»Folkpartiläckan var Expressens Niklas Svensson«

Text: Fokus | Andra Kammaren

Bild: TT

En snart tolv år gammal valskandal får plötsligt nytt liv genom Lars Leijonborgs nyutkomna bok »Kris och framgång«.

Det handlar om det dataintrång som avslöjades under valrörelsen 2006. Aktiva i LUF, Liberala Ungdomsförbundet, hade fått tillgång till inloggningsuppgifterna på Socialdemokraternas interna SAP-net via en SSU-ombudsman i Skaraborg.

Lars Leijonborg ägnar ett kapitel åt dataintrånget, som allvarligt störde Folkpartiets avslutning av valrörelsen. Den ledde bland annat till att partisekreteraren Johan Jakobsson fick avgå.

Nyheten skulle avslöjats i Dagens Industri måndagen den 4 september 2006. Men att dataintrång hade skett avslöjades redan dagen innan då Socialdemokraterna kallade till presskonferens 23.30 på söndagskvällen och berättade att de polisanmält det.

Dagen efter kunde Fredrik Sjöshult ge sin bild av hur nyheten kom i hans händer:

»Dagens Industri träffade i tisdags en uppgiftslämnare inom folkpartiet, en källa som själv aldrig tidigare loggat in på Sap-net men som hört talas om dataintrånget och reagerat på de smutsiga arbetsmetoderna inom partiet. På ett internetcafé loggade folkpartisten under vårt möte in som Stig-Olof Friberg på Sapnet och några sekunder senare låg det interna datornätverket öppet inför oss«, skrev han i DI den 4 september.

Men i Leijonborgs bok mer än antyder han att Sjöshults uppgiftslämnare, som visar hur man går in på SAP-net, är Sjöshults kompis från Expressen, Niklas Svensson.

»Fram tonar bilden av att de båda journalistvännerna har samarbetet kring denna bomb i valrörelsens slutskede och enats om att det är bättre att DI-journalisten skriver den första artikeln, eftersom Svensson själv använt inloggningsuppgifterna. Ett av intrången på SAP-net görs från ett internetcafé på en tid och plats som kan kopplas till både Svensson och DI-journalisten. De var båda på den orten vid den tiden för att bevaka ett socialdemokratiskt arrangemang«, skriver Lars Leijonborg.

Niklas Svensson fick tips om intrånget och tillgång till inloggningsuppgifterna den 15 mars. Han använde dem några gånger men tycks inte ha upptäckt något anmärkningsvärt.

Men den 29 augusti 2006 används de på en dator som då fanns på ett internetcafé på Malmö Centralstation. Den dagen besökte dåvarande statsminister Göran Persson bland annat Malmö på en skånsk S-valturné. Den bevakas av Expressens Niklas Svensson och Fredrik Sjöshult, då reporter på Dagens Industri, som båda skriver artiklar från Malmö.

Klockan 14.30 den dagen görs en inloggning på en av Side Walk Express datorer på Malmö Central. Inloggningen är öppen till 14.57.

Sex personer åtalades för dataintrång. Tre av dem fälldes och dömdes till dagsböter; Niklas Svensson, den LUF-anställde och SSU-ombudsmannen i Skaraborg.

Fredrik Sjöshult lämnade DI i slutet av 2006 för att bli chef på Expressen. Efter att ha åter gjort en vända på DI återvände han till Expressen som nyhetschef. I veckan berättade han att han nu blir Expressens reporter »med fokus på säkerhetspolitik och informationspåverkan«.

* * *

Dags ta itu med Ann Heberlein

Moderata partiledningens petning av Hanif Bali från partistyrelsen och löftet från honom att hålla tyst på Twitter är inte enda uppgiften för partiets städpatrull.

Näst itu att bli tillrättavisad kan bli Ann Heberlein, som i dag står på åttonde plats på M:s riksdagslista i en av Skånes valkretsar.

– Kraven att ta tag i Heberlein ökar nu. Det hon skrev om Malmöfestivalen på Facebook var rasistiskt på ett sätt som jag aldrig tidigare sett en M-företrädare uttrycka, säger en källa i partiet som gjort »god ton« till sitt credo.

Kommentaren kom när Ann Heberlein svarade på ett inlägg av journalisten Evin Rubar:

Herberlein-twitter

Heberlein har antytt att avsikten med det numera raderade inlägget var att provocera.

Men hon skriver även om sitt besök på festivalen på ledarsidorna.se: »Det blir en intressant upplevelse. Jag flyttade ifrån Malmö redan 1995 och besöker ytterst sällan Malmö kvällstid nuförtiden. Malmö är en helt annan stad än när jag flyttade. Nästan ingen ser ut som jag längre. Tjejernas blonda huvuden är lätta att följa i folkvimlet. Det är, på sitt sätt, praktiskt«.

* * *

Samhälleliga observationer på Malmöfestivalen är för övrigt inte ett nytt grepp för politiker på högerkanten. För många år sedan åkte sverigedemokraten Björn Söder till Sveriges tredjestad i jakt på en sillamacka – bara för att återvända i tårdränkt besvikelse.

I ett blogginlägg skrev Björn Söder:

»Utanför McDonald’s hade mörka moln samlats. Av allt att döma var det nog en samlingsplats eller snarare ett tillhåll för hela världens olika folk, utom svenskar förstås.«

Han fortsatte:

»Min mage höll på att vända sig ut och in och tårarna började att leta sig ned för min kind. Den stolthet, över att vara svensk, jag hade känt tidigare på kvällen hade nu förbytts till ett hat inombords.«

Blogginlägget fick nytt liv i samband med att Björn Söder skulle utses till talman, men hindrade inte honom för att iträda en av riksdagens finaste roller. Om Heberleins inlägg kommer i vägen för hennes chanser att bli ledamot i riksdagens mest vuxna parti, återstår att se.

* * *

Moderata framgångsdrömmar

På Moderaternas extrastämma i oktober bubblade förväntningarna. Med den nye partiledaren skulle framgångarna återvända! Nåja, åtminstone skulle tappet avta, hoppades de gamla rävar som samlats på Clarion Sign på Norra Bantorget. Helst ville de inte prata valresultat, nu handlade det om att gjuta mod i ett skadeskjutet parti, betonade de. Men 18-19 procent, det borde väl inte vara omöjligt.

I dag är det ett helt annat självförtroende i högerpartiet. Kanske kan de, om inget oväntat händer, ligga kvar en bit över 20 procent även i september, resoneras det på partihögkvarteret. Detta även om de i nuläget ligger efter S i valplaneringen. Och att allt de i nuläget gör överskuggas av Bali-gate och Irene Svenonius sjukhusskandal i Solna.

Svaret är att strategerna vet de att skandaler brukar ha liten effekt på valresultatet, i synnerhet om de hanteras så långt ifrån valdagen som möjligt.

– Och nu är båda de sakerna över, så två boxar är checkade, skrockar en moderat  nöjt.

* * *

Marksistiska nyheter 1:  En kvinna i 60-årsåldern i Mark har dömts till tre månaders fängelse sedan polisen hittade 97 cannabisplantor i hennes växthus. Kvinnan förnekar brott och hävdar att det är någon okänd person som planterat och drivit upp plantorna.

* * *

Lika som bär:

[caption id="attachment_465629" align="alignnone" width="518"]lsb1 Tobias Billström, gruppledare M och Alexander Nix, vd Cambridge Analytica (TT)[/caption]

 

* * *

Trump tar över i Mark?

Marksistiska nyheter 2:  Studieförbunden i Marks protesterar sedan kommunen sänkt anslagen med 200 000 kronor. »Folkbildningen är en grundplatta för alla våra politiska partier. Det innebär att politikerna inte kommer att bli lika utbildade i framtiden. Då kan det bli att det sitter en Donald Trump i varje kommun i framtiden«, menar Peder Johansson från Studiefrämjandet i Borås Tidning.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.