Moderaternas rättstalesperson skickade hästhuvud till Byggnadsbas

Text: Andra Kammaren

Bild: TT (obs! montage!)

[caption id="attachment_611570" align="alignnone" width="580"] Johan Forssell kräver hårdare tag. Foto: TT[/caption]

Moderaternas rättspolitiska talesperson, Johan Forssell, har gjort sig känd som en hårding i kraven på skärpta straff och hårdare rättstillämpning.

Men som nyvald ordförande i moderata ungdomsförbundet, MUF, tog han starka intryck av den italienska maffians Cosa Nostras metoder, och skickade 2004 ett hästhuvud till fackförbundet Byggnads dåvarande ordförande Hans Tilly.

– Det stämmer. Det var ett avskuret hästhuvud och det kom i ett paket med ett följebrev. ”Byggnads metoder får Al Capone att le i sin himmel”, stod det, berättar Hans Tilly.

MUF jämförde fackets protester mot ett skolbygge i Vaxholm med maffiametoder. Laval unt Partneri, ett lettiskt byggbolag, hade upphandlats att bygga Söderfjärdsskolan i Vaxholms kommun. Men Laval sa nej till att skriva kollektivavtal med Byggnads.

– De tyckte vi hotade den fria rörligheten i EU genom att kräva kollektivavtal. Det var mycket påhopp och ganska aggressivt en period.

Fast hästhuvudet lämnade inga blodiga spår efter sig på golvet på Byggnads kontor på Hagagatan. Däremot en del ludd. Det var nämligen avsågat från en gunghäst.

Hans Tilly avslöjar att det även gick att få huvudet att gnägga, och betraktar inte paketet och dess innehåll som ett hot.

– Vi hade ganska roligt åt det där. Och jag har faktiskt kvar hästhuvudet i källaren.


Ingen käpphäst - men sargad gunghäst för arga unga moderater.

* * *

  

Göran Bergström, S-kommunalråd i Strömsund som tidigare var polis och bland annat livvakt åt kungafamiljen, och de misstänkta förövarna. Foto: TT och Strömsunds kommun

S-politiker vaknade med grishuvud i sängen

Göran Bergström är S-kommunalråd i Strömsund och vice ordförande i kommunstyrelsen. Även han har varit utsatt för ett dramatiskt attentat med kända personer inblandade.

Han har en bakgrund som polis och polischef, och var en tid kungafamiljens livvakt. En natt när han sov över på Drottningholms slott vaknade han och stirrade in i ett grisansikte. Vem som låg bakom grishuvudets placering i hans säng är inte till fullo klarlagt. Men Sveriges tronarvinge Victoria, prins Carl Philip och möjligen även prinsessan Madeleine är fortfarande starkt misstänkta som gärningsmän, och brottsoffret tror sig veta att grishuvudet kom från det kungliga julbordet, avslöjade han i en intervju med Dagens Samhälle 2016.

* * *

[caption id="attachment_611575" align="alignnone" width="526"] Johan Jakobsson kommer till rättegången med sin advokat Per E Samuelsson. Foto: TT  [/caption]

Tidigare åtalad tar över Svenskt Näringslivs opinionsbildning

Johan Jakobsson är den nye kommunikationschefen på Svenskt Näringsliv. När han utsågs i december betonades hans bakgrund som grundare av Nordic Public Affairs, som vice Sverigechef på Kreab och tidigare partisekreterare i Folkpartiet.

Han är den som pekas ut som strategen och spinndoktorn bakom Folkpartiets förslag om språktest i valrörelsen 2002.

Fast vi drar oss mer till minnes vad som hände den 28 november 2006 när han och fem andra åtalades för anstiftan till dataintrång.

Två veckor före valdagen 2006 kallade Socialdemokraterna till presskonferens en söndagskväll klockan 23.30. Där avslöjade partikassören Tommy Ohlström att en eller flera personer med anknytning till Folkpartiet vid ett flertal tillfällen hade lyckats logga in på Socialdemokraternas intranät, SAPnet, och kommit över hemlig information.

S stämde i bäcken, de visste att Dagens Industri i tidningen på måndagen skulle avslöja dataintrånget.

Liberala ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius erkände att det var han som stått för intrången, och han fått tips om inloggningen av Nicklas Lagerlöf, ordförande för LUF i Väst. Denne ska i sin tur ha fått höra om inloggningen av SSU-ombudsmannen i Skaraborg, Niklas Sörman, i ett samtal dem emellan om hur svaga lösenord till datanätverk kan vara. Jodenius fick sparken och flyttade jagad hem till Växjö.

Inloggningen? Jo, S-ombudsmannen i Skaraborg använde ”sigge sigge” som lösenord.

Mitt under valrörelsen gjorde polisen husrannsakan på Folkpartiets kansli i Stockholm. Niki Westerberg, presschef på Folkpartiet, blev också misstänkt och tog "timeout". Johan Jakobsson tvingades avgå som partisekreterare, efter att partiledaren Lars Leijonborg uppgav att han informerats av Johan Jakobsson att denne känt till intrången sedan i mars samma år.

[caption id="attachment_611572" align="alignnone" width="503"] Niklas Svensson på väg till rättegång. Foto: TT [/caption]

Niklas Svensson stängdes av från Expressen. Men Per Jodenius hävdade i polisförhör att Niklas Svensson fått uppgifterna av Folkpartiet för att söka efter socialdemokratiska skandaler. "Det är helt korrekt. Lars Leijonborg och Johan Jakobsson ljuger", sa Niklas Svensson.

Den 28 november 2006 åtalades de sex utpekade.

Tre av de åtalade dömdes till böter för dataintrång 2007:

Niklas Sörman, då SSU-ombudsman i Skaraborg, är i dag leverantörsstyrare på SJ Götalandståg AB i Göteborg.

Niklas Svensson, då reporter på Expressen, är även i dag reporter på Expressen.

Per Jodenius, då pressekreterare på ungdomsförbundet LUF, är i dag agendachef på P4 Kronoberg Sveriges Radio

Tre av de åtalade frikändes 2007:

Nicklas Lagerlöf, då distriktsordförande för LUF Väst, är nu jurist i Stockholm

Niki Westerberg, då presschef på Folkpartiet, är i dag kommunikationschef på SIS. Och så Johan Jakobsson då. Som tillträder tjänsten som kommunikationschef den 1 mars 2020.

”Sigge sigge” själv, Stig-Olof Friberg, är kvar som försteombudsman för S i Skaraborg.

[caption id="attachment_611566" align="alignnone" width="465"] Jakobssons gamla kollegor på borgerligt tyngda Nordic Public Affairs. Foto: Nordic Public Affairs[/caption]

Martina Lind, med bakgrund som stabschef hos Lars Leijonborg, som grundade Nordic Public Affairs tillsammans med Jakobsson, tar nu över som huvudägare för byrån. I ledningen ingår också Markus Uvell (som fick sparken som Kreabs Sverigechef efter personliga kontakter med SD 2015), Helena Dyrssen (som fick hoppa in som t f partisekreterare när Jakobsson fick gå 2006, var statssekreterare i samordningskansliet under alliansåren, och sedan överdirektör på Skatteverket. När det framkom att hon varnat en allianskollega om att Uppdrag Granskning begärt ut hans skatteuppgifter valde hon att lämna verket) Henry Sténson (tidigare kommunikationschef SAS, Ericsson, Saab och kriskonsult under Caremaskandalen), Per Rosencrantz (tidigare kommunikationschef Moderaterna) och Greger Ekman.

Men vem var läckan till Dagens Industri? Jo, det har vi skrivit om tidigare.

* * *

Och du trodde att riksdagens tjänstemän var en massa tråkmånsar..

* * *

(M)otala på värvarjakt?

Det före detta moderata kommunalrådet Kåre Friberg i Motala sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning och fem våldtäkter. Att han petats ställer till det för Moderaterna i kommunen som nu är på jakt efter en efterträdare. Men det är för klent i leden uppges det. Därför övervägs en import av en hugad M-politiker. Så just nu är det lite ”silly season” på marknaden med erfarna M-politiker som kan hugga in. Det sägs att blickarna riktas mot Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminister, som strax före jul tvingades lämna jobbet som biträdande generaldirektör på FN-organet UNAIDS. Östgöte som tillbringade uppväxten i grannkommunen Vadstena.

Eller varför inte Sven Otto Littorin? Har satsat på diverse affärsverksamheter som aldrig vill lyfta. Kommer från Skänninge, en knapp mil bort.

Att värva ett kommunalråd från andra kommuner har än så länge varit rätt ovanligt, men kanske blir det mer av det framöver. S i Sigtuna gjorde det till exempel när de värvade Lars Bryntesson (S) från Värmdö 2012. Sara Skyttedal gick in som kommunalråd för KD i Linköping innan hon hamnade i Europaparlamentet.

* * *

Vi har fått nog av högerrocken

Få i politiken har gjort så stor sak av sina musikala preferenser som KD:s Johan Ingerö. Ja, Johan vi fattar, man kan företräda frikyrkans parti – och vara hårdrockscool.


Skärmdump: DN

Men det är inte bara han som koketterar med sitt hårdrocksintresse. Nej, nu ska också liberala UNT:s politiska chefredaktör Sakine Madon sporta tuffa sidan. Här i debatt med samma Ingerö, iklädd en Slayer-tröja.

[caption id="attachment_611584" align="alignnone" width="667"] Skärmdump: SVT[/caption]

Kanske var det för att retas med Ingerö, kanske är även hon hårdrocksfrälst. Det kvittar. Uppsidan som fick oss att le i hårdrocksmörkret kom emellertid från tidningen Dagen. Få kan (möjligen med undantag för DN:s Per Svensson) konsten att vinkla för sin målgrupp som dem. Och så här skrev de om debatten:

"En del tittare satte kaffet i vrångstrupen när de såg debatten om konfessionella friskolor i SVT:s Morgonstudion på onsdagsmorgonen. En av debattörerna bar nämligen en tröja med en satanistsymbol."

Det fick oss att tänka på den här legendariska debatten med SVT-profilen Siwert Öholm 1984 (hyfsat hårdklippt av "100 höjdare"-redaktionen).


Skärmdump: Youtube

Vad vill vi då säga med detta? Att vi hoppas på ett slut på hårdrockströjorna i politiken, om inget annat för att rädda de sista frikyrkliga KD-väljarna från att drunkna i kyrkkaffet.

* * *

Sill-y season även på Island

Att Sveriges Islandsambassadör Håkan Juholt är en vän av svensk sill framgår tydligt för alla som följer den tidigare S-ledaren i sociala medier. Han har sagt att islänningarna ska förknippa ambassaden med sill, att ambassadören älskar den så mycket att han gör den själv.

Men det finns ett undantag från den hemgjorda sillen, visar det sig. En trogen läsare uppmärksammade oss på det här Facebook-inlägget från ambassadören:

”It’s absolute impossible to celebrate Christmas without your own pickled herring, but second best – far ahead of all other herring – is Klädesholmen”.

Det är inte första gången Klädesholmen får gratisreklam från ambassadören. Förra året la han upp den här bilden på Facebook från sin semester i Aruba:

En stor del av ambassadörens jobb är så klart att främja svenska intressen (och företag) i värdlandet. Frågan är hur konkurrenten Abba känner sig när Håkan bara tycks ha ögon för en svensk sillstrypare?

* * *

Apropå Håkan Juholt..


Skärmdump: Åsa Juholts Facebook

Här sitter han och apar sig i Rwanda.

* * *

Rätt svar i Julquizzet!

Nej, det rätta svaret i Andra kammarens julquiz blev inte KLEJBSVAD TCNNGNGAR GSÅM VÄLGÅRCTPYSSFLCM som någon föreslog.

Ledtråden var: Från hudnära taxeringsenhet på höjd kommer hövdingen (numera storstadsbo) som ledde arbetet för detta.

Det skulle leda tankarna till Sven-Erik Österbergex-minister (S) från Skinnskatteberg, numera landshövding i Stockholm, som strax före årsskiftet presenterade förslagen från (Delegationen för) korrekta utbetalningar från välfärdssystemen. Svaren skulle alltså bilda den senare meningen.

Vinnare blev Victor Johansson från Malmö. Grattis! Bokpris är på väg.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_611569" align="alignnone" width="627"] Franciscus Cornelis Gerardus Maria (Frans) Timmermans, EU-kommissionens första vice ordförande, Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och expert på kriminella nätverk. Foto: TT[/caption]

 

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]

 

Text: Andra Kammaren

Bild: TT (obs! montage!)