SAS och pilotfacket överens om strandade charterresenärer

Tusentals charterresenärer som riskerade att bli strandade till helgen kommer att börja flygas hem. Men en dansk sympatistrejk kan ställa till det.

Text: TT

Bild: Fredrik Sandberg / TT

I måndags togs 900 SAS-piloter ut i strejk. Sedan dess är läget låst mellan parterna, men under torsdagen öppnade pilotfacken för att flyga hem en del av de charterresenärer som riskerar att bli strandade på sina destinationer till helgen.

Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, säger att pilotfackens besked kommer efter att SAS under onsdagen återigen ställt frågan om att undanta charterresor från strejken.

– Vi har begärt undantag från chartern redan från början, vilket är rimligt att man får. Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandade. Det sa piloterna nej till. Nu har de gått med på att flyga ned med tomma plan och flyga hem passagerarna, säger hon.

Nu står det klart att parterna har kommit överens om att charterresenärer ska flygas hem, även om det är oklart exakt i vilken omfattning. Men ett hinder är att Dansk Metal tagit ut flygmekaniker i en sympatistrejk.

– Nu väntar vi på Dansk Metal, vi har ringt, mejlat och sms:at dem för att få ett besked. De måste göra ett undantag från sin strejk för att det ska kunna ske. Planen står parkerade och det behövs underhåll innan de kan flyga, säger Karin Nyman.

Förhoppningen är att resenärer ska börja flygas hem redan på fredagen.

Apollo har de kommande dagarna 25 000 resenärer som påverkas av strejken. Ungefär hälften är resenärer som ska resa hem och som riskerar att bli strandade.

”Vi är väldigt glada att det finns en vilja att få hem våra gäster. Vi har inte fått något bekräftat ännu från någon av parterna och hoppas att den information vi får från media stämmer”, skriver Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge till TT.

Även charterarrangören Airtours har tusentals resenärer som ska åka hem till helgen. Enligt informationschefen Stefan Chatzopoulos kommer öppningen från piloterna som en stor lättnad. Han uppger att det i princip är omöjligt att hitta ersättningsflyg hem.

– Det här är vad vi hoppats på, och vad som nu ser ut att ske. Det är skönt att piloterna tar sitt ansvar, och otroligt stort av dem, säger han.

***

Text: TT

Bild: Fredrik Sandberg / TT