”Knäppgök eller inte – visst kan du älska en miljöpartist”

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Jag har nyligen träffat en kille som är fantastisk men som röstar på MP medan jag är kristdemokrat. Har vi för skilda värderingar för att det ska vara värt att satsa på förhållandet?/Elin

David Eberhard svarar:

Skilj på politik och kärlek! Så lyder det enkla, raka svaret. Vad man röstar på handlar inte om ont och gott, utan om meningsskiljaktigheter där det är okej att tycka olika och ändå dela säng.

Samtidigt blir allt fler områden i vår värld politiserade, kanske till och med kärlekslivet. Och av statistiska skäl kan man fundera lite extra i just detta fall. Många som sympatiserar med MP är förstås helt normala och röstar på partiet till följd av sitt engagemang för miljö och klimat. Samtidigt är delar av partiet rätt radikalt och tycks önska en omedelbar avveckling av fossila bränslen samt en återgång till någon sorts utopiskt, växtbaserat bondesamhälle. Det kan alltså vara läge att ställa frågan vad din potentiella pojkvän egentligen har för uppfattning om detta och om hur han förväntar sig att du ska bete dig i ert gemensamma liv.

Kommer han att kräva att ni bara äter veganskt? Att ni bara köper second hand-kläder?

Att du ska cykla fram och tillbaka till arbetet, året runt oavsett väder? Kommer han tanka bensin i din dieselbil? Eller kommer han att låta dig leva ungefär som du gör nu?

Sådana frågor är viktiga att ta reda på innan man inleder ett seriöst förhållande. Inte för att ni har olika värdegrund – det kan man som sagt ha – utan för att man helst inte vill vara tillsammans med en rigid knäppgök.

David Eberhard är psykiater och författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varje vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: TT