”Kan vara tecken på en begynnande psykisk störning”

Hur hanterar man en mamma som börjat tro på konspirationsteorier? David Eberhard svarar.

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

Min mamma har börjat tro på konspirationsteorier. Hon har blivit helt besatt av Israel-Hamas-kriget. Finns det något jag kan göra?

David Eberhard svarar:

Inom psykiatrin är det ofta svårt att tydligt definiera vad som är normalt och vad som bör ses som en psykisk störning. Människor kan ha en mängd föreställningar som skulle kunna definieras som ”sjuka”, men som helt enkelt inte går att göra något åt. Därmed blir det inte relevant att sätta sjukdomsstämpel på dem. Grundregeln är att man endast diagnostiserar något som ett psykiskt syndrom om det leder till allvarlig skada för den enskilde eller för andra, men även om det faktiskt gör det, finns mängder med undantag från regeln. 

Många tror att en människa för 2000 år sedan både gick på vatten och förvandlade vatten till vin. Andra tror att en krigsherre flög på en åsna och ytterligare några att det fanns en människa som hade blå hud. Alla utan att bli fall för psykiatrin.  

Det finns människor som är övertygade om att allt vi gör styrs av hur planeter och stjärnor står på himlavalvet, andra känner av magiska vibrationer från sin omgivning. Åter andra får för sig att vi aldrig varit på månen, att flygplan släpper gaser som styr vårt medvetande, att 5G-nätet eller vaccinationer gör oss till viljelösa zombies. Och så har vi klassikern att judarna styr världen.  

Vi människor går och bär på mängder av konstiga idéer. Som jag varit inne på tidigare så är det oerhört svårt, om inte omöjligt, att få människor som tror på märkliga saker, att ändra uppfattning, oavsett hur rationellt överbevisade de än är.  

Ska man bara acceptera att mamma tror på knäppa saker? Naturligtvis inte. Om det är för galet bör du som anhörig markera att du inte accepterar det hon säger. Kanske för att tokigheterna kan vara tecken på en begynnande psykisk störning och bör kontrolleras. Är det bara lite tokigt kan du vänligt påtala att du inte är intresserad av hennes konspirationsteorier. Det finns ju annat att prata om. 

David Eberhard är psykiater och bland annat författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varannan vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: Pexels