbjörnen

Trogna läsare vet att vi gärna uppehåller oss (närmast maniskt) vid restaurang Hubertus och toppskiktet i S som gärna lunchar där. Det har fått oss att mynta uttrycket »Hubertushögern« om det gäng rådgivare som Löfven omger sig med, varav flera, som Wille Birksten och Odd Guteland, fanns i hans närhet redan på IF Metall. Och som då avhandlade väsentligheter under luncherna på Hubertus.

Och vad tror ni Stefan Löfven gjorde i tisdags, mitt undre brinnande regeringsförhandlingar där han samma dag skulle få med sig V som fripassagerare på tåget? Jo, lunchade på Hubertus naturligtvis. Utan en raggmunk i magen kan ingen förhandla som man säger i kvarteren runt Norra bantorget och Olof Palmes gata.

Lunchsällskapet Ibrahim Baylan försökte något lätta upp den allvarliga stämningen genom att dra en historia om en björn.»Nej, den har jag hört«, avbröt Löfven.

Kanske tänkte han på det gamla citat från en tidigare centerledare, Gunnar Hedlund, som sa: »Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten«.

Stefan Löfven var på sitt stamlokus Hubertus och avnjöt en raggmunk men ville inte höra några björnhistorier.

* * *

Löfven nobbar verkligen ytterkanterna

 

Apropå statsministerns matvanor, och aversioner mot ytterkanter (i det här fallet pizzans), så tycker vi att det är på plats att uppmärksamma hans parlamentariska framgångar med en liten anekdot från tiden då han fortfarande bara var ledare för Socialdemokraterna.

Stefan Löfven reste till Leipzig för att medverka vid bildandet av ett nytt internationellt S-nätverk. Till saken hör att det här var inte långt efter att en lokalreporter ringt upp Löfvens mamma, som avslöjat att sonen skulle bli nästa S-ledare. Men vi kommer dit.

På plats i Leipzig ändrades mötestider och platser löpande, som det ofta är vid toppmöten. När det visade sig att den här kammarens ena hälft inte skulle hinna tvärs över stan erbjöd Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg honom att hänga med i Löfvens bil. Det här tillhör inte vanligheten, att en simpel kvällstidningsmurvel får dela taxi med en framtida statsminister. Inte heller att hans pressis klämmer in chefen i mitten, bredvid reportern. Axel mot axel, öga mot öga.

Efter några tysta minuter började det bli trångt. Och svettigt. Reportern harklade sig och letade efter något att småprata om för att lätta upp stämningen.

– Jaha.. så att.. hur är det med mamma då?

Det var uppenbart ett känsligt ämne. För Löfven, han stelnade till. Vände sig om och spände ögonen i den unge reportern.

– Henne låter ni vara ifred!

Efter denna ansträngda start for Löfven och hans följe – Mikael Damberg och Ann Linde, i dag ministrar i regeringen, och Oscar Stenström, i dag ambassadör i Chile – till en fashionabel bjudning, som slutade i snittar och drinkar med den europeiska politikereliten. På plats fanns såväl Angela Merkel som Francois Hollande och den brittiske Labourledaren Ed Miliband.

Men inte Stefan och hans kollegor.

De smet ut före det att tv-kamerorna var på plats. Och letade upp ett passande ställe för en mer anspråkslös lunch: Pizza och stor stark på snabbmatskedjan Vapiano. Kanterna på pizzan lämnade S-ledaren på tallriken och gjorde ingen stor grej av att hinka i sig en fullstor öl mitt på dagen, allt medan pressen såg på.

Det var för övrigt andra gången på resan som det blev det lokala vattenhålet före axelgnugg med eliten. Dagen före var det en bar som lockade Löfven och company efter ett av flera toppmöten i staden.

– Jag fick inget att dricka där inne så nu är jag törstig, sade S-ledaren innan han och de andra lämnade ett av sammanträdena.

Stefan Löfven har av sina motståndare hånats för sin enkla bakgrund som svetsare, och för att han inte förstår sig på det politiska spelet. Och nog var han lite oborstad, och stundtals inte så hemtam i de finare salongerna. Åtminstone då.

* * *

Jo, ni har säkert sett den. Men ändå…. Från ”han som är gift med henne”.

 

Vi drar oss till minnes Anna Kinberg Batras valbroschyr från 2002: »Vill du veta mer om mina sex fantasier? Jag tror du skulle gilla dem«. De som klickade vidare fick ta del av sex punkter om bland annat företagande och öppettider på krogen.

Hon utlovade också en nakenbild. »Men inte hela kroppen, kan jag erkänna. Det är en hemlighet vad man ser. Men det är en äkta nakenbild, det är det«, sa Anna Kinberg till Expressen. De nyfiket tittade fick se en bit hud i närbild. Makens bild här visar mer än så.

* * *

Det hemliga pappret

Den klurige sociologen Klas Gustafsson i Lund menar att han fått fatt i den hemliga överenskommelsen mellan Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt. Visa den nu bara inte för Annie Lööf eller Jan Björklund, för då kan regeringsosäkerheten riskera att blossa upp igen.

* * *

Dödshot mot Anders Lindberg

Den siste som dömdes till halshuggning för ­majestätsbrott var publicisten Anders Lindberg. I ett brev till JO 1834 ­påpekade han rasande att det bara var tjugofem år sedan »en svensk konung störtades från sin tron (Gustav IV Adolf) för det han illa vårdat sitt lands intresse«. Detta var majestätsbrott, Lindberg greps och dömdes till det straff lagen föreskrev: halshuggning. Men kungen, Karl XIV Johan, benådade Lindberg, straffet omvandlades till tre år fängelse. Fast enligt Herman Lindqvist blev Lindberg ännu mer ­rasande. Han krävde att få bli halshuggen, helst på hans egen födelsedag den 8 november. Nu utfärdades en allmän amnesti som räddade också Lindberg.

Den nutida publicisten Anders Lindberg på Aftonbladet är mer, så att säga, hovsam i sin »kungakritik«.

* * *

Nu ryker skäggen!

Två som väntat extra länge på att regeringsfrågan ska lösa sig är Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund, och Patrik Strömer, lobbyist på Snusföreningen, med bakgrund i M-studentkretsar. Båda lät ansiktshåret växa till dess landet hade fått en ny regering. Nu har det blivit så volumiöst att de först måste bearbetas med sax innan andra rakdon tar vid.

 

[caption id="attachment_526208" align="alignnone" width="711"] Vänsterskägg, högerskägg[/caption]

 

* * *

Lika som bär 1:

[caption id="attachment_526209" align="alignnone" width="711"] Ebba Busch Thor, KD-ledare, Björn Gustafsson, skådespelare[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]