Avslöjad i läckan

Text:

Bild: Claes Löfgren/Scanpix (1989)

Hans Thulin är ett stycke modern ekonomisk historia. Han är sinnebilden för den fastighetsbubbla som sprack 1990, drog med sig bankerna och två år senare den svenska kronan i fallet. Han är inkarnationen av 1985 års avreglering av kreditmarknaden och mästare på kedjebrevslika affärer av lån, höjda hyror, glädjekalkyler och nya lån med klena säkerheter.

Han var inte ensam, han hade sällskap av bankdirektörer, finansmän och hela svansen av dem som kom att kallas yuppies. Men han var den mest iögonenfallande. Gränslös, på flera sätt skulle det visa sig. Han var en äkta uppkomling, okänslig för affärslivets konventioner, och han ville visa hela världen vilken lyckad affärsman han blivit.

Men Hans Thulin är officiellt utflyttad sedan 23 år tillbaka och länge har han varit en av de personer som har varit skyldig svenska staten mest, 179 miljoner i januari i år, till följd av en fordran efter hans konkurs i början av 1990-talet. Trots flera  processer har han vägrat att betala.

Fokus kan nu avslöja att Hans Thulin från 2005 och åtminstone till 2008, kanske längre, hade flera bolag och så kallade truster på Cooköarna i Söderhavet. Enligt dokument från en historisk läcka från skatteparadis fanns det i början av oktober 2008 så mycket som 120 miljoner på ett av bolagets konton. Pengar som staten alltså kunde ha intresserat sig för. Om Thulin än i dag faktiskt är skyldig de 179 miljonerna är oklart. För i januari drog Svensk Exportkredit, SEK, plötsligt tillbaka sin fordran och vill nu inte berätta varför.

Läs hela avslöjandet av journalisterna Leif Holmkvist och Fredrik Laurin i senaste numret av Fokus. Här kan du köpa tidningen digitalt.

Bakgrund | Samarbete med BBC och Le Monde

International Consortium for Investigative Journalists, ICIJ, i Washington, som har fått ta del av den historiska läckan från skatteparadisen, är en oberoende sammanslutning av grävande journalister. Materialet har bearbetats av journalister och tidningar i ICIJ:s nätverk, bland dem brittiska BBC och The Guardian, franska Le Monde, tyska Süddeutsche Zeitung och The Washington Post samt ytterligare över 30 medier världen över. Fokus är ICIJ:s svenska partner i projektet. Varje tidning publicerar i dagarna egna artiklar med utgångspunkt i materialet. Frilansjournalisterna Fredrik Laurin och Leif Holmkvist har arbetat med Fokus del av granskningen. Följ rapporteringen om läckan på Twitter, via hashtaggen #offshoreleaks.

Läs de hittills publicerade artiklarna i projektet:

"Skatteparadisens hemlighet"

"Svenskarna i skatteparadisen"

ICIJ:s huvudreportage: "Sekretess till salu"

"Ferdinand Marcos dotter kopplad till Karibisk trust"

"Grekiska skattemyndigheter har lite kunskap om medborgarnas offshore-bolag"

"Mongoliets vice talman avgår efter avslöjande om hemliga bankkonton"

"Hustrun till kanadensisk senator skeppade pengar till skatteparadis"

"Thailändsk politiker och Mugabe-bulvan exponerad i offshore-läckan"

"Nominee-directors koppplade till militär underrättelsetjänst"

"Så analyserade ICIJ dataläckan"

"Sannolikt det största journalistiska samarbetet i historien"

Läs fler artiklar på www.icij.org/offshore.