Kinasiffror ökar pressen på Donald Trump

Text:

Bild: TT

Det var dystra miner i Kina när makrosiffrorna damp ner på måndagsmorgonen. Världens näst största ekonomi minskade sin export med 4,4 procent. Utfallet förvånade många experter som siade om ett lyft på 3 procent, enligt en Reutersenkät. Även importen sjönk långt under förväntningarna och landade på 7,6 procent, jämfört med analytikernas prognoser om en ökning med 5 procent.

–  Det bekräftar avmattningen som har pågått sedan två år och pekar mot att den kinesiska ekonomin inte kommer att gå lika bra som förra året, säger Fredrich Cho, oberoende Kinarådgivare, till TT.

Totalt landade Kinas handelsöverskott på 351,76 miljarder dollar, cirka 3 137 miljarder kronor. Det är den lägsta siffran på fem år.

Men allt är inte grått och dystert. Handelsöverskottet gentemot USA och Washington ökade 17,2 procent och landade totalt på 323,32 miljarder dollar – den högsta noteringen någonsin. En bidragande orsak landets tullavgifter på amerikanska sojaböner som är en del av en pågående handelskonflikt mellan stormakterna.

De nya siffrorna kan leda till att Donald Trump ökar pressen på Kina. Men Cho tror i stället att Donald Trump är ute efter en deal – något han deklarerat sedan mötet med Kinas president Xi Jingping i december.

–    De här siffrorna kan bidra till att Kina blir mer motiverat att få till en deal, säger Cho till TT.

Kinas tullmyndighet meddelade i samband med makrosifforna att ekonomin väntas växa stadigt i år, men att den pressas av höga baseffekter och externa motvindar. Det är mycket ovanligt att Kina öppet visar oro sedan handelskriget mot USA bröt ut i fjol.

Läs även Veckans FOKUS (#01-02) om Kinas maktambitioner, skriven av Fokus Kinakorrespondent Jojje Olsson, här.