Dags att köpa bitcoin?

Modet svek varenda gång jag övervägde att handla bitcoin – jag har helt enkelt sett för många krascher.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Kryptovalutan Bitcoin gick under 175 000 kronor i veckan. Det är ju fortfarande mycket för en samling ettor och nollor ordnade på ett visst sätt, men är ändå ett ras med 75 procent från toppnoteringen. Den senaste sättningen utlöstes av miljardkraschen i kryptobörsen FTX, men kräftgången har pågått i ett år.

Jag erkänner att det finns ett mått av skadeglädje i konstaterandet, och av den obehagligaste sorten dessutom. Den som bottnar i missunnsamhet. Jag hörde nämligen talas om bitcoin när en enhet kostade några tusenlappar. Men modet svek varje gång jag övervägde att handla och den hade stigit till nya fantasinivåer.

Nej, det blev ingen affär, möjligen för att jag har upplevt så många krascher att jag börjat tro för mycket på att inga träd växer till himlen. Under Black Monday på New York-börsen i oktober 1987 föll index mer än 20 procent på en enda dag. Jag minns det tydligt, trots att jag inte drabbades personligen. I skolans börsrum stod aktienördar framför skärmarna med ögonen uppspärrade och händerna runt skallen, som inför en annalkande och oundviklig kollission. Flera av dem, fick jag veta senare, var belånade och gick bankrutt de där dagarna.

Ett par år senare imploderade en handfull svenska finansbolag. Det blev startskottet till en fastighetskris som i sin tur utlöste en bankkris som utmynnande i den värsta lågkonjunkturen i Sverige i mannaminne. Vi hann inte mer än hämta oss innan Rysslandskrisen svepte in, följt av it-kraschen vid millennieskiftet. Så smällde subprime-bubblan i USA vilket orsakade den globala finanskrisen 2008. Som sömlöst gled över i eurokrisen där flera länder vid Medelhavet hotades av finansiell kollaps.

Pandemin hann aldrig utlösa någon riktig panik eftersom centralbanker och regeringar duschade den globala ekonomin i pengar. I stället följde en sällan skådad prisuppgång på tillgångar, bland dem kryptovalutor. Den här gången var det Putin som satte stopp för haussen med inflation, räntehöjningar och kraftiga prisras som följd. Så vad lär oss allt detta? Kanske att kriserna avlöser varandra men att vi egentligen inte kan lära oss så mycket av dem. Jag undrar om det inte är dags att köpa lite bitcoin, trots allt.

Text:

Toppbild: Unsplash