Nya rekordnivåer för Bitcoin

Kryptovalutan har stigit med över 300 procent på ett år.

Text:

Bild: AP

För ett drygt år sedan, i slutet av 2022, kostade en bitcoin mindre än 17 000 dollar och kryptovalutan var näst intill dödförklarad. Centralbankernas räntehöjningar hade pressat ner priset på tillgångar – som aktier och fastigheter – eftersom det hade blivit mycket dyrare att låna pengar till investeringar. Kryptovalutorna – varav bitcoin är den största och mest välkända – utgjorde inget undantag. Dessutom hade Kina förbjudit handel med bitcoin året före, vilket bidrog till minskad efterfrågan från jättelandet. 

Men bitcoins dödgrävare visade sig vara fel ute ännu en gång. I helgen sattes nämligen nytt rekord för den digitala valutan när kursen gick över 72 000 dollar, motsvarande ungefär 730 000 kronor, styck. Återhämtningen har pågått hela det senaste året, men tog extra fart efter den 11 januari. Den dagen godkände nämligen den amerikanska finansinspektionen SEC tio nya så kallade börhandlade fonder, ETF:er, som ska investera i kryptovalutan. En av dessa, IBIT, startades av världens största fondförvaltare Black Rock och häromdagen berättade Financial Times att IBIT är den fond i historien som snabbast har nått en storlek på 10 miljarder dollar, det vill säga över 100 miljarder kronor. Av detta utgörs 7 miljarder dollar av insättningar medan återstoden kommer från värdetillväxt på grund av bitcoins sensationella kursutveckling. Bara sedan årsskiftet har valutan stärkts med över 60 procent mot dollarn.  

Efter att ha varit mer eller mindre dödförklarad noteras nu nya rekordnivåer för kryptovalutan Bitcoin.

ETF:er inriktade på bitcoin har funnits i tio år, men de tidiga varianterna tog ut höga avgifter och det var krångligt att sälja sina andelar när man väl hade köpte dem. De fonder som nu har startat gör det möjligt för småsparare att köpa bitcoin betydligt billigare, smidigare och med lägre risk än förr. 

”Sannolikheten att bitcoin går ner till noll är väsentligt lägre nu sedan SEC har godkänt de här ETF:erna, och det tar bort en del av risken”, säger James Sayffart, analytiker på Bloomberg Intelligence, till Financial Times.  

Samtidigt berättar nyhetsbyrån Reuters att kinesiska investerare har börjat hitta tillbaka till bitcoin, trots förbudet mot kryptovalutan i landet. Det finns gott om möjligheter att kringgå reglerna, bland annat på olika handelsplattformar på nätet eller genom att handla via Hong Kong, där digitala valutor är tillåtna. 

”Det är svårt att hitta bra möjligheter inom traditionella investeringar. Kinesiska aktier och andra tillgångar utvecklas dåligt. Ekonomin genomgår en stor omställning”, säger Charlie Wong, analytiker på Hashkey Exchange i Hong Kong, till Reuters. 

Finanskrisen i Kina har tryckt ner börsen i Shanghai med 50 procent på tre år och även fastigheter har fallit rejält i värde, vilket alltså förklarar en del av kinesernas nymornade intresse. Kina var år 2022 den 144:e största marknaden för bitcoin bland världens länder. Förra året klättrade Kina till trettonde plats, enligt analysfirman Chainalysis. 

***