Storsvindlaren

Text: Romain Gubert

Bild: Scanpix

Han ser inte ut som en slagen man när han lämnar häktet. Hustrun Ruth har precis betalat 10 miljoner dollar i borgen. Kragen på den svarta jackan är uppfälld, men han håller huvudet högt, till synes omedveten om flocken av paparazzis. Ett litet leende fladdrar förbi i mungipan.

Det är som om Bernard Madoff, den fallne kungen av Wall Street, inte inser vilken jordbävning han har orsakat. 50 miljarder dollar är bara borta. De drabbade är en brokig skara: från några av USA:s rikaste människor till vanliga amerikaner, européer och ett stort antal företag samt ett tiotal välgörenhetsorganisationer.

Det är också möjligt att leendet är uttryck för en lättnad hos tidernas störste svindlare, som under 20 års tid burit på hemligheten om sitt privata pyramidspel.

Tillbaka till sommaren år 2000. Magasinet Wall Street & Technology uppmärksammar den exempellösa framgångssaga som Bernard Madoff tillsammans med sin bror Peter och deras respektive barn utgör. Hela klanen arbetar för Bernard Madoff Investment Securities LLC, ett företag som familjen byggt upp ifrån ingenting. Bernards son, Mark Madoff, berättar:

»Ända sedan vi barn var små har vi hört affärer diskuteras hemma. Det har alltid varit en naturlig del av uppväxten. Att som barn få springa i korridorerna på pappas företag och se hela familjen i arbete har skapat en väldigt speciell känsla: det är inte äregirighet eller tävlingsinstinkt som är den drivande kraften, det är känslan av att göra något bra tillsammans.«

Just familjeandan har alltid varit en central del i Madoffimperiet – Bernard själv har alltid påpekat för sina klienter att det är tack vare sina nära och kära som han lyckats bygga sin framgång. Familjeandan har också varit en viktig del i varumärkesbyggandet, ett sätt att skilja ut sig från massan av bonustörstande karriärhungriga Wall Street-handlare.

Fram till den 12 december 2008 var sagan om Bernard Madoff och hans familj en av dessa gnistrande framgångssagor som ger näring åt den amerikanska drömmen.

Bernard Lawrence Madoff växte upp i ruffiga östra Queens. Familjen var fattig och hade inte ett öre att bidra med till sonens juridikstudier. Bernard skaffade sig därför ett antal jobb för att finansiera sin utbildning. På kvällarna arbetade han som simlärare i det kommunala badhuset på Long Island, på helgerna installerade han bevattningssystem. Enda vilan han unnade sig var när familjen besökte synagogan en gång i veckan. Han var studenten som inte kände en själ bland skyskraporna på Manhattan, men som drömde om att göra sig ett namn på Wall Street.

Och det var bråttom. Som 22-årig student startade han sitt första företag. Det var i början av 1960-talet och New Yorkbörsen blomstrade. Den unga finanssektorn var i skriande behov av skarpa hjärnor. Bernard Madoff såg sin chans och började jobba som börsmäklare. Tillsammans med sin bror hade han efter några år ett tiotal anställda.

– Bröderna arbetade hårdast av alla på företaget. De kom först på morgonen och gick sist hem på kvällen, berättar en tidigare anställd.

De första miljonerna gick till ett vackert hus på Long Island. Familjen Madoff fann sig snabbt tillrätta i kommunen Roslyn. Bernard Madoffs hustru Ruth publicerade en kokbok med sina bästa kosherrecept. Maken var inte längre den lille killen från Queens, men ännu inte den store gurun på Wall Street.

Genidraget som fick Madoffs affärsverksamhet att lyfta mot skyn stavas informationsteknik. I början av 80-talet var han en av de första att inse att datorerna skulle komma att revolutionera affärsvärlden. Det skulle bli biljetten till definitiv framgång. Nu kunde bröderna Madoffs företag hantera ett mångfaldigat antal ordrar till ett betydligt lägre pris än tidigare. Pengarna rullade in. Bernard Madoff hade, efter flera års idogt arbete, tagit sig till toppen.

Som 55-åring blev han ordförande för Nasdaqbörsen, och i slutet av 80-talet lämnade han successivt rollen som mäklare bakom sig. Han delade med sig av sina aktietips till vänner och åtog sig till och med det fulla ansvaret för en del av deras aktieportföljer. Den exklusiva kretsen av mycket välbärgade klienter höjde Bernard Madoff till skyarna och spred hans namn vidare. Vad dessa de rikaste av rika inte var medvetna om, är att han använde sig av de senaste kundernas investeringar för att betala de äldre kundernas avkastningar.

Bernard Madoff överlät snart alla mäklaruppdrag till sina bägge söner för att på heltid ägna sig åt att »spekulera« med sina rika klienters pengar. Han arbetade ensam, bakom ett skrivbord en våning över familjeföretagets lokaler i det läppstiftsformade huset på 3:e avenyn i New York.

Sommaren 2008 är den nu 70-årige Bernard Madoff en väldigt rik man. Förutom paradvåningen på Upper East Side, värd 7 miljoner dollar, så äger han en vacker villa i Palm Beach, Florida, och ytterligare en i The Hamptons. Bara den senare kostade 9 miljoner dollar. Han är delägare i en privatjet och spenderar varje augustimånad i sin villa i sydfranska jetsetnästet Cap-d’Antibes. Allra bäst trivs Bernard Madoff till havs, fiskandes på någon av familjens segelbåtar.

– Han skröt aldrig om sin rikedom, var generös utan att försöka imponera och höll alltid låg profil, berättar ägaren till den privata stranden Chez Keller, granne med familjen Madoffs franska residens, för tidningen Nice Matin.

Diskretion har alltid varit Bernard Madoffs ledord, både privat och yrkesmässigt. »Don’t ask, don’t tell.« Följaktligen har han alltid vinnlagt sig om att hemlighålla vilka han jobbar för, även om det knappast varit någon hemlighet att många av klienterna tillhör USA:s mäktigaste judiska familjer. Steven Spielberg, Ezra Merkin, Eli Wiesel är några exempel.

Bernard Madoff har till och med kunnat unna sig att neka ett stort antal intresserade klienter som var beredda att betala minimibeloppet 1 miljon dollar för att få trollkarlen Madoff att förvalta deras förmögenheter. De lyckliga var en liten, noga utvald skara. Enligt Wall Street Journal så använde sig Madoff av en »makher«, jiddish för en mäktig person som rör sig i de mest inflytelserika kretsarna och som talar sig varm för en tredje part, i det här fallet Bernard Madoffs förmåga.

Paret Madoffs generösa donationer till välgörenhet var många och gick bland annat till kampen mot cancer, statliga kulturinstitutioner, judiska universitet och välgörenhet i Israel.

Allt detta föll ihop som ett korthus när bankkrisen på Wall Street exploderade i september i fjol. Sagan fick ett abrupt slut. Bernard Madoffs familj hävdar alla att de inte haft en aning om några oegentligheter, och pekar på att det var hans bägge sönder som när de upptäckt faderns bluff övertalade honom att överlämna sig till polisen. Mark och Andrew, som jobbat i familjeföretaget i ett tjugotal år, säger sig vara totalt ovetande om faderns bedrägeri. Inte förrän de märkt att han plötsligt förändrats, blivit nervös och orolig, hade de efter starka påtryckningar fått honom att berätta sanningen: på bara ett par veckor var han tvungen att få fram 7 miljarder dollar för att kunna betala sina klienter.

Pengar som inte längre fanns. Till slut slapp det ur honom: »Allt har bara varit en enda lögn. Det är slut med mig.«

Översättning och bearbetning: Anna Ritter