Saknad stjärna sökes

Text: Fokus | Andra kammaren

In på SB: Maria Ferm  Ut från SB: Gunvor G Ericson   Ut från SB (?): Kristina Persdotter. Foto: Regeringen och Miljöpartiet.

I förra veckans Andra kammaren berättade vi om de tjänstemän som lämnat regeringsarbetet, samt vilka som tagit vid. Men vi missade några namn.

Först och främst är det på sin plats att berätta att S-statssekreteraren Mats Anderssons kombattant i samordningskansliet på statsrådsberedningen (SB), den eviga Gunvor G Ericson, har gett plats åt en annan MP-förmåga: Maria Ferm.

Gunvor G är nu statssekreterare hos Isabella Lövin medan den liberallutande gröngölingen Ferm (sett till såväl partifärg som erfarenhet på posten) får axla uppdraget att slåss mot sossarna på hemmaplan. Det är ett viktigt jobb i regeringens minstingparti, som efter alla tuffa eftergifter under förra mandatperioden är i skriande behov av förhandlingsvinster.

– Vetefan om gymnasielagen blivit till om inte det vore för att MP var så pressade, vi var helt enkelt tvungna att hjälpa dem hänga kvar, säger en socialdemokrat med erfarenhet från när MP och S hunsades i regeringen.

Ett namn som inte längre finns i regeringens rullor är Kristina Persdotter. Hon inledde sin politiska karriär på Uppsala studentkår, gick via TCO in som sakkunnig i skolfrågor till först Mikael Damberg och sedan Ibrahim Baylan. Hon har varit ordförande för feministnätverket Rebella, precis som en annan Löfven-förtrogen (åtminstone tidigare), Emma Lennartsson.

Sedan Persdotter tog plats i tjänstemannakadern under statsministern har bara lovord hörts. Men var är hon nu? På listan över statssekreterare finns hon nämligen inte längre med.

Enligt tisslet och tasslet bland regeringsfolk har hon delvis varit föräldraledig men också arbetat med den stundande S-kongressen, vilket skulle förklara att hon inte finns med bland statssekreterarna. Föreställ er bara oppositionens reaktion om de fått nys om att en sexsiffrig regeringslön utgått till någon som i verkligheten arbetat partiinternt. Inte så poppis.

Men betyder det att hon kommer tillbaka efter kongressen, och att statsrådsberedningens nuvarande stabschef, Madeleine Harby Samuelsson, åker ner ett pinnhål?

Svaret tycks vara skrivet i (S)tjärnorna.

* * *

 

Skärmdump: SVT Play

I förra veckans Andra kammaren efterlyste vi vem som (förutom Göran Johansson) var den andra bisittaren till Thorbjörn Fälldin i slutdebatten i valet 1985. Givetvis visste Andra kammarens läsare besked:

»Andra kammaren efterlyser vem mer än Göran Johansson som var Fälldins bisittare 1985. Det var (på bilden) Carl Erik Nilsson, tidigare kommunalråd i Sundbyberg, pressekreterare hos försvarsminister Torsten Gustavsson och senare politisk redaktör på Norrtälje Tidning«.

Det skriver Yngve Sunesson, en gång i tiden ordförande i Centerns Ungdomsförbund (1981-1984), nu politisk redaktör Norra Skåne.

* * *

Notera för övrigt att Yngve faktiskt skriver Centerns ungdomsförbund. Själva är de numera mycket noga med att alltid säga Centerpartiets ingdomsförbund. Har partilojaliteten växt med åren kanske? I dag reagerar partiet starkt så fort någon säger Centern. Nästa lika starkt som om någon säger »suff« i stället för, med betoning på första bokstaven »C––U-F«. De har sina oskrivna regler, centerfolket (aj då, där kom det igen).

* * *

Om vi ändå håller fast vid slutdebatten 1985 har vi faktiskt gått bet på ännu en bisittare. På »läktaren« ovanför VPK:s Lars Werner satt partisekreteraren Bo Hammar (som senare hoppade av partiet) och en person till. Men vem är han? Den passande nog rödlätta mannen som sitter till höger bakom Werner? Någon som vet?

Skärmdump: SVT Play

* * *

Korvfest!

Foto: Regeringskansliet (bl a)

För övrigt noterar vi att näringsminister Ibrahim Baylan under lördagen ska besöka Korvfestivalen i Stockholm. Festivalen arrangeras för femte året i rad och har ett 40-tal svenska och utländska utställare. Vi ser fram emot att den svenska korvexporten kommer att stärkas.

Bland annat ska näringsministern få tillfälle att bekanta sig med Boudin, Bratwurst, Chorizo, Kolbász, Kabanoss, Merguez, Salami, Salsicca och Wienerkorv. Fast Boudin? Heter han inte Baudin?

* * *

Personliga Pedersen

Foto: Wikipedia

Danmark går till val. Senast juni ska folketingsval hållas. Inför valet har nya partier dykt upp. Ett av dem har helt enkelt tagit sitt namn från grundaren och partiledare. Partiet Klaus Riskær Pedersen. Pedersen har tidigare varit Europaparlamentariker för Venstre, men sparkades ut därifrån 1993. År 2000 försökte han bilda ett nytt parti, De liberala, men misslyckades. 2015 anslöt han sig till Alternativet, men uteslöts efter bara en vecka. Förra året gjorde han ett försök att närma sig Kristdemokraterna, men de var inte intresserade. Så nu gör han ett försök på egen hand. Opinionsmätningarna visar hittills på under två procent, som är spärren för att komma in i folketinget. I senaste mätningen bara 0,6 procent.

2015 tillkom också Nye Borgerlige, och för dem går det bättre. Med 2,1 procent i senaste mätningen skulle de komma in. Och Danmark få ett parlament med hela tio partier.

* * *

Ung S-boss »gör en Eskil«

Lasse Quvang Rasmussen, avsatt DSU-ordförande. Skärmdump: YouTube

Ordförande i danska Socialdemokratiets (jo, de heter faktiskt så) ungdomsförbund DSU Lasse Quvang Rasmussen har tvingats lämna sin post efter en rad anklagelser om »gränsöverskridande beteende« mot en rad kvinnor inom DSU.

* * *

Foto: Andra Kammaren

Om Eskil Erlandsson själv kan man ju undra vad han nu har i sikte, om han ens ser något bakom spröten. Men plötsligt framstår också Centerpartiets vallåt från 2014 - »Nära dig« - i en annan dager.

 

Skärmdump: Youtube

Se klippet här.

* * *

Ygemans riksdagspost

Rörpost – finns det någon som använder det nu för tiden? Jo, sjukhusen på sina håll, men också riksdagen. En spejare upptäckte denna anordning i ett undanskymt rum i riksdagen. Kanske kan användas för säkerhetsklassad information till energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

* * *

Baylan ska på korvfestival men Sveriges nye ambassadör i Kanada, Urban Ahlin, tog sig till en gruvmässa. Men väl där fångades han naturligtvis som sig bör i hockeytokiga Kanada i en bordshockeymatch.

Av kommentarerna framgår att han specialtränat inför uppgiften.

* * *

Lika som bär:

[caption id="attachment_537326" align="alignnone" width="562"] Alf Svensson, f d KD-ledare och Tuve Skånberg, riksdagsledamot KD. En stark partiledare påverkar sitt parti på många sätt. Uppenbarligen även till utseendet. Bild: TT och riksdagen[/caption]

 

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]