Bäst att bo

Här är det bäst att bo 2006

Det är bäst att bo i Lomma, vid Öresund, och det är sämst att bo i Ljusnarsberg i Bergslagen. Fokus har skärskådat Sveriges alla 290 kommuner enligt 30 olika faktorer, från företagande till antal självmord, från flest serveringstillstånd och antal lärare per elev till lägst kommunalskatt.

Game, set och match. På LBTK, Lomma Bjärred Tennisklubb, vimlar det av barn med mer eller mindre van serve. Det är en av sommarlovets första veckor och tennisskolan för lediga skolbarn pågår för tredje dagen. Ett stenkast från stranden vid havet, där Köpenhamn syns i diset på andra sidan, ligger tennisklubben med ett dussin grusplaner.

Att döma av barnens utrustning, som i många fall blänker misstänkt ny, har dessa barn föräldrar som har råd att tänka »bara det bästa är gott nog«.

På en bänk intill en av grusbanorna sitter Elsa Henningsson, sju och ett halvt år. Det är första gången hon provar på tennis.

– Ganska roligt, sammanfattar Elsa sin dag.

– Vi får se om tennisen lockar. Med så här bra förutsättningar blir jag nästan sugen på att börja spela själv, säger Elsas pappa, Olle Henningsson. Han nickar mot banorna och skogen.

Familjen Henningsson flyttade från Malmö till Bjärred i Lomma kommun för ett år sedan.

– Vi hade hört om Lommas skolor och goda studieresultat. Det bidrog till beslutet, säger Olle Henningsson. Han har en utbildningstjänst hos Folktandvården i Malmö för att bli specialisttandläkare. Hans fru Maria, också tandläkare, jobbar 75 procent. Precis som för alla andra barnfamiljer är det svårt att få vardagen att gå ihop med jobb, dagis, skola och aktiviteter. Med naturen och stranden i närheten är det lättare att komma ut med barnen.

Familjen Henningson har enligt Fokus ranking flyttat till Sveriges bästa boendekommun. Rankingen är gjord med hjälp av 30 faktorer som mäter allt från ekonomiskt välstånd, sociala förhållande, miljö och kulturutbud till invånarnas engagemang. Den sammanställda rankingen har vi fått genom att göra snittet av placeringarna av alla 30 listorna.

Lomma toppar ingen av listorna men ligger nära toppen på nästan alla.

Kommunen har 19 000 invånare och ligger nära både Malmö, Lund och Köpenhamn. Det innebär att lommaborna har tillgång till en storstadsregions arbetsmarknad, lärosäten och kultur. Men taxeringsvärdena för den villaboende befolkningen är inte lika astronomiska som i Stockholmsområdet, som i Lidingö och Danderyd, som har landets högsta huspriser och taxeringsvärden. Samtidigt befinner sig Lommas skattebetalare tillräckligt långt ifrån storstaden för att slippa betala för städernas sociala problem. Det är ett genomgående drag för de kommuner som hamnar i toppen.

Olle Henningsson:

– Vi bodde i ett radhus i Malmö tidigare. Även om vi bodde i ett bra område där känns det tryggare här, bara en sådan sak att kunna låta barnen gå eller cykla hem till en kompis, säger Olle Henningsson. Han vill ge sin dotter en lika trygg uppväxt som han själv hade och Bjärehovsskolan har infriat familjens förväntningar så långt. Ambitionsnivån är hög liksom lärartätheten, och boendet passar familjen.

I vår sammanställning hamnar alla tre storstadskommunerna ganska långt ner på listan, vilket delvis förklaras av storstadens mer sammansatta bebyggelse. I storstäderna finns de finaste boendemiljöerna och de sämsta, inte sällan sida vid sida. Sociala problem och arbetslöshet är överrepresenterade i storstäderna. Andelen elever med behov av särskilt stöd är större där, och andelen som når godkända studieresultat färre.

– Vi behöver inte marknadsföra kommunen. Många vill flytta hit, inte minst familjer med högutbildade föräldrar som har hört talas om våra skolor. Det blir en positiv spiral, säger Lommas kommunalråd Thomas Håkansson.

På väg till tennisklubbens parkeringsplats i Lomma stöter vårt reportageteam på en annan tennismamma, danska Charlotte Sneckenborg. Att många barnfamiljer dras till en av landets bästa skolkommuner är nog sant, men att skolans organisation skulle vara något utöver det vanliga tror hon inte.

– Det där med att politiker skryter med bra studieresultat ska ni ta för vad det är. De som styr skolan borde tacka föräldrarna för de fina resultaten.

– När allt är så bra och det inte finns några sociala problem är det enkelt att gå i skolan och enkelt för lärarna som jobbar där. Det är också enkelt att rekrytera nya lärare, säger Charlotte Sneckenborg. Som flygvärdinna på SAS har hon sett många platser på jorden.

– Jag påpekar ideligen för mina barn att vi har haft tur och att världen inte alltid ser ut som i Bjärred, säger Charlotte Sneckenborg. Hon kallar Lomma för en »skyddad verkstad«.

I Lommas centrum, bara ett par kilometer från tennisbanan, vandrar polisen Lars Lindberg längs gatan. Han bekräftar att det har hänt att polisen har fått ingripa vid en och annan ungdomsfylla i kommunen, men att Lomma kommun är den lugnaste i Öresund närpolisområde. Det som enligt polis Lars Lindberg stör mest är nog de många måsarna. De både skränar och skitar ned.

Lika länge som Lomma har haft en moderat kommunledning, 23 år, lika länge har Lars Lindberg jobbat som polis. För oss beskriver han hur jobbet blivit tuffare för kollegerna i Malmö. Det händer titt som tätt att de ringer in hjälp från kommunerna runt omkring. Det har både blivit mer och grövre våld, överrepresenterat i bostadsområden med många hyresrätter. I vår ranking toppas brottsstatistiken per antal invånare av Stockholm följt av Malmö. Göteborg hamnar på femte plats. Men i Lomma finns inte som i storstaden hyresrättsområden med sociala problem, här finns få hyresrätter överhuvudtaget.

Småstadens känsla av trygghet är utbredd både bland unga och gamla. Här vågar sig de äldre ut på gatan, till och med på kvällen.

– Nej, jag kan inte påstå att jag brukar känna mig rädd. Om någon går tätt bakom kanske jag håller extra hårt i väskan, men det är allt, säger Barbro Överström, som kommer gående med käpp och en kasse med böcker från kommunens bibliotek.

Hon ler så att rynkorna i ett livserfaret ansikte går i kors. Med sina 82 år är hon en av de allra sista som examinerades som folkskollärare. Efter 44 år i samma hus har hon just flyttat till en nyproducerad trea i Lomma.

I Lomma centrum ligger arbetsförmedlingen bredvid biblioteket. En snabb titt i platsautomaten visar att det finns 19 lediga jobb i Lomma, mest inom vård, skola och omsorg. Arbetsmarknaden är måttlig. Det verkar som om det kan kvitta eftersom det finns så gott om jobb att få på annat men nära håll. Av 19 000 invånare pendlar 6 600 till andra kommuner.

Många typiska pendlingskommuner som Lomma ligger i topp på vår rankning. Till följd av bättre kommunikationer är människor beredda att åka längre för ett bra arbete. Det gynnar kommuner i Stockholmsregionen som Enköping, Eskilstuna och Nyköping där skatteintäkterna ökar. I avfolkningsbygder är det tvärtom inte lätt för kommunen att klara servicenivå och driva kommunen effektivt. I Årjäng och i Borgholm på Öland är skatteintäkten per invånare lägst.
Havsbrisen i Lomma blandar sig för en sekund med den diskreta doften av dyrt rakvatten. Det är Lommas kommunalråd, Thomas Håkansson, brunbränd och i vit sommarskjorta, som står på Lomma Beach och talar om hur Lomma Hamn intill ska förvandlas från att ha varit en skamfläck till att bli ett dragplåster.

Här låg en gång eternitfabriken, den som lades ner 1977 sedan det visat sig att de anställda fått asbest- och eternitskador och marken förgiftats. Efter en sanering i mångmiljonklassen byggs nu på samma ställe lyxlägenheter.

Thomas Håkansson ringer på hos en bekant som flyttat in och vi kan ta hissen upp i ett av de nya husen och besöka en rymlig balkong med havsutsikt. Han pekar utmed strandlinjen och berättar om kommunens expansiva byggplaner. Det finns planer på konferenshotell, att riva de fula centrumhusen och snygga upp. Det ska bli fiskebodar för turister och restaurangbåtar längs kajen. Listan tycks lång men kommunens skatteintäkter, landets åttonde högsta per invånare, och växande befolkning, ger utrymme och motiverar nya satsningar.

Thomas Håkansson ska just denna eftermiddag debattera äldreomsorg i radion. Sedan årsskiftet har kommunen lagt ut hälften av kommunens äldreomsorg på entreprenad trots hårt motstånd från oppositionen. I den här kommunen är invånarna vana att både ställa krav och betala för sig. I september är det val. Förra gången var valdeltagandet 88 procent i kommunen. Det var högst i Sverige.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera