De interna partistriderna är de mest skoningslösa

Det gäller särskilt i partier som är hårt pressade i opinionen. Som KD för närvarande.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Inom alla partier finns ärrade veteraner som gärna berättar skrönor om gångna tiders intriger, svek och smutsiga maktkupper. Inte sällan fånigt leende och med ett nostalgiskt skimmer i blick. Den hårdhänta ommöbleringen de senaste dagarna i Kristdemokraternas laguppställning inför EU-valet har förstås alla förutsättningar att bli just sådant hett stoff när gamla stridsminnen ska traderas på partiets kommande riksting. 

För även om politik ofta beskrivs som ett smutsigt spel – minns Bismarcks ord om att folk mår bäst av att inte veta hur korv och lagar kommer till – så är de interna partistriderna i allmänhet de mest skoningslösa. Och det gäller särskilt i partier som är hårt pressade i opinionen. Som KD för närvarande. 

Beslutet att peta Sara Skyttedal till förmån för Alice Teodorescu Måwe förklaras av Fokus källor med att partiledningen inte vågar ta risken att den kontroversiella och konfrontativa Skyttedal blir orsak till att KD inte får ett enda mandat i EU-parlamentet vid valet i juni och därmed tvingas lämna Bryssel för åtminstone fem år. Personligen tolkar jag det också som ett uttryck för tilltagande desperation från Ebba Buschs sida. 

Ståhejet runt KD fick förra veckans näst största inrikespolitiska händelse att drunkna nästan helt. Jag tänker på Miljöpartiets språkrör Märta Stenevis besked att hon är sjukskriven på obestämd tid (SVT skrev förresten på sin sajt att hon ”har sjukskrivit sig”, men det kan man väl inte?). Här verkar det inte finnas någon maktkamp bakom, annat än möjligen grollet med språkrörskollegan Daniel Helldén inför kongressen i höstas. Jag ser det ändå som ytterst olycksbådande att hon går in i väggen precis när MP också står inför en mycket viktig EU-kampanj, där det är långt ifrån säkert att partiet behåller alla tre mandat, givet det nuvarande opinionsläget. 

Min känsla är att både Ebba Busch och Märta Stenevi sitter löst, om än av olika skäl, och jag har svårt att tro att någon av dem leder sitt respektive parti i nästa riksdagsval.  

PS. Alice Teodorescu Måwe har sedan flera år varit en uppskattad kolumnist i Fokus. Uppdraget avslutades dock i enighet med tidningens policy när det blev känt att hon kandiderar i valet till EU-parlamentet. Den ende som inte gratulerar Teodorescu till hennes beslut är möjligen Johan Hakelius. Läs hans krönika.

***

Text:

Toppbild: TT