Aktieskandalen som kan fälla Erna Solberg

Erna Solberg, ledare för norska Høyre, sitter osäkert efter avslöjanden om hennes mans aktieaffärer.

Text:

Bild: NTB

En spekulant som tror att aktier ska sjunka i värde kan köpa så kallade bear-certifikat och därigenom tjäna pengar på nedgången. Mellan den 3 och 9 september 2020 köpte den norske ekonomen Sindre Finnes 110 000 bear-certifikat. Den 10 september tillkännagav den norska regeringen att den övervägde stora restriktioner i samhället till följd av pandemin. Dagen efter sålde Finnes sina certifikat med god förtjänst.

Ren tur, eller hade han tillgång till information som var hemlig för resten av marknaden? 

Det är en brännande fråga, för vid tidpunkten leddes Norges regering av Finnes hustru – Erna Solberg. I dag är hon partiledare för Høyre i opposition, men frågan är hur länge till. Den norska finanstidningen E24 har avslöjat att Finnes under Solbergs tid vid makten gjorde över 3 600 aktieaffärer – nära två per börsdag – och en vinst på totalt 1,8 miljoner norska kronor. 

Enligt Solberg gjorde Finnes aktieaffärerna bakom hennes rygg. Hon medger att det gjorde henne jävig även om hon inte kände till det, men ser det inte som ett hinder att ställa upp i nästa stortingsval 2025. Fast om det visar sig att Finnes har gjort sig skyldig till insiderbrott är det en annan sak. Insiderhandel – att kapitalisera på information som inte är offentlig – är olaglig. Om den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim fattar beslutet att utreda honom säger Solberg själv att hennes framtid i toppolitiken är oviss: 

– Det skulle vara svårt att vara Høyreledare om man hade ett åtal mot sig. 

Aktieskandalerna duggar tätt

Solberg är inte ensam i norsk politik om skandaler relaterade till makens börshandel. Förra månaden avslöjades att utrikesminister Anniken Huitfeldts (Arbeiderpartiet) man har gjort flera hundra aktieinköp sedan hon tillträdde. Mest uppseendeväckande; hamd investeringar i den norska vapenkoncernen Kongsberg, som Huitfeldts regering har beställt vapen av. Och ministern för högre utbildning, Ola Borten Moe (Senterpartiet), avgick nyligen efter att själv ha köpt aktier i Kongsberg. 

I Norge är ministrar skyldiga att informera Stortinget om sitt aktieinnehav, men plikten sträcker sig inte till deras partners. Hösten 2014, ett år efter att Solberg blivit statsminister, publicerade Europarådet en antikorruptionsrapport om stortinget och varnade för den bristande transparensen när det gäller just ministrars makars aktieinnehav. 

Det finns också ett register där allmänheten kan begära ut information om vem som ägde vilka aktier per den 31 december föregående år. Där har Sindre Finnes dock undgått upptäckt genom att se till att hans aktieportfölj såg ungefär likadan ut vid varje årsskifte – vad som sker däremellan syns inte i registret. 

Läglig tajming

På en presskonferens talade Solberg med darr på rösten om svikna förtroenden. 

– Förtroendebrott är alltid svårt, och extra svårt i en familj och i ett äktenskap. Det gör ont i mig att vara så hård mot Sindre som jag är i dag. 

Men hennes kritiker menar att det är väldigt lägligt att det var först efter det norska kommunvalet den 11 september – nästan två veckor efter den första artikeln om Finnes aktieaffärer – som Solberg fick klarhet i omfattningen av makens börshandel. 

Aktiemäklaren Jan Petter Sissener tror inte att Økokrim kommer att kunna påvisa insiderhandel, men menar att Finnes agerande fortfarande har varit olämpligt. 

– Om du är gift med en ledande politiker eller med centralbankschefen, så handlar du inte med enskilda aktier, säger han till Dagsavisen

***