Blogg: Filmen om vegansk mat ”alla” fotbollsspelare pratar om just nu

Text:

Bild: TT

Nyligen träffade jag en fotbollsagent. Han har många i sitt stall, i ett lag i Allsvenskan är han agent åt en fjärdedel av spelarna.

Fotbollsagenter har som bekant i uppgift att tillvarata spelarnas intresse. Försäkra sig om att de får hög lön, bra villkor och se till att kommer vidare i karriären.

Agenten berättade att somliga behöver hjälp med mycket: öppna ett bankkonto, till exempel. Vilket jag tycke läte överraskande. Nog är många duktiga på fotboll – borde inte förmågan att bli bankkund ge ett försprång även på plan? Nja, inte riktigt, tyckte agenten, som menade att det oftast räcker med hans tjänster för att komma framåt. Såklart.

En sak som överraskat agenten var ett stort trendbrott i hans spelarstall – och att alla talade om en och samma film.

The Game Changers är en dokumentär som släpptes för något år sedan. Då under annan titel och med begränsad spridning. När dokumentärfilmarna skulle intervjua Arnold Schwarzenegger blev han intresserad av filmen och erbjöd sig att bli exekutiv producent. Filmarna tackade genast ja och den plockades bort från distributionen. Klipptes om och Schwarzenegger drog i trådar.

Sedan några månader tillbaka finns den på Netflix, som har över 150 miljoner betalande tittare. Ett antal av dessa är idrottsmän – och det är så filmen nått fotbollsspelare i Allsvenskan.

Filmens budskap är enkelt. Köttkonsumtion är skadligt. Till exempel i produktionen av en enda hamburgare nyttjas vattenvolymer motsvarande att duscha under två månader. Men skadorna sker inte bara på klimat utan har även negativa effekter på hälsan.

Veganrullar på samma tema saknas inte (dokumentären Cowspiracy, till exempel). Vad Schwarzenegger-uppbackade Game Changers gör annorlunda är att ställa köttkonsumtionen mot idrottsliga prestationer.

Som den styrkelyftaren Patrik Baboumian säger i filmen: "Någon frågade mig: hur kunde jag bli stark som en oxe utan att äta kött. Mitt svar var, har du någonsin sett en oxe äta kött?"

Schwarzenegger passar själv på att slå hål på myten om att "riktiga män" äter kött.
"Det är marknadsföring. Det är inte baserat på verkligheten", säger han i ett klipp.

Vidare återges olika forskningsrön och de intervjuade forskarna förklarar att kött belastar kroppen, medan vegansk kost kan innebära snabbare återhämtning, vilket gör att man är tillbaka på kortare tid och prestera på sådan nivå för att förbättra sig ytterligare.

Budskapet är tillräckligt för att förmå idrottare att anamma vegansk kost. På annat håll har jag hört om elitmotionärer som övergår allt mer i huvudsak veganskt protein; Schwarzenegger menar själv att man inte behöver vara absolutist, att man ska börja med att en portion i taget.

Jag frågade fotbollsagenten vad det betyder för de svenska fotbollsspelarna, som ju vänder sig till honom med stort och smått.
– Vi brukar ju äta tillsammans före och efter matcherna. Och alla undrar var man kan få ta på vegansk mat, sa han och fyllde i att även han styrt om sin livsstil:

— Hela min frys är fylld med veganmat.

Köttsubstitut är en växande marknad och redan nästa år beräknas den globala marknaden vara värd uppåt 50 miljarder svenska kronor, vilket FOKUS skrivit om tidigare.

Veganrörelsen har kanske aldrig tidigare haft lika goda förutsättningar som idag.