Nordeas vd får vända skutan – utan Wahlroos

Text:

Bild: TT

Blogg.

Nordeas ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos lämnar sin post. Torbjörn Magnusson, vd för försäkringsjätten If, föreslås ta över. Magnusson utses också till ny vd för finska Sampo, som är Nordea största ägare med en ägarandel på cirka 21 procent.

Det finns en rad skäl till manövern som meddelades i dag.

På senare tid har Nordeas intäkter backat, samtidigt har kostnaderna inte sjunkit i samma takt. Något som raserat lönsamheten, liksom kundnöjdheten. I fjol minskade rörelseintäkterna med hela 5 procent, samtidigt som konkurrenter såsom SEB ökade sina intäkter. Nordea-vd:n Casper von Koskull har varit kritiserad för detta.

Björn Wahlroos, som varit ledamot i Nordea sedan 2008 och ordförande sedan 2011, konstaterar att banken behöver ny energi.

"Jag kommer såklart att fortsätta att övervaka utvecklingen på Nordea från min position som Sampos ordförande", uppger Wahlroos i en kommentar.

En förklaring till Nordeas negativa utveckling har varit flytten av huvudkontoret till Finland. Det säger sig självt att fokus internt, och mot omvärlden, i en sådan omställning skiftas – från den reguljära verksamheten till den extraordinära förändringen.

Ironi i sammanhanget är att Nordea gjorde flytten till Finland, medan Wahlroos blott ett par år tidigare hade gjort flytten åt andra hållet – bosatt sig på Strandvägen i Stockholm. I fjol när det blev klart att Nordea skulle lämna Sverige var Björn Wahlroos snabb med att slå fast att han själv inte tänkte flytta.

– Nej, det tänker jag nog inte göra. Det är Casper som ska flytta, jag tänker inte flytta, sa Björn Wahlroos då.

Jag kan nästan föreställa mig att vd Casper von Koskull är glad för att han får nu ännu något år på sig att komma till rätta med Nordeas problem; eftersom man sällan byter ut vd och ordförande samtidigt. von Koskull kan med lätta steg och glad i hågen gå runt i bankens korridorer, visslandes Alina Devecerskis välkända låt "Flytta på dej".