Den dolda makthaverskan Ulla Löfven kliver fram ur skuggan

Text: Andra Kammaren

Bild: TT

I förra veckan utsågs Lotta Finstorp, moderaternas kulturpolitiske talesperson, till ny landshövding i Norrbotten. Hon tillträder 1 februari.

Nu hör Andra Kammaren att detta var en utnämning som var uppe på allra hösta nivå.

Statsministern alltså? Nej, ännu bättre upp. Statsministerfrun, Ulla Löfven. Alla som såg paret hos Carina Bergfeldt fattar ju att Ulla har större makt än man kan tro. ”Hon bestämmer allt om utnämningar…”, säger en S-källa.

[caption id="attachment_489146" align="alignnone" width="745"] Hemlig makthavare?[/caption]

Och hur hänger detta ihop med moderaten Lotta Finstorp. Jo, hon bor i grannskapet nära statsministerbostaden Harpsund. Och hon och Ulla Löfven har lärt känna varandra och sägs träffas över en kopp och ett fat småkakor för att småprata och ha det trevligt. Nu får de dock lite längre mellan fikastunderna, rent geografiskt.

Det aktualiserar också frågan om vi efter SVT-framträdandet ser en Ullaeffekt. Samtidigt som Stefans förtroendesiffror går ned kanske han har en klättrare intill sig? Blir det som när Barack Obama närmade sig slutet på sin presidentperiod att spekulationerna startar om Michelles (och Ullas) framtida kandidatur?

Utnämningsmakten har för övrigt alltid trivts på Harpsund. Där kunde Göran Persson koppla av med sin svarta bok och fundera över kommande namn att kasta in eller ut i den politiska karusellen.

* * *

Sveriges mest osannolika kommunalråd lägger av

Göran Bergström har varit tv-profil i både TV4 och Kanal 5, han har öppnat en söndagsstängd butik för att Nelson Mandela skulle få tag på en pälsmössa, han var kungens livvakt under många år och fångade en av världens mesta krigsförbytare.

Han drog sig tillbaka till uppväxtorten Strömsund i Jämtland för att ta det lite lugnare som lokalpolischef. Då inträffade ett mord med världspolitisk bakgrund på orten.

Sedan blev han kommunalråd, men nu med uppnådd pensionsålder tycker han det är dags att lägga av.

– Man kan väl säga att politiker är kanske lite grann som en Ikeamöbel. Det ser bra ut till att börja med, men sen ser man kanske att det fattas lite skruvar här och där, säger han i en intervju med SVT Jämtland med anledning av pensionsavgången.

Här är Göran Bergström som sidekick till Martin Timell i På rymmen.

Här är han gäst hos Robert Aschberg i en stundtals het debatt med djurrättsaktivister.

Efter ett sådant liv som hans är han onekligen unnad att nu ta det lite lugnt.

Här är en längre intervju med Göran Bergström från Dagens Samhälle 2016. Om vad han tyckte om dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson: ”Han är en Bagdad-Bob, han säljer fågelfrön till gökur”, om vem som egentligen mördade Olof Palme, om hur han krossade skallen när han skulle stagediva, om vilket djurhuvud några unga förövare placerade i hans säng på Drottningholm och vilka som kan ha varit förövarna, om hur han satt gisslan i Moçambique, om hur han grep Röda Khmerledaren iklädd hawaiiskjorta och lite annat…

* * *

Vem blir först med Zoomstyling?

Homestyling har länge varit ett begrepp i mäklarvärlden. Gamla möbler släpas ut och enligt stylisten passande möbler in.

Med nu ständigt återkommande Zoom-möten (men det finns andra digitala mötestjänster, för att prata SVT-språk) sitter deltagarna ofta i arbetsrummet/utrymmet med bokhyllor i bakgrunden. Då avslöjar de också en hel del om sig själva.

Vi ser en givet utrymme för zoomstyling, där de som ska delta i digitala möten kan beställa in en passande uppsättning böcker eller prylar i bakgrunden.

• Ett krismöte i Liberalerna kräver till exempel att åtminstone Bertil Ohlins memoarer står i hyllan, kanske Kris och framgång av Lars Leijonborg och valfritt antal av de otaliga som Liberalernas mesta författare Anders Johnson skrivit.

• Vilket möte som helst med S-företrädare kan bäst illustreras av Niklas Karlssons, S-ordförande i Skåne, bokhylla här ovan. Palme, Erlander i otaliga varianter. Dunkar han till datorn dyker säkert Min väg, mina val (Göran Persson) och Resan från Mars (Thage G Peterson) upp också. Kanske rent av Nils Karleby.

• De finkulturella kan beställa en hylla fylld av det som DN Boklördag lyft fram det senaste halvåret.

När pandemin håller i sig ser vi en framtidsbransch födas i zoomstyling för initiativrika entreprenörer. En fördel är att det mesta dessutom kan köpas billigt på secondhand eller loppisar.

Annars kan man göra som Emil Källström gjorde vid Fokus utdelning av Årets svensk, där han blev Årets parlamentariker och helt enkelt flyttade ut datorn i köket. Fast när Andra Kammaren mötte honom på hemmaplan på gården i Ångermanland satt vi i trivsamma bagarstugan.

* * *

[caption id="attachment_651091" align="alignnone" width="584"] En ung Leif Jakobsson här på 80-talet redo att ge sig i kast med framtida utmaningar.[/caption]

Kort rockad med regerings- och utredningsjobb

Fredrik Olovsson, från av alla ställen Katrineholm, var tidigare ordförande i skatteutskottet men också ordförande i den trygghetsberedning som tillsattes i mars 2020. Men när Leif Jakobsson (även han tidigare ordförande i skatteutskottet) i höstas gick i pension tittade S än en gång på vem som var ordförande i skatteutskottet, och Olovsson blev Jakobssons efterträdare också som statssekreterare. Fast då behövde ju en ny ordförande i trygghetsberedningen, och så upprepas kretsgången eftersom det i veckan blev Leif Jakobsson som tar över.

Trygghetsberedningen ska ”bistå regeringen med underlag till utformningen av en kunskapsbaserad och brett förankrad kriminalpolitik som ska bidra till att uppfylla de kriminalpolitiska målen att minska brottsligheten och öka människors trygghet”.

Leif Jakobsson skrev vi om som tornbyggare på hemmaplan i Malmö här. Och Fredrik Olovsson är en utväxt på det så kallade Färmträdet, det största politiska släktträd vi funnit i vår unika kartläggning här.

* * *

Runars råa regler

Runar Søgaard förefaller allt mer bli något av ett norsksvenskt svar på amerikanske Qanon-schamen Jake Angeli Chansley, åtminstone på sociala medier. Runar som är känd för att vara känd och ha varit gift med Carola, har annars inte haft någon stor framgång med böcker som ”Gud gav oss tio bud: Jag har brutit mot nio av dem”.

Men visst väcker han reaktioner, som den här:

Här är Runars svar:

”Finns inga bibelord för Exempelvis regler inom idrotten och massa andra självklara aktiviteter. Men ska man nå världseliten så måste vissa mentala inställningar finnas och skapas. Min uppgift består bl.a. av att skapa vinnare bland elitidrottare. Häng dig inte upp i för dig o andra oväsentligheter”.

Bäva månde idrotts-Sverige…

* * *

Samtidigt i Jerusalem

Samtidigt som Nyamko Sabuni satt i krismöte med Liberalerna har hennes största motståndare om partiledarposten ett moment på Insta. En glad och avslappnad Erik Ullenhag går efter månader av tystnad in och visar att han är alive and kickin. Att det skedde samtidigt är väl bara en tillfällighet. Eller…

* * *

Ulf Kristersson har fått mycket kritik för vad han sa om SD i intervjun i SVT:s 30 minuter. Men kritiken kommer också från de egna.

Johanna Högström Schreiber jobbade åt moderaterna i tre år som projektledare med digital kommunikation och kampanj, och som pressekreterare med ansvar för bland annat sjukvårdsfrågor.

* * *

Aftonbladet ledarskribent Lina Stenberg efterlyste däremot ett svar från TV4:s Ulf Kristoffersson. Men var inte ledsen Lina, Jonas Sjöstedt har gjort samma misstag.

* * *

You better call Moe

Journalister brukar få erbjudanden om att intervjua folk eller få dem att kommentera olika saker. Men ingen har nog någonsin varit lika intensiv i de försöken som Moe Vela. Andra Kammaren fick före och efter amerikanska presidentvalet en drös mejl med erbjudanden om kommentarer från Moe Vela.

Först – vem är Moe Vela? Så här inleds Wikipedias beskrivning:

"Moises V. "Moe" Vela, Jr. is an American attorney and political advisor. Vela is the CEO and President of The Vela Group, LLC, a global business development consulting firm based in Washington DC. He is also Of Counsel at the law firm of Stein Mitchell Beato & Missner.

Vela is the first Hispanic to serve in two senior executive roles in the White House,  first during the Clinton administration as Chief Financial Officer and Senior Advisor for Latino Affairs in the Office of Vice President Al Gore, and later during the Obama administration as Director of Administration for Vice President Joe Biden"

De senare – hans roll hos Biden – har fått honom att ideligen försöka träda in och kommentera i olika media. Så fort något dykt upp har Moe funnits där beredd att kommentera. Han är inte ensam om detta bland tidigare Bidenmedarbetare, men definitivt den mest envetne. En medarbetare på amerikanska Politico hade den 22 januari fått inte mindre än 68 erbjudanden att intervjua Moe. Till sin hjälp har han ett pr-företag, Elkordy Strategies.

Funkar det? Jodå, han har blivit citerad i The Guardian, The Hill, CBS News, Fox News, The Boston Globe och Politico. När de sedan ringer upp honom och skriver om hans iver att kommentera är han plötsligt inte lika angelägen att kommentera:

– Nej, nej, nej. Gör inte så här. Gör inte så här, säger han.

Men Politico konstaterar att efter Joe Bidens 48 år i Whashington kommer det finnas många Moe Vela därute, anknytning till presidenten är en ny hårdvaluta i staden. Och på frågan om han själv kunde tagit plats i Bidenadministrationen svarar han:

– Det var tid för mig att stiga åt sidan så att en ny generation kan få de här efarenheterna, svarar han.

Men de som vänder sig till Moe för att höra kritik blir besvikna.

– Jag älskar paret Biden så djupt. Jag är ingen religiös person, men jag tror att detta var hans öde, säger han.

* * *

Som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski måste ha funderat: "ska jag skriva på svenska eller engelska? Skriver jag på svenska blir jag ju inte förstådd av den internationella följarskaran"

* * *

Två intervjuer när det skulle varit en

När tunga makthavare ska intervjuas har de ofta med sig någon från pressavdelning som sitter med och spelar in intervjun. Fast när danska nyhetsbyrån Ritzau nyligen skulle intervjua och göra porträtt på nya försvarschefen Flemming Lentfer fick de en oväntad besökare: danska försvarsministern Trine Bramsen ville absolut delta.

När frågorna ställdes till Flemming Lentfer var det påfallande ofta hon som svarade.

Trots det var hon uppenbart missnöjd med något och stormade ut från intervjun. Två för priset av en är inte alltid ett så gångbart erbjudande.

När journalisten, Thomas Hee, tre dagar senare skulle intervjua försvarsministern fick han nobben eftersom minister känt sig förödmjukad vid det tidigare tillfället.

– Det är framförallt en stor pr-katastrof för ministern. Det sätt saken hanterats på är värsta tänkbara, säger Henrik Dahl, försvarspolitiker i borgerliga Liberal Alliance till Berlingske.

* * *

Udda varumärkestänkande

 

Karelska flygflottiljen i Finland har inte anammat det som svenska försvaret ägnar sig åt i form av varumärkesprofilering och reklamsatsningar. Ett tag fanns störst mediala uppmärksamheten kring försvaret i reklambranschens tidning Resumé.

Men flygarna i Karelen har inte anlitat någon konsult för att piffa upp sin logga precis.

I boken ”Hur gör man reklam” från 1931 hittade vi denna bild om moderna varumärken. Att Asea och sedan ABB anpassat varumärkesprofilen sedan dess står klart. Men inte karelska flygflottiljen….

* * *

Vem ska köpa Pär Nuders bok?

Journalisten Anette Kullenberg gick bort i veckan. Visst stack hon ut, som när hon i det här radioinslaget 2008 försöker övertyga Pär Nuder om att han inte borde skrivit boken ”Stolt men inte nöjd”.

Fast i ärlighetens namn ska sägas att vi läst den och tyckte den var rätt intressant. Och höjde sig över vad en del andra ex-politiker skrivit…

* * *

Sedan tidigare migrationsministern i Danmark, Inger Støjberg, fick sparken som vice ordförande i Venstre och ska ställas inför riksrätt, är plötsligt andra partier väldigt inbjudande mot henne. Som Dansk Folkparti:

Eller Nye Borgeliges Pernille Vermund som får till det med en lika som bär-meme med både sig själv och Støjberg:

* * *

Öh, avslöjade (super)DN just sitt lösenord till Twitter?

* * *

Sant, så sant...

* * *

Himmel och jord må brinna, men för en gångs skull är Tidens Payam Moula och Daniel Suhonen eniga

* * *

Vi såg också Daniels Suhonen äta lunch på Carl Bildts favoritkrog Cassi på Narvavägen på Östermalm. Lunchsällskapet? Vi tror det är idéhistorikern Sverker Sörlin...

* * *

Lika som bär (nu som Vita huset-special)

[caption id="attachment_651121" align="alignnone" width="550"] Amanda Skolnicki, politisk redaktör på DN, och Sarah Huckabee Sanders, tidigare pressekreterare Vita huset och kandidat som guvernör i Arkansas.[/caption]

 

[caption id="attachment_651096" align="alignnone" width="550"] Jen Psaki, Bidens presschef, och Annie Lööf[/caption]

 

[caption id="attachment_651097" align="alignnone" width="551"] Anita Dunn, senior rådgivare åt Joe Biden, och Annelie Hulthén, landshövding i Skåne[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]