»Rika länder odlar hellre vin än ris«

Text: Anna Ritter

Bild: Scanpix

Trevor Manuel nämns som en möjlig presidentkandidat i valet i Sydafrika 2009. I veckan var han i Stockholm för att prata utvecklingsekonomi. Han är kritisk till USA:s tullsystem som han kallar protektionistiskt.

Enligt Manuel hindrar tullarna andra jordbruksproducenter från att komma in på den amerikanska marknaden. Särskilt tydligt blir det när man tittar på Argentina och Brasilien – sydamerikanska kornbodar med naturliga förutsättningar för jordbruksproduktion.

– USA gör allt för att hålla dem ute vilket leder till att mat ligger och ruttnar i hamnarna, säger Trevor Manuel, som också passar på att rikta en känga till de rika länder som han säger »hellre odlar chardonnaydruvor än ris«.

Sydafrikas finansminister pekar också på förändrade afrikanska matvanor som påverkar efterfrågan – där man för inte så länge sedan åt ris endast vid festliga tillfällen som påsk och jul äter man det numera ett par tre gånger i veckan. Men också priset på majs, en traditionell och mindre vattenkrävande gröda som länge varit stapelvara för många afrikaner, har den senaste tiden gått upp kraftigt.

– Det är en konsekvens av att en tredjedel av majsproduktionen numera går till att producera miljövänlig etanol, säger Trevor Manuel.

Det hänger också på länderna i Afrika själva om de ska kunna utnyttja de höga livsmedelspriserna för att lyfta sina ekonomier.

– Om vi förmår genomföra vissa grundläggande förändringar och anpassa oss till den ökade efterfrågan så kan det mycket väl bli så. Men det kräver framför allt stora infrastruktursatsningar och en modernisering av jordbruket. Tittar man på flygbilder över den afrikanska kontinenten så är det slående hur det ser ut: små, isolerade jordbruk som ligger utspridda mitt i ingenstans, med obefintliga eller mycket dåliga kommunikationer.

Men det finns också lysande exempel, påpekar Trevor Manuel.

– I Malawi identifierade staten tidigt problemen i jordbruket. Genom att gå in och subventionera gödningsmedel lyckades man vända utvecklingen och Malawi kunde därigenom mätta landets befolkning på egen hand. Jag är fullt och fast övertygad om att Afrika kan och måste satsa på ett jordbruk som ska göra oss självförsörjande.