”Att stressa upp sig över sömnen är det säkraste sättet att plågas av den”

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Vilken skada kan mitt psyke ta av att jag sover för dåligt?

David Eberhard svarar:

Om man grubblar mycket sover man sämre. Ju mer stressad man är och ju mer man oroar sig över sin uteblivna sömn, desto svårare blir det att koppla av.  

Just därför brukar jag som psykiater tona ner sömnens betydelse när jag pratar med personer som har insomningssvårigheter. I vissa situationer räcker det ibland att personen återhämtar för att börja sova bra.  

När en person mår psykiskt dåligt, av nedstämdhet och ångest eller när en människa är psykiskt uppvarvad eller kanske till och med psykotisk och har tappat verklighetsuppfattningen är det första man gör inom psykiatrin att försöka få dem att sova så länge som möjligt. 

Att vara helt utan sömn under flera dygn leder till att man tappar många förmågor. I förlängningen är det livsfarligt. Att vara mycket sömnig när man kör bil är, enligt ett flertal studier, lika farligt som att köra berusad.  

Det är alltså utan tvekan negativt för ens psykiska mående med långvarig allvarlig sömnbrist. Dock kan man inte i studier belägga säkra negativa effekter av sömnbrist så länge det inte handlar om en kraftigt nedsatt sömn. Det är svårt att säga exakt hur mycket sömn en enskild person behöver. Sömnbehovet är individuellt. En tumregel är att försöka få åtminstone sex timmars sömn. Men att stressa upp sig alltför mycket över att man inte kan somna är samtidigt det säkraste sättet att börja plågas av den. 

David Eberhard är psykiater och bland annat författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varannan vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: Unsplash