Här är nykomlingarna i maktens centrum

Text: Andra Kammaren

Löfvens trogne rådgivare, Wille Birksten, lämnar. Foto: Entreprenörsforum

Den stora ommöbleringen i Rosenbad skedde i och med regeringsbildningen – ministrar kom, andra gick. Fotografernas kameror sa klick, sedan tappade tidningarna intresset. Men inte den här kammaren. För är det något vi med det här formatet vill poängtera så är det att det att tisslandet och tasslandet bakom kulisserna spelar roll (åtminstone får det oss att kravla oss ur sängen om morgnarna).

Så. Vad har egentligen hänt på tjänstemannasidan?

Om vi börjar närmast statsministern så en hel del faktiskt. Trogna läsare vet hur vi återkommer till den så kallade Hubertushögern, alltså Rosenbadsgänget (statsministern inräknad) med bakgrund i fackförbundet IF Metall. Närmast Stefan Löfven ur gruppen sägs hans rådgivare Wille Birksten (politiskt sakkunnig) ha varit – en ständigt återkommande gäst på favoritkrogen Hubertus.

Aldrig synlig, men alltid närvarande, har han tillsammans med den förre Aftonbladet-murveln Erik Nises (pressekreterare) varit det närmaste man kommit en grå eminens i svensk politik.

– Nises och Wille hade absolut tyngre roller än sina tjänstebeskrivningar, säger en källa med insyn i regeringsarbetet.

Men nu finns ingen av dem kvar vid statsministerns sida: Nises flyttade hem till Borlänge och blev chefredaktör för S-tidskriften Tiden, bara för att kort därefter lämna uppdraget. Wille försvann i samband med att den nya regeringen bildades. Enligt våra uppgiftslämnare hade Birksten förväntat sig att kliva upp till att bli statssekreterare. Vilket han också förtjänat efter alla år vid S-ledarens sida, anser källor från insidan.

Bittert, kan vi tänka oss. Även om Birksten själv skrev så här på Facebook om sin sorti:

”Tre intensiva valrörelser – och tre valsegrar. Många långa dagar, sena kvällar, nätter och helger. Nu när Stefan Löfven är återvald till statsminister har jag bestämt att det är rätt tid att söka nya utmaningar. Jag vill rikta ett stort tack till Stefan och Ulla och alla fantastiska medarbetare - politiska tjänstemän, folkvalda och statstjänstemän.

Vi ses framöver i arbetet för ett ännu bättre Sverige. Tack!”

Karolina Ekholm efter Ingves? Foto: Regeringskansliet

Ett snäpp nedåt i hierarkin upptäcker vi ett avhopp även hos Magdalena Andersson, och det är ingen mindre än en av hennes närmast förtrogna: förra vice riksbankschefen Karolina Ekholm, tidigare statssekreterare till finansministern. Hon sägs vara på väg tillbaka sin professorstjänst i ekonomi. För om hon en dag ska ta steget upp till Stefan Ingves position behövs en paus från finansen, heter det.

– Det är bra om hon inte blir allt för S-stämplad, säger en socialdemokrat.

Vad som väntar för Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström, vet vi inte. Men han nu slutar efter en lång S-karriär och på central position på UD sedan förra valet.

Även Anderssons tidigare planeringschef, Peter Gerlach har slutat och ersatts av Stefan Engström, som varit med sedan.. ja, för alltid, känns det som. Engström var bland annat medarbetare till förra S-ledaren Mona Sahlin.

Andra toppnamn strax under statssekreterarposten är Rasmus Cruce Naeyé, ny stabschef på arbetsmarknadsdepartementet. Han har läst vid Harvarduniversitetet och har en bakgrund på den prestigefyllda advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Ny stabschef på statsrådsberedningen är Helena Markstedt. Hon är examinerad från Sossarnas hemliga statssekreterarutbildning, har läst vid London School of Economics och har en bakgrund som generalsekreterare för Fairtrade Sweden.

Ny stabschef på Justitiedepartementet är Elin Almqvist. Hon har arbetat med kommunikation på Rikspolisstyrelsen och var utredningssekreterare samt politiskt sakkunnig på Justitiedepartementet.

På Socialdepartementet är Tobias Lundin Gerdås ny stabschef. Han har också gått statssekreterarutbildningen och har jobbat med kommunikation i allt från SSU till LO och Sossarna i Stockholms stad. Senast var han politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen och inblandad i regeringens valarbete.

Per Ängquist. Foto: Regeringskansliet

En som inte finns med i nya uppsättningen är tidigare statssekreteraren Per Ängquist (MP), under många år central för partiets arbete både i riksdagen och senare i regering. Kom till partiet från jobb som effektiv lobbyist för Naturskyddsföreningen, och en av få med tung förhandlingserfarenhet (med/mot S) i MP-gänget. På Linkedin beskriver han sig nu som ”Engagerad chef med erfarenhet från riksdag och regering söker nya utmaningar”.

* * * 

Slutkvartat på Marieberg

 

Vilken bomb: DN:s Viktor Barth Kron går till nättidningen Kvartal.

Det var många i såväl politiken som mediebranschen som satte morgonkaffet i vrångstrupen när DN:s syrligaste penna meddelade att han lämnar draken på Marieberg för att i mars ta del av den Thomas Gür-grundade nätskriften. Exakt vad Viktor ska göra på sitt nya jobb avslöjade han inte. Men det är inte helt svårt att lista ut. När techsajten Breakit i november 2017 skrev om ”Kvartals hemliga investerare” sa en uppgiftslämnare att ”planen är att ta in ännu mer kapital för en satsning på rörlig bild inom kort”

Själv twittrade Viktor Barth Kron i tisdags som svar på den återkommande frågan vad det nu blir av hans webbtv-program ”Viktors val”:

”Det blir en paus, formerna kommer uppdateras, men ansvaret för sanning, ljus och demokrati måste och ska givetvis tas även framöver.”

Vi anar att den där satsningen som för två år sedan skulle komma ”inom kort” försenats en aning.

Apropå Kvartal så kikade vi närmare i de där hemliga investerarna och hittade en kul politikkoppling. En av investerarna sägs vara Jonas Engwall.

Han och Handelskompisen Adam Gillberg grundade snusföretaget Skruf strax efter decennieskiftet. I två omgångar, 2005 och 2008, sålde de företaget till multinationella tobaksbolaget Imperial Tobacco för sammanlagt 560 miljoner kronor. Med på ett hörn i Skruf var också dåvarande reklamgurun Michael Storåkers, som bland annat gjorde M:s reklam i valet 2006, som de lärt känna på Handels. Gyllene dosor med andra ord.

Men Jonas Engwall hade dessförinnan en politisk bakgrund hos verklighetens folk. Jo, så kallade sig Ny demokrati när de startades och kom in i riksdagen under 1991. I Ny demokratis valfilm 1992 ”Sunt förnuft” var det Engwall som skötte presentationen av det nya partiet. Då var det ”drag under galoscherna”!

* * *

Iskalla killen fylld av mänsklig värme

”Stort tack för fina år på DN, lycka till framåt!”

”Stort tack själv, och detsamma!”

Så löd de, får man säga, rätt kyliga lyckoönskningarna mellan Viktor Barth Kron och hans tidigare chef Peter Wolodarski kort efter att nyheten om sortin brejkats.

Vi började snoka i gamla tweets från chefredaktören för att hitta möjliga meningsskiljaktigheter, som kan ha föranlett kylan (och möjligen uppbrottet). Och hittade det här, som Wolodarski nålat fast högst upp i sitt flöde:

Att VBK varit på DN i all evighet, det visste vi, men att han var så gammal! Och att Wolodarski var så taskig att han outar sin medarbetares avskedsansökan så här!

Iskylan framstår plötsligt som en ljum bris..

* * *

Grädde på S-moset

I förra veckan var det de politiska konsulternas egen Oscarsgala när The Reed Awards Conference hölls i Austin, Texas. Socialdemokraternas “korvkisokfilm” tog hem både Best European TV Advertisement och Best International TV Advertisement för filmen.

Vi fångades av två andra prisade filmer.

Denny Wolffs “Send a farmer to Washington” är nästan en ripoff på klassiska “Mr Smith goes to Washington”:

Se den här.

Och Mike Brauns The Difference går all-in på underdog-temat:

Se den här.

Alla vinnarna på:

https://www.campaignsandelections.com/campaign-insider/2019-reed-award-winners

* * *

Lika som bär:

Starke man i Svinarp                                     Starke man i LO

Skådespelaren Anders Jansson                   LO-ordföranden Karl- Petter Thorwaldsson

Foto: SVT Play och TT

 

* * *

Vem är centerrådgivaren?

I ett av programmen i SVT:s digra öppet arkiv finns partiledardebatten från 1985. En inblick i politikens 80-tal när Olof Palme och Lars Werner debatterade mot Bengt Westerberg, Thorbjörn Fälldin och Ulf Adelsohn.

En annan tid, ett annat tempo, och betydligt mer styrt av partiledarna själva. Men i Andra kammaren utbröt genast en tävling om att känna igen bisittarna. Bo Hammar hos Werner klarade vi, sedan en okänd V-bisittare. Bengt KÅ Johansson och Ulf Dahlsten åt Palme och Kjell-Olof Feldt, Anne Wibble och Ingemar Eliasson hos Westerberg, och Odd Eiken och Carl Bildt hos Adelsohn.

Som bisittare till Fälldin prickar vi in Göran Johansson till höger. Statsekreterare hos Fälldin på sin tid, och senare styrelseordförande i Centertidningar. Som sådan genomförde han århundradets tidningsaffär när tidningarna såldes till G-P/Stampen. Och med all rätt belönad med Bramstorpsplaketten.

Men han till vänster då, vem är det? Vi tror att Andra kammarens kloka läsekrets vet besked.

Här kan hela debatten ses.

* * *

Till vår oförställda glädje upptäcker vi att Gris- och skridskoföreningen numera finns representerad även i Sveriges riksdag. Gris- och skridskoföreningen? Jo, det är sällskapet som träffas och hyllar Kalle Sändares efterlämnade verk, och ibland rent av slår till med en Dikesmässa. Kalle var dansbandstrummisen som upptäckte att han hade en talang för busringningar, och som spelade in åtskilliga skivor med sina ringningar. Kalle Sändares inspelning och hans speciella uttryck spreds snabbt när ABBA-gänget använde dem flitigt under sina turnéer. Bland dem Sändare-mästerverket i form av hans svar på annonsen "Batterist sökes till dans- och poporkester": "Jag är duktig, sa de i betyget från Statens Batteriskola. Jag fick AB+ för ett break". Att möta eller ha kontakt med någon ur Gris- och skridskoföreningen är som att finna ett helt nytt språkbruk. Så träffar du på Hans Rothenberg kan en passande öppningsreplik vara: "Har du strutfut?". M-riksdagsledamoten kommer genast vara med på noterna.

* * *

Vi noterar också att en av de mer färgstarka partiledarna nu äntligen kan delta i debatterna i parlamentet. Det handlar om Jagmeet Singh, ledare för det socialdemokratiska partiet i Kanada, NDP. I ett fyllnadsval i februari tog han mandatet för Burnaby South i British Columbia. Med inspiration från sitt södra grannland kan de nu återbruka en slogan: Feel the Burn!

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]